< />
2009. szeptember 2.

A vd.hu története

A vd.hu 2000-ben jött létre. Céljai:

  • a már 1995 óta működő papír alapú Forró Drót internetes változatának létrehozása,
  • az internet segítségével legfrissebb aktuális hírek, események közzététele a tagság és az olvasók számára,
  • dokumentumtár létrehozása, mely alkalmas arra, hogy a VDSZSZ-szel kapcsolatos bármilyen dokumentum egyszerűen, gyorsan kereshető és megismerhető legyen,
  • a tájékoztató mindazon szolgáltatásokról, mely szakszervezetünk kezdeményezésére vagy közreműködésével üzemel (Vitamin Egészségpénztár, Önsegélyező Pénztár, Nyugdíj Pénztár, Egymásért-Együtt Alapítvány, Villamosenergia a Sportért Alapítvány, stb.)
  • a ’kapcsolatok’ menüpont alatt a szakszervezetek, gazdasági társaságok, államigazgatási szervezetek, stb. egyszerű és gyors keresésének megvalósítása,
  • a ’magunkról’ rovat, mely bemutatta szervezetünket, annak felépítését, valamint a tisztségviselőket,
  • fontosnak tartottuk, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, a Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottságban folyó tárgyalások, érdekegyeztetések szinte napra követhetőek legyenek, továbbá
  • a ’fórum’ létrehozását, mely korlátozás nélkül lehetővé tette az olvasók számára a véleményalkotást,
  • működtettük az ’archívum’ rendszerét, mely napjainkban is hasznosan működik a korábbi dokumentumok, hírek, stb. keresésére,
  • a honlap megalkotásánál fontos célkitűzés volt, hogy tagszakszervezeteink számára önálló felületet biztosítson, melynek köszönhetően minden szervezetnek kvázi önálló honlapja lett.

2009-ben az elmúlt 9 év tapasztalatainak birtokában szükség és lehetőség volt arra, hogy átgondoljuk immár a jogutód szervezet, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége honlapjának kérdését. Úgy ítéltük meg, hogy az elmúlt közel 9 évben a www.vd.hu jól betöltötte a funkcióját. Volt olyan is, hogy a szakszervezet számára fontos időszakban, konfliktus helyzetek kezelése során, naponta több mint 15 ezren olvasták a honlapunkat, így széles körben, gyorsan tudtunk információval szolgálni elsősorban a tagság számára. Az eltelt években, az internetes világban újdonságok jelentek meg. Ezek alkalmazásának hiánya miatt azonban egy kicsit már porosnak mutatta magát a www.vd.hu.

Az EVDSZ Európai Unio-s források felhasználásának lehetőségét is elérte a TÁMOP szervezetfejlesztési pályázaton. Így az új honlappal kapcsolatos kiadásokat elsősorban ebből tudtuk finanszírozni.
A 2009-ben megújult honlap fő célja, továbbra is, hogy még interaktívabb, az olvasó számára érdekesebb és tartalmasabb honlap legyen.
Nem pusztán információkat akarunk átadni, hanem mint egy szolgáltatásként, az iparági munkavállalók számára híreket teszünk közzé.

A honlap megújítása 3 szakaszra tagolódott:

  • a honlap funkcionális tervezése,
  • a design kialakítása, valamint
  • felhasználóbarát és stabilan működő szoftver megalkotása.


Funkció:
A funkcionális tervezésénél elv volt, hogy a korábban bevált és hasznos rovatokat, eredményeket és tapasztalatokat hasznosítsuk. Ugyanakkor „szerethetőbb” honlapot hozzunk létre. A korábban meglévő tartalmakon kívül (szakszervezeti hírek, dokumentumok, szolgáltatások, kapcsolatok, fórum, stb.) új, tartalmi elemekkel bővítettük a felületet abból a célból, hogy az olvasottsága is növekedjen, és a szakszervezeti tagjaink, valamint a „leendő” tagok is szívesen olvasgassák. Így új elemként beindítottuk a „szakszervezet” általános rovatát, valamint az energetika, gazdaság, tudomány-technika, világkép, portré, naptár, galéria rovatot is. Már a főoldalon is fontos helyet kap – új elemként – az ún. hírfolyam, RSS szolgáltatás, valamint az olvasói levelek, a naptár, a fotótár és a szavazás rovat. A Forró Drót újság megjelenítése folyamatosan aktuális feladat. A fejlesztésnek köszönhetően a honlapon ezt több formában (egyrészt cikkekre lebontva, másrészt a lapot szinte képszerűen kézbe véve) megteheti az olvasó.

Design:
A design teljesen felfrissült. A régi szürke-zöld tónusokat felváltotta a sok képpel kiegészített, szolid, pasztell színekkel készített oldal. E kérdésben az interneten kutattunk és az olasz, francia szakszervezeti honlapokból ötleteket is merítettünk.
Hatékonyság szempontjából a viszonylag nagy felületet elfoglaló, tagszakszervezeti felsorolás jellegű blokk helyett egy virtuális Magyarország kép jelenik meg, melynek segítségével tagszervezeteink könnyen kereshetővé válnak honlapunkon is.

Szoftver:
Az új szoftver szempontjából lényeges, hogy a feltöltést illetően jobban felhasználóbarát, mint az előző verzió. Ennek jelentősége abban áll, hogy a tagszakszervezeteinknél tevékenykedő honlapszerkesztők könnyebben végezhessék munkájukat. Fontos volt az is, hogy modern, jól működő programokat alkalmazzunk.
A korábban problémákat okozó kéretlen levelek (spam) ellen új technikai megoldásokkal védekezünk, valamint minden cikkhez lehetőség van hozzászólni, csak úgy, mint a szavazás, a fórum, illetve olvasói levelek ügyében véleményt kifejteni. Mindehhez az olvasónak egy egyszerű bejelentkezés után lehet eleget tenni.

A honlap fejlesztése, frissítése, aktuális trendeknek megfelelő módosítása 2009 után is folyamatosan történik, hiszen a folyamatos informatikai fejlődés újabb és újabb lehetőségeket nyújt a tájékoztatásra, a technikai fejlesztések használatára.

A 2014-2015 években történt nagyobb fejlesztések, változások:

Funkció:

  • A funkcionális fejlesztésnél a korábban meglévő tartalmakban (Forró drót, dokumentumok, szolgáltatások stb.) új al-menüpontokkal, tartalmi elemekkel bővítettük a felületet a könnyebb átláthatóság és a megnövekedett tartalom könnyebb elérhetősége érdekében.
  • Új elemként beindítottuk/beépítettük a Facebook szolgáltatásokat (oldalakon a tetszésnyilvánítás, szervezetek fb-oldalainak közvetlen elérhetősége, fb képgalériáink, publikációk elérhetősége a honlapról is)
  • A Forró Drót újság megjelenítése folyamatosan aktuális feladat. Az újsággal kapcsolatos legnagyobb fejlesztésünk ebben az időszakban az volt, hogy az előzőekben a honlapon már több formában elérhető lapot lapozható formátumban is elérhetővé, kinagyíthatóvá tettük.
  • A 2014-2015-ben lebonyolított TÁMOP projektnek egy külön al-honlapot hoztunk létre, amelyen több száz szakmai képzési és konferencia anyag segíti a mindennapi szakszervezeti tevékenységet. Ezen a felületen minden - a projekt keretében készült és elhangzott - szakmai anyag, kiadvány, kisfilm és animációs film megtalálható.

Design:

  • A virtuális Magyarországon - melynek segítségével tagszervezeteink könnyen kereshetőek - a felsorolásban külön csoportosítottuk a tagszakszervezeteinket és az együttműködő szervezeteket
  • A TÁMOP projekt aloldalunk zöld arculatot kapott, követve az EVDSZ arculati elemeinek színvilágát.
  • A főoldalra felkerült a jogpont szolgáltatás bannere.
  • A kötelező pályázati és Erzsébet utalvány arculati elemek folyamatosan frissítésre kerülnek.
  • A technikai fejlődésnek megfelelve a megjelenést mobilbaráttá tettük, így tagjaink okostelefonjaikon, tableten és egyéb elektronikus eszközeiken is optimális megjelenési formában böngészhetik honlapunkat.

Szoftver:

A tagszakszervezeteinknél tevékenykedő honlapszerkesztők könnyebb munkavégzésének elősegítése érdekében email-es beléptető rendszert vezettünk be, valamint 2015-ben 23 fő vett részt oktatáson, amelynek célja az információk frissítése, az új tagszervezeti honlapszerkesztők számára a szerkesztéshez kapcsolódó speciális tudásanyag átadása volt.

.

Ezúton is köszönetemet fejezem ki:

  • a 2009-es új honlapot létrehozó csapatnak:

Gál Rezső volt felelős kiadónak, Berze Móninak, Fischer Zsoltnak a partnereinknek és Kádi Tündi honlap szerkesztőnek és minden közreműködőnek

  • a vd.hu honlap volt szerkesztőinek:

Lóczy Erzsébetnek és Meyer Hertának

  • a folyamatos fejlesztést, újítást, technikai és tartalmi aktualitás fenntartását biztosító csapatnak:

Berze Móninak, Fischer Zsoltnak és Tóth Andreának (a honlap jelenlegi szerkesztőjének)

  • valamint a facebook megjelenésünkben aktív szerepet vállaló Téglás Jóskának!

Minden olvasónak kellemes időtöltést kívánunk a vd.hu-n!


Üdvözlettel:


dr. Szilágyi József
felelős kiadó

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...