< />
2016. március 16.

SAJTÓNYILATKOZAT - A villamosenergia-iparban kialakult munkaügyi konfliktusról

SAJTÓNYILATKOZAT


A Villamosenergia-iparban munkaügyi konfliktus van, melyet a munkavállalói oldal a Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság (VAPB) 2016. március 2. napján megtartott ülésén bejelentett.

A konfliktus tárgya:

A villamosenergia-ipari ágazatban még nem született meg a 2016. évi bérmegállapodás. A tárgyalások során a felek sok kérdésben meg tudtak állapodni. A keresetszínvonal emelkedésére vonatkozóan – amelyre a végső munkáltatói javaslat 0,4% - azonban nem.

Akkor, amikor
• a magyar gazdaság jól teljesít,
• a villamosenergia-iparban milliárdos adózott eredmények képződnek évről évre,
• A villamosenergia-ipari társaságok többségénél milliárdos osztalék kifizetésekre kerül sor évről évre,

a munkáltatói ajánlat okaként azt felhozni, hogy a bevételek nem emelkednek és a munkavállalói bérek reálértéke az iparági várakozásnál jobban növekedtek, ELFOGADHATATLAN!

Ezzel szemben tény, hogy 2013-2014 vonatkozásában a nemzetgazdasági szintű, de különösen a versenyszférás jövedelmi mutatók magasabbak, mint a villamos energia-, gáz-, gőz-, légkondicionálás iparban.

Az EVDSZ Szövetségi Vezetősége és a BDSZ képviselői úgy határoztak, hogy a 2016. március 2. napján tartott VAPB ülésen, a munkáltatói oldal 0,4%-os reálkereset növekedésre vonatkozó ajánlatát elfogadni nem tudják.

A munkavállalói oldal a megállapodás alsó határaként a reálkereset növekedés mértékét 3,4%-ban határozta meg.

A munkavállalói oldal álláspontja szerint ezen mérték figyelembe veszi a villamosenergia-ipar gazdasági lehetőségeit és összhangban van az országos bérajánlásban foglalt elvekkel.

Az érdekérvényesítő lépéseink:

A konfliktus megoldása érdekében levélben fordultunk a fejlesztési miniszter úrhoz, kérve közbenjárását a konfliktus megoldásában. Ugyancsak levélben fordultunk az MVM, az E.ON Hungária, az RWE és az EDF cégcsoport igazgatósági elnökeihez a bérmegállapodás létrejötte érdekében.
A VAPB 2016. március 17-én 13:30-tól újra ülésezik.
Ezt követően az EVDSZ és a BDSZ 2016. március 21-én újra értékeli a kialakult helyzetet. Elhatározott szándékunk, hogy céljaink teljesüléséig folytatjuk érdekérvényesítési lépéseinket, ezen az ülésen meghatározzuk a további konkrét lépéseket. Ha szükséges tüntetéseket szervezünk, nemzetközi szintre emeljük az érdekérvényesítést és végső esetben iparági sztrájkot hirdetünk.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a villamosenergia-iparban legalább 5%-os keresetnövekedés, illetőleg a költségvetési tervezett inflációt figyelembe véve 3,4%-os reálkereset növekedés megvalósuljon.

Ugyanakkor bízunk abban, hogy a kialakult konfliktus a 2016. évi bér- és szociális megállapodás fenti tartalommal való megkötése révén az iparágban megoldódik!

Budapest, 2016. március 16.


dr Szilágyi József s.k.
VÁPB munkavállalói oldal
szóvivő

A Villamosenergia-ipari munkaügyi konfliktus előzménye:


A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának keretében egyes szociális partnerek között létrejött országos ajánlás ugyan százalékos mértékű bérajánlást nem rögzített, azonban megfogalmazott szempontokat az ágazati és a helyi bértárgyalást folytató szociális partnerek számára, amelyek figyelembe vételét ajánlja. Ezen szempontok:

  • a gazdasági növekedés várható értéke 2,5%;
  • a fogyasztói árszínvonal növekedés várható mértéke 1,6%;
  • a személyi jövedelemadó csökkenés hatása;
  • a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mértéke, amely 5,7%.


Ajánlják továbbá, hogy a béremelés a munkavállalók legszélesebb körében valósuljon meg, úgy azonban, hogy ne vezessen a munkahelyek megszűnéséhez. A tárgyaló felek vegyék figyelembe a vállalkozások verseny-, jövedelemtermelő- és költségviselő képességét, törekedjenek a munkavállalók helyzetének javítására.

A megállapodás aláírását követően születtek - veszteséges gazdasági társaságoknál is - 3% körüli bérmegállapodások.

Szakszervezeteink nagyra értékelik a szociális párbeszéd minden formáját, elvünk az, hogy a több, mint 10.000 fős szakszervezeti tagság és a villamosenergia-iparban dolgozók érdekeit tárgyalásos úton képviseljük.

A villamosenergia-iparban működő Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság (VAPB) keretében 2016. január 28. napjától folynak a 2016. évi bértárgyalások.

A tárgyalások során a felek sok mindenben meg tudtak állapodni. A keresetszínvonal emelkedésére vonatkozóan nem.

A VAPB ülésén a munkáltatói oldal „0,4”%-os reálkereset növekedésre tett ajánlást. Mivel elmozdulás nem történt, a munkavállalói oldal munkaügyi konfliktust jelentett be 2016. március 2-án.

A munkáltatói elzárkózás okaként a bevételek elmaradását említik és azt, hogy a munkavállalói bérek reálértéke az iparági várakozásnál jobban növekedett az elmúlt években.

Ezzel szemben tény, hogy 2013-2014 vonatkozásában a bruttó és nettó átlagkereset növekedés:

- nemzetgazdasági szinten 3%,
- a versenyszférában 4,3 %,
- a villamos energia-, gáz-, gőz-, légkond. iparban 2,9 %.


Ugyancsak tény, hogy 2013-2014 vonatkozásában a reálkereset növekedés:

- nemzetgazdasági szinten 3,2 %,
- a versenyszférában 4,5 %,
- a villamos energia-, gáz-, gőz-, légkond. iparban 3,1 %.

Az adatokból látszik, hogy a kimagasló nyereséget elérő villamosenergia-szektorban s bruttó, nettó, illetve a reálkeresetek növekedése elmaradt a versenyszférától, de még a nemzetgazdasági szinttől is!!!!

Az EVDSZ Szövetségi Vezetősége és a BDSZ képviselői 2016. március 7-én, illetve 9-én értékelték az ágazati bértárgyalás helyzetét. Úgy határoztak, hogy a 2016. március 2. napján tartott VAPB ülésen, a munkáltatói oldal 0,4%-os reálkereset növekedésre vonatkozó ajánlatát elfogadni nem tudják.
A munkavállalói oldal a megállapodás alsó határaként a reálkereset növekedés mértékét 3,4%-ban határozta meg.


A munkavállalói oldal álláspontja szerint ezen mérték figyelembe veszi a villamosenergia-ipar gazdasági lehetőségeit és összhangban van az országos bérajánlásban foglalt elvekkel.

Sajtótájékoztatót követően, ahhoz kapcsolódóan megjelent cikkek:

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...