< />
2014. február 13.

DEMASZ Hírek

DÉMÁSZ Szakszervezet sajtóközleménye a 2014. február 10-i demonstrációról

2014. februárjában még a 2013. évi Bér és Szociális Megállapodás megkötése sem történt meg az EDF DÉMÁSZ magyarországi vállalatainál, mivel a tavalyi tárgyalások során a vezérigazgató a megállapodás feltételeinek elfogadása után az aláírás előtt visszalépett.

A munkáltató a tavalyi év során költségcsökkentés miatt igen jelentős, 17%-ot is meghaladó mértékben épített le munkavállalói létszámot, a feladatok összessége viszont csak igen kis mértékben változott, sőt volt ahol még nőtt is. Ezzel szemben nem kívánja elismerni a munkavállalók többlet erőfeszítéseit, és a rezsicsökkentések közepette is görcsösen ragaszkodik az eredményelvárásához.


A DÉMÁSZ Szakszervezet ezt elfogadhatatlannak tartja, egyrészt az EDF gazdasági helyzete miatt, ami nem kívánja meg ezt a munkavállalókat megalázó, méltatlan magatartást, másrészt azt a sértő és lekezelő viselkedést, amit a vezérigazgató tanúsít a munkavállalók és azok képviselői iránt.


Amióta a francia EDF megvásárolta a DÉMÁSZ-t a tulajdonos sok-sok milliárd Ft-ot vitt ki ebből a régióból, osztalék vagy egyéb címen, miközben egyre nagyobb és nagyobb terhet rótt a munkavállalókra, egyre magasabb teljesítmény- és eredményelvárásokat fogalmazott meg velük szemben. Még a válság legmélyebb időszakában sem fordult elő az, hogy veszélyben forgott volna a cégcsoport nyereségessége. A rezsicsökkentések közepette is a pénzügyi eredmény-elvárások korábbi szinten tartása az egyik elsődleges szempont. A munkavállalók helyzete fokozatosan romlik, a hálózatba egyre kevesebb pénzt fektet a tulajdonos, annak minősége – ha így marad a helyzet - hamarosan gyors romlásba kezd.


Az EDF Európa legnagyobb energia-ipari termelő, elosztó, kereskedő és szolgáltató vállalata, amely Franciaországban többségi állami tulajdonban van. Franciaországban ez a vállalat olyan juttatásokat biztosít a dolgozói részére amilyen Magyarországon a szocialista időben sem volt. Az innen kivitt osztalékból is a franciaországi ellátásbiztonságot javítják. Ugyanakkor a magyarországi munkavállalóikat másodrendű személyként kezelik, az itteni hálózat és az itteni fogyasztók ellátásbiztonsága nem fontos. A tulajdonosnak mindent megelőzően a nyereség növelése, illetve megtartása a célja, munkatársaink élet- és szociális helyzete, a foglalkoztatási-, illetve a munkakörülmények kialakítása csak az elvárt nyereség megléte után kerül(hetne) szóba. Amióta az EDF megvásárolta a DÉMÁSZ csoportot, a létszám közel a harmadára csökkent, a nyereség pedig minden évben „garantáltan” megvan!


TILTAKOZUNK az EDF International SA., az EDF DÉMÁSZ Zrt. tulajdonosának magyarországi üzletpolitikája, az EDF DÉMÁSZ Zrt. és leányvállalatai munkavállalóit érintő munkáltatói intézkedések, az érdekképviseletekkel való érdemi konzultáció és a 2013. évi bérmegállapodás elmaradása miatt.


Tiltakozásunknak demonstrációval adtunk hangot !

2014. február 10-én, 15:00 órától 17:00 óráig



A demonstráció helyszíne: Szeged, Klauzál tér 9. az EDF DÉMÁSZ Zrt. székháza előtt, a Klauzál térnek a Kelemen utca és a Kárász utca által határolt része.


A demonstráción az EDF magyarországi érdekeltségébe tartozó társaságok munkavállalói vettek részt.


A rendezvény politikától mentes, békés demonstráció volt.


A szervezők a demonstráció alatt petíciót kívántak átadni az EDF DÉMÁSZ Zrt. elnök-vezérigazgatójának, amiben fel kívánják hívni a figyelmet a tulajdonosi intézkedéseknek, ill. azok elmaradásának a magyarországi munkavállalókra és társaságokra, azok gazdasági kilátásaira vonatkozó káros hatásaira, és kérik az érdemi, megoldásra irányuló, szociális párbeszéd azonnali, konstruktív megkezdését és fenntartását!

Az átadott petíció itt olvasható

DÉMÁSZ Szakszervezet

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...