< />
2009. július 7.

PADOSZ Hírek

A szociális háló segíti a munkavállalókat

A villamosenergia-iparágban megalakult pénztárak jelentős eredményeket értek el a munkavállalók körülményeinek, életminőségének javítása terén.Évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek a dolgozók segítése, lehetőségeiknek javítása tekintetében. A Villamos-, Bányaipari és Közüzemi Dolgozók Önsegélyező Pénztára tisztségviselő választásokat tartott.
Weisz Mátyást, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) elnökhelyettesét, jelen esetben mint a pénztár igazgatótanácsának új tagját kérdeztük.

- Pontosan mikortól lettél az önsegélyező pénztár igazgatótanácsának tagja, hogyan történt a megválasztásod?
- A 2008. december 15-i küldöttgyűlésen választottak az ÖSP Igazgatótanács tagjává. Néhány tisztségviselő nyugdíjba ment, emiatt került sor több változás véghezvitelére. Ahogy értesültem, kolléganőm lemondása után volt szükség új tagot választani.

- Miként fogadtad a megbízatást, mennyire ismered a pénztár működését?
- Nem ért meglepetésként, mert a korábbi választási ciklusban a paksi terület - mint legnagyobb létszámú választási körzet - küldötteként volt tapasztalatom, és rálátásom az ÖSP működésére. Ezzel együtt nagyon megtisztelő a feladat, köszönöm a bizalmat, amelyet irányomban tanúsítottak. Igyekszem legjobb tudásom szerint megfelelni a feladatnak és az elvárásoknak.

- Mondhatjuk azt, hogy a jelenlegi változtatások tervezése mellett nem könnyű a pénztár helyzete. Hogyan vélekedsz erről?
- Eddig sem voltak kecsegtetőek a VBKD ÖSP kilátásai, de a világgazdasági válságot követő változások és annak várható következményei fokozott terheket jelentenek. A működőképesség fenntartása érdekében új megoldásokat kell keresni, akkor is, ha a VBKD ÖSP a maga nemében a nagyobbak és a legéletképesebbek közé tartozik. A pénztár vezetése már most keresi a megoldásokat a nem feltétlenül bekövetkező válsághelyzetek kezelésére, hogy egy váratlan változás ne legyen végzetes a pénztár számára. Ennek is köszönhető, hogy a pénztárak számára kedvezőtlen pénzügyi változások ellenére a VBKD ÖSP azon kevés pénztár közé tartozik, amelyek a 2008-as évre vonatkozóan is pozitív befektetési eredményekkel rendelkeznek.

- Milyen formában jelenik meg az öngondoskodás?
- Az önsegélyező pénztár esetében a munkavállalók és a munkáltatók érdeke találkozik, közös érdekként jelentkezik. A váratlan csapások anyagi nehézségeinek áthidalása fontos mindkét fél számára, mert a pénztár nyújtotta szolgáltatások segítségével a válságos helyzetekben is a körülményeihez képest legnagyobb figyelemmel tudja végezni a munkáját, feladatát munkaadó és munkavállaló egyaránt, a közös előnyök érdekében.
Ezért határozott állásfoglalásunk a szervezet tekintetében, hogy az adókedvezmény tervezett megvonása igen súlyos, előnytelen körülményeket teremtene a munkavállalók számára, amely az öngondoskodás intézményét csorbítaná rendkívüli mértékben.

- Mint a PADOSZ elnökhelyettese, úgy tudjuk, nagyon elkötelezett és lelkiismeretes munkát végzel posztodon. Milyen problémákkal fordulnak hozzád mostanában leginkább a dolgozók?
- Ma sokakat foglalkoztat a gazdasági válság következményeként jelentkező megszorítások, a pénztárak vesztesége, a nyugdíj korkedvezmény kérdése és az atomerőműben tapasztalható szélsőséges jövedelemkülönbségek, amire nem lehet válasz, hogy ez jellemző az országos helyzetre is.

A Paksi Atomerőmű Vállalathoz 1976 szeptemberében kerültem, ezt követően elég hamar, 1977. január 1-jétől lettem szakszervezeti tag. A PADOSZ-nak megalakulása, 1989-óta tagja és tisztségviselője vagyok. 2003-ban választottak elnökhelyettessé. Az elmúlt hat évben a szervezet sok sikerét és válságos időszakait már nem is tudnám felsorolni. A legjellemzőbb talán a taglétszám alakulása lehet, mely az 1100-2000 fő között ingadozott ebben az időszakban. Ez az ingadozás nem is a PADOSZ teljesítményének mutatója, hanem a különböző átszervezések, kiszervezések, átalakítások következménye volt. A PADOSZ erejét és talán a munkánkat is mutatja, hogy ma is jelentős erőt képviselünk, és egyre többen gondolják, hogy ennek a közösségnek érdemes tagja lenni.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...