< />
2008. augusztus 5.

PADOSZ Hírek

Külföldi szakszervezetisek Pakson

Először francia, majd ciprusi küldöttség érkezett a VDSZSZ képviselőinek kíséretében a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezetéhez. A vendégek amellett, hogy megismerték a PADOSZ működését, az atomerőműben folyó szakszervezeti tevékenységet és beszámoltak hazai tapasztalataikról, mindkét esetben megtekintették a PA Rt. Látogató Központját és városnéző kiránduláson vettek részt. A csoportok kísérésében, városi kalauzolásában jelentős szerepe volt Gyarmathy Katalin és Márton Gáborné PADOSZ-os főbizalmik közreműködésének. A vendégek kellemes sétát tettek a gesztenyefákkal övezett Duna-parton, megtekintették a város építészeti szempontból egyik legszebb látványosságát, a Makovecz Imre által tervezett Szent Lélek Templomot, majd a geológiai ritkaságként számon tartott híres löszfalat. Színes ízelítőt kaptak Paks nevezetességeiből, azon jellegzetességeiből, melyek híven tükrözik a régmúlt emlékeit és jelenkori alkotásait, új életvitelét. A sok szép látnivalóval és élménnyel bővelkedő programból természetesen nem maradhatott ki a Sárgödör-téri borkóstoló sem, ahol a házigazda szerepét Kovács Mihály főbizalmi látta el. Jó hangulatból nem volt hiány, amit az ízletes vacsora csak fokozni tudott. A kora tavaszi látogatásuk miatt külföldi vendégeink sajnos nem láthatták igazi virágpompájában a várost, pedig az idei évben is, hasonlóan az előzőkhöz - amikor is Paks elnyerte a virágos városok országos versenyének első helyét, és a nemzetközi versenyben ezüstdiplomát kapott - szépen gondozott, színes virágokkal díszített város fogadja az ideérkezőket.

A francia delegáció részéről elmondták, hogy hosszú ideje jó kapcsolatokat ápolnak a VDSZSZ-szel. Meglepetést okozott számukra a magyarországi dolgozók EU-csatlakozáshoz való pozitív viszonyulása. A szakszervezeti mozgalomban Magyarországon ugyanúgy, mint Franciaországban, elsődleges szempont a bérből és fizetésből élők érdekeinek minél hatékonyabb védelme. Rendkívül hatékonynak értékelték a VDSZSZ-es kollégák munkáját, és a paksiak érdekérvényesítését is dicsérettel illették. A paksi látogatással kapcsolatban kiemelték, hogy mindvégig melegszívű, nagyon baráti fogadtatásra találtak.
Elismeréssel nyilatkoztak a Sárgödör téri Egyesület kollektív szellemű, régi tradíciókat ápoló, a paksi borok hajdani jó hírnevét újra feltámasztó tevékenységéről. A borfajták közül a Kékfrankos tett igen pozitív benyomást a francia vendégekre, melynek ízét hasonlónak érezték a náluk termelt fekete ribizlis zamatú vörösborokéhoz.


A ciprusi vendégek hasonlóképpen összegezték a paksi látogatás benyomásait. Kiemelték az itt eltöltött idő emberi oldalát. Ugyanolyan érdekes, emlékezetes és kellemes volt számukra a kollégákkal az atomerőmű tárgyaló termében a szakszervezeti kérdésekről folyó beszélgetés, mint később a borkóstolás.
Elköszönésük alkalmával mindannyian megerősítették, hogy nem csak megőrzik emlékezetükben, hanem ismerőseik körében elmesélik a paksi borkóstolás élményét, a PADOSZ tisztségviselőinek baráti fogadtását, a hagyományosan jó magyar vendégszeretetet.

Lovásziné Anna
(Forrás: "forró drót" újság 9. évf. 5.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...