< />
2016. április 11.

EVDSZ és BDSZ Sajtónyilatkozat a villamosenergia-iparban egyre súlyosbodó konfliktussal kapcsolatban

A Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság (VAPB) ülésén 2016. március 2-án a szakszervezetek bejelentették a konfliktushelyzet kialakulását, mert a villamosenergia-ipari ágazatban még mindig nem született meg a 2016. évi ágazati bér és szociális megállapodás. Az EVDSZ Szövetségi Vezetőség (SZV) és a BDSZ jelenlévő képviselői 2016. március 21-én közösen döntöttek az Ágazati Sztrájkbizottság felállításáról.

A munkavállalói oldal álláspontja szerint a Sztrájkbizottság követelései és a Munkavállalóink elvárásai, reálisak:
• figyelembe veszik a villamosenergia-ipar gazdasági lehetőségeit,
• összhangban vannak a 2016. évi országos bérajánlásban foglalt elvekkel!

A MAGYAR REFORMOK MŰKÖDNEK c. kiadványokból tudjuk, hogy

"A magyar reformok eredményeként már több mint 36 hónapja növekednek a reálbérek. Idén további 4 százalékos növekedés várható."
A magyar gazdaság jól teljesít!

A cég jelentésekből kiderül, hogy

• a villamosenergia-iparban milliárdos adózott eredmények képződnek évről évre,
• a villamosenergia-ipari társaságok többségénél milliárdos osztalék kifizetésekre kerül sor évről évre.

A Sztrájkbizottság a munkáltató 2,5%-os bérajánlásával szemben és a munkavállalói 4,5%-os követelés támogatottságának megismertetése céljából aláírásgyűjtési akcióba kezdett, melynek eredményeként 2016. április 7-ig több ezer munkavállaló támogatásáról számolhatunk be.

2016. április 4-én a tárgyalások eredménytelensége miatt a Sztrájkbizottság és a VTMSZ Választmánya (munkáltatói oldal) megkezdte a még elégséges szolgáltatásra vonatkozó egyeztetéseket és közvetítő bevonásáról döntöttek.

2016. április 8-án a tárgyalások folytatására került volna sor, azonban a munkáltatói oldal lemondta a megbeszélést és elutasította közvetítő bevonását is.

A Választmány válaszleveléből kiderült, hogy a tér és közvilágítás (díszvilágítások) 2016. április 15. napján 20:30 és 21:30 közötti időszakban történő kikapcsolására irányuló kezdeményezésünket a munkáltató nem fogadta el.
Tájékoztatásul közöltük a Választmánnyal, hogy válaszlevelünket – mely a nyilatkozat melléklete - nyilvánosságra hozzuk, mert fontosnak érezzük a társadalom tájékoztatását a villamosenergia iparban kialakult helyzetről.

Budapest, 2016. április 11.

dr. Szilágyi József s.k.
EVDSZ elnök

Rabi Ferenc s.k.
BDSZ elnök

Kapcsolódó dokumentumok:

Sajtónyilatkozat

Miniszterelnöki levél

Még elégséges szolgáltatás végső ajánlat - levél

eljárási szabályok ágazati sztrájk esetén - parafált megállapodás

Sztrájk egyes kérdései

RKR 2013

1346_2013_MAVIR_Zrt_A_Rotacios_Kikapcsolasi_Rend_jovahagyasa

1068_2015_MAVIR_Zrt_Igazolasi_kerelem_elbiralasa_RKR_hatarido_modositasa

Elégséges szolgáltatás irányelvei ágazati szintű sztrájk esetén

Érdekérvényesítő lépések_szakszervezeti nyilatkozatok

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...