< />
2008. augusztus 5.

VDSZSZEMASZ Hírek

Négy forduló kellett a megállapodáshoz
A tárgyaló felek partnerként tekintettek egymásra

Mikor született meg az ágazati bérmegállapodás? - kérdeztük elsőként Gembiczki Tibortól, az ÉMÁSZ Rt. szakszervezeti bizottsága elnökétől.
- Február 23-án, ötödik nekifutásra. A megbeszélések január 20-án kezdődtek. A felek akkor abban egyeztek meg, hogy 4,5 százalékos lesz a keresetnövekedés.

- Ha emlékezetünk nem csal, akkor ezt a számot helyi szinten rendre kiindulási alapnak tekintik.
- Igen, ez így van.






Négyen tárgyaltak


- Önök hányszor ültek asztalhoz?
- Négyszer. Március 6-án kezdtük a tárgyalásokat és március 20-án tettünk pontot a mondat végére.

- Kik néztek egymással "farkasszemet”?
- A két csapat összetétele a szokott volt. A munkáltatót Emmerich Endresz, az ELMÛ-ÉMÁSZ Rt. Igazgatóságának elnöke, Mészáros Péter, a társaságok humánerőforrás igazgatója, a szakszervezeti bizottságokat pedig a két elnök, Király Miklós és jómagam képviseltük.

- Önnek személy szerint mire volt felhatalmazása?
- Mandátumomat a szakszervezet tagságától kaptam. Előzetesen nyolc százalékos keresetnövekedést tekintettük kiindulási alapnak. Arra is törekedtünk, hogy a jelenlegi 8 óra 20 perces munkaidő a munkaközi szünet eltörlésével 8 órára csökkenjen. Az iparágban ennyi a "gyakorlat”.

- Fizetett szabadnapok, kafetéria?
- A szabadnapokról 2005-ben állapodtunk meg először. Akkor a négy meghatározott napot a munkáltatóval egyeztetve vehették ki a munkavállalók. Az idén három kötött dátumú szabadnapot kapnak a dolgozók, míg további kettőt szabadságként vehetnek ki. A kafetéria most azért nem került szóba, mert arról tavaly két esztendőre szólóan állapodtunk meg.

Négy százalék kötelező


- Akkor nézzük, mire jutottak a bérek esetében?
- Öt egész hetvenöt század százalékos lesz a bérfejlesztés. Ezen belül négy százalék a kötelező, vagyis ennyit mindenki biztosan megkap. Az új bérkategória-szintek - az úgynevezett IMR-referencia értékek - ugyancsak négy százalékkal emelkednek.

- Szavaiból következik: a differenciálásra egy egész hetvenöt század százalék jut.

- Igen. Ennek felhasználása a munkahelyi vezetők kompetenciája. Példát is mondok az érthetőség kedvéért. Az egyik szervezeti egységben mondjuk tízen dolgoznak. Valamenynyien kapnak négy százalékot. A fennmaradó részt - számokban kifejezve a 10x1,75-öt - pedig akár egy munkavállaló is kiérdemelheti.
- Mennyi volt az infláció tavalyi mértéke?
- Három egész hat tized százalék.

- A kötelező emelés és az esetleges differenciálás ezt a szintet meghaladja.
- Valóban így van. Éppen ezért a magunk részéről elégedettek vagyunk a megállapodással. Azt persze egy szóval sem állítom, hogy nem lehetett volna még jobbat kötni. Azonban nagyon sok mindent figyelembe kell venni. Talán elegendő, ha más cégekre, társaságokra, vagy az állami szektorra gondolok.

Korrekt légkörben


- Milyen légkörben tárgyaltak?
- A korábbi hagyományoknak megfelelően korrekt viszonyok között egyeztettünk, a felek partnerként tekintettek egymásra, kölcsönös kompromisszumkészséget mutattak.

- Megbeszéléseik közben akadtak-e holtpontok?
- Nagyon nehezen jutottunk öt százalék fölé. A munkáltató kiindulási alapja négy és fél százalék volt.

- Elégedett-e a tagság a bérmegállapodáson elért eredményekkel?
- Negatív vélemények nem érkeztek hozzánk, és ezt nagyon lényegesnek tartom. A tárgyalások között egyébként mi folyamatosan egyeztettünk a szakszervezeti bizottság tagjaival. Ez másképpen nem is történhetett volna, hiszen mandátumunkat is saját tagságunktól kaptuk.

Győri István
(Forrás: "forró drót" újság 12. évf. 4.sz.)



Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...