< />
2008. augusztus 5.

PADOSZ Hírek

Jó ha tudjuk...

Ide tartozik Tolna – Baranya – Somogy megye. Ennek tagja az AUTONÓM Szakszervezeti Szövetség delegáltjaként Bocsor István a PADOSZ elnökhelyettese. A bizottság feladata a Dél-dunántúli régióban folyó szakképzések fejlesztésével kapcsolatban kiírt decentralizált pályázatok, és a vállalkozások által befizetett 1,5 %-os szakképzési hozzájárulásokból, saját képzések lebonyolítása esetén a 0,5 %-os rész visszaigénylésének elbírálása. A bizottság dönt a régióban rendelkezésre álló szakképzési források felhasználásainak elveiről és az egyes támogatások arányáról. A bizottság véleményezi a szakképzések fejlesztésére irányuló pályázati kiírások tervezetét. A bizottság egy 27 tagú testület, amelyben az országos szakszervezeti konföderációk 6 fővel képviseltethetik magukat. A bizottsági tagságra a megbízást 3 éves időtartamra az Oktatási Miniszter adja. A bizottság vezetését szintén az Oktatási Miniszter megbízása alapján a mindenkori OKÉV igazgatója látja el. A bizottság évente közel 1 milliárd forint, szakképzésre fordítható összeg felhasználásról dönt.

Hasonló szerepkört tölt be…… Rikli Sándorné is aki a Megyei Munkaügyi Tanácsban, a PADOSZ javaslatára ,szintén az AUTONÓM Szakszervezeti Szövetség delegáltjaként 1998-ban kapta megbízatását. A Munkaügyi Tanácsnak feladata a foglalkoztatást elősegítő képzések támogatása, ezen belül a tartós munkanélküliek és a nők foglalkoztatásának növelése. A felhasznált keret a munkaadói és munkavállalói járulékból adódik, mely 1. 750 milliárd Ft. évente.
A munkaügyi tanácsok a megyékben a foglalkoztatási és a munkaerő-piacképzési, valamint a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási rehabilitációját elősegítő támogatások nyújtásával kapcsolatos érdekegyeztetés ellátására jöttek létre. A munkaügyi tanácsok a munkaadók a munkavállalók, valamint az önkormányzatok képviseletét ellátó tagokból álló testületként működnek. A Munkaügyi Tanács dönt, a munka-erőpiaci alap foglalkoztatási alaprészének a megyében rendelkezésre álló eszközei felhasználásainak elveiről és az egyes támogatások arányáról. Figyelemmel kíséri a munkaerő-piaci alap decentralizált pénzeszközeinek megyei szintű felhasználását. Véleményezi a munkaerő-piaci alap rehabilitációs alaprészének a megyében felhasználható pénzügyi keretéből nyújtható támogatásokra kiírt pályázatok tervezetét, kezdeményezi és véleményezi a megye foglalkozási helyzetével kapcsolatos rövid és hosszú távú programokat, és figyelemmel kíséri azok végrehajtását. Véleményezi a megyei munkaerő-piaci szervezet működését. Beszámoltatja a munkaügyi központ vezetőjét Előzetes véleményezési jogot gyakorol a munkaügyi központ vezetőjének kinevezésénél
Ezzel kapcsolatban a munkaügyi kormányzat az alábbi elvárásokat fogalmazta meg a megyei munkaügyi központokkal szemben: - Aktivitás növelése, a munkaerő piaci előrelátás javítása, az oktatási rendszer orientálása a gazdaság igényeinek megfelelően- Szűk munkaerő-piaci keresztmetszetek oldása, mind a keresleti mind a kínálati oldalon- Szolgáltatások kiterjesztése az inaktívakra, válsághelyzetek kezelése- A jóváhagyott kormányprogramban, valamint a 2005. évi költségvetés tervezetében egyaránt kiemelt cél a foglalkoztatás növelésének elősegítése, a munkahelyek létrehozásának támogatása.
A Tolna Megyei Munkaügyi Központ kiemelt feladatai:
A munkahelyteremtést támogató pályázatok elősegítése, az atipikus foglalkoztatási formák elterjedésének sikeres támogatása, az alkalmi munkavállalói könyvel történő foglalkoztatás ösztönzése.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...