< />
2008. augusztus 5.

OVIT Hírek

Stabil gazdálkodás, bővülő szolgáltatás

A VITAMIN Egészségpénztár ez évi közgyűlése óta új igazgatótanács elnöke van a pénztárnak, Schmidt Péterné személyében.
- Marika! Veled gyakran lehet találkozni különféle értekezleteken. Többekben az a vélemény alakult ki rólad, hogy komoly, kiegyensúlyozott, szakmailag felkészült vagy. De jellemző rád az általános jó közérzetet tükröző jókedv is. Mivel tudod még kiegészíteni?
- Örülök, hogy ilyen vélemény alakult ki rólam. Alapvetően nyugodt embernek tartom magam. Családi és munkahelyi hátterem ennek alapja, forrása. Munkaköreim mindig az emberekkel való foglalkozásról szóltak, ez feltételezi és igényli a nyitottságot is. A humort és a nyíltságot nagyon nagyra értékelem. Rosszindulattal és a tolerancia hiányával lehet leginkább felbosszantani.
- A villamosenergia-iparág egészségpénztárát vezetni igen rangos tisztség. Te is így látod?
- Megtisztelő és felelősségteljes ez a megbízatás. Szerencsére a pénztár stabil, jól működő szervezetének szakértelme, az IT tagok tapasztalata és aktivitása nagyon megkönnyíti a feladatomat. Az IT összetétele gyakorlatilag változatlan, mindössze annyi történt, hogy
Rihay Ancsa lemondása után ő tag lett, én pedig elnök. Az elnöki tisztre való jelölést Ancsa lemondását követően, felkérésre fogadtam el, a bizalmat köszönöm, a feladatoknak igyekszem megfelelni.
Azt hiszem, az IT és Ellenőrző Bizottság felé az újraválasztásban megnyilvánuló támogatás a legbiztosabb jele annak, hogy a pénztár jól működik, a tagok elégedettek a szolgáltatásokkal. A tagság bizalmát a vezető testületek nevében ez úton is szeretném megköszönni.

Stabil gazdálkodás, bővülő szolgáltatás

A VITAMIN Egészségpénztár ez évi közgyűlése óta új igazgatótanács elnöke van a pénztárnak, Schmidt Péterné személyében.
(Folytatás az 1. oldalról)

- Korábban is részt vettél az igazgatóság munkájában. Ma, ebből a székből másként látod-e a pénztár működését, működtetését?
- Igen is, meg nem is. Az IT működésére eddig is az aktív testületi munka volt a jellemző. A testület munkájában többedmagammal az alapítástól részt veszek, így a pénztár működését - remélem - eléggé átlátom. Az anyagok előkészítésében, az ügyvezetés munkájának segítésében a továbbiakban nagyobb szerepet kell vállalnom. Ebben konzultációval, tanácsadással aktívan segítenek az IT tagjai.
- A Vitamin pénztárnak az is az egyik legfontosabb célja lehet, hogy minél több tagja legyen. Hogyan viszonyulnak ehhez a különböző társaságok? Terveztek-e erőteljesebb toborzást?
- Szerintem a pénztár legfőbb célja, hogy tagjai felé megbízható szolgáltatást nyújtson, kiegyensúlyozott, hosszú távú, stabil működése biztosított legyen és a törvényi feltételeknek megfeleljen. A létszám mindenek feletti növelése nem cél önmagában, csak és amennyiben ez a stabilitást szolgálja. A pénztár létszáma már meghaladja a 14 ezer főt. Ezt a létszámot ki is kell tudni, mégpedig jó színvonalon szolgálni.
A pénztár központjának kultúrált elhelyezése remélhetőleg rövid időn belül megoldódik. Ezt követően tovább folytatjuk a munkáltatók tájékoztatását, „beszervezését”. Szerencsére egyre több munkáltatónak válik fontossá a munkavállalók egészség-megőrzésének támogatása. A Vitamin munkáltatói hátterű pénztár, egyéni tagfelvétel nincs, ez korlátozza, de nem is teszi szükségessé nagy méretekben a tagtoborzást.
A munkáltatók között ugyanakkor a pénztárnak jó a híre, a létszám növekedése évek óta folyamatos. Idén csatlakozott pénztárunkhoz több, mint 1400 fővel a DÉMÁSZ Rt.
- Mi, pénztártagok, örülünk a szolgáltatás széles skálájának. Szerinted kívánságainknak mi szabhat határt?
- A törvény, a felügyelet és mi, akik a pénztár hosszú távú működéséért vagyunk felelősek, s így - az állandóan bővülő szolgáltatási kör mellett - a törvények, előírások szigorú betartásához ragaszkodunk. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a szabályozások adta lehetőségeken belül a legnagyobb szolgáltatási kört biztosítsuk.
Meg vagyok arról győződve, hogy a szolgáltatási paletta - különösen július elseje óta - elég széles ahhoz, hogy mindenki megtalálja a számára az egészségmegőrzéshez szükséges felhasználási módot. Ez a pénztár egy fantasztikus lehetőség arra, hogy az emberek öngondoskodási, egészség-megőrzési készségét fejlessze. Nagyon sajnálnám, ha egyesek nem a táguló lehetőségeket, hanem csak a korlátokat vennék észre.
- A pénztár működése 2002-ben kiegyensúlyozott volt. A tartalékok, a 2002. évi záró egyenlege középtávon biztosítja a pénztár működését. A 2003-as év milyennek ígérkezik?
- A 2003. év is kiegyensúlyozottnak ígérkezik, a növekvő létszám még jobban stabilizálja a pénztár gazdasági helyzetét. Jelenlegi létszáma 14500 felett van. A szabályozók miatti változásokat az Alapszabályunkon átvezettük. A szolgáltatási lehetőségeket a felügyelettel konzultálva folyamatosan bővítjük. Ami a hozamot illeti, a pénztár jelentős és folyamatos szolgáltatási tevékenysége miatt alapvetően nem hozamorientált szervezet. Az IT döntése alapján csak állampapírokba fekteti be szabad pénzeszközeit, ami az utóbbi években kifejezetten kedvező befektetési politikának bizonyult.
- Mi a legfontosabb tennivaló, amelyen jelenleg dolgoztok?
- A Pénztári Szervezetek Állami Felügyelete átfogó ellenőrzést tartott a pénztárnál, a 2001-2002. évi tevékenységet vizsgálva. Jelenleg e vizsgálat megállapításait elemezzük, az észrevételek alapján próbáljuk felmérni, hogy milyen intézkedések válnak szükségessé, várjuk az ezzel kapcsolatos határozatot.
Július 1-jétől bővült a szolgáltatási csomagok köre, ezentúl sporteszközök vásárlása is lehetséges a szolgáltatási szabályzatban leírt szabályok betartása esetén. Az ügyintézőknek nem kevés feladatuk lesz, míg a tagok „ráéreznek” e szolgáltatás igénybevételének módjára.
És van egy kellemes feladat is, a pénztár belátható időn belül új irodahelységbe költözhet az Iskola utcai épület 4. emeletén, ezzel a központi szervezetnek lesz sok, de remélem annál örömtelibb tennivalója.
- Az igazgatótanács és az ellenőrző bizottság tagjait más-más területről, cégektől delegálták. Teljes az összhang?
- A döntéseket a testület hozza, nem pedig egyes személyek. Tudomásul kell venni, hogy véleménykülönbségek adódhatnak. Ha mindenben mindig egyetértenénk, az nagy baj volna. Ha az adott témát nem tudnánk jó alaposan, több oldalról és szempontból megvitatni, nem lenne kontrollunk. A „sokszínűséget” én nem tartom gondnak, sőt a testületek erősségének érzem. A fő, hogy a tagok konstruktívan, a pénztár és a pénztártagok érdekében dolgozzanak. A „csapat” - mind a testületek, mind az ügyvezetési szervezet - összetétele szerintem nagyon jó. A szervezet létszáma ekkora taglétszámhoz kicsit kevés, fejlesztésen kell gondolkodnunk.

(Forrás: "forró drót" újság 9. évf. 7-8.sz.)



Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...