< />
2014. március 3.

MVM TSZSZ Hírek

Varga szava kicsit ér?

2014. március 5-én 16:00 órától tüntetést szervez az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség.

Valószínűleg március 5-én déltől a budai közlekedés Batthyány téri szakasza lebénul, hiszen a tüntetés során lezárásra kerül az I. Fő utca, mint ahogy ez a rendőrségi jegyzőkönyvből itt olvasható, kiderül.

Mit kifogásol a szakszervezet, minek akar nyomatékot adni? A hónapok óta tartó eredménytelen tárgyalások részleteit a kapcsolódó cikkekben – jelen cikk alján – lehet olvasni.

A probléma gyökere a 2013. december 20-án aláírt MEGÁLLAPODÁS 2014. (bérajánlás, országos). Ez a megállapodás alapvetően egy jó dokumentum, csak az a kérdés, hogy mi valósul meg belőle… Lehetséges-e az, hogy amit a kormány egyik minisztere, Varga Mihály aláír, a másik miniszter, Németh Lászlóné pedig bojkottálja? Vagy legalábbis olyan háttértevékenységet végez, hogy az állami cégek munkáltatói ezt a megállapodást figyelmen kívül hagyhatják. Minden jel arra mutat,hogy most ez az eset állt elő és ezt a szakszervezet nem hagyhatja szó nélkül…

Ez a petíció szövegéből mindez kiderül:

PETÍCIÓ



Tisztelt Miniszter Asszony!

A tüntetők azért vannak itt a minisztérium épülete előtt, mert két dolgot kifogásolunk és a kifogásainknak nyomatékot szeretnénk adni.

  1. Kifogásoljuk, hogy az elmúlt hónapokban azt tapasztaltuk, hogy sem a munkáltató, sem a kormányzat nem tartja tiszteletben a munkaszerződéseket, a kollektív szerződéseket és az aláírt megállapodásokat.
  2. Kifogásoljuk, hogy amikor mindezeket szóvá tesszük, érdemi választ leveleinkre nem kapunk, a szociális párbeszéd nem működik.


Részletezve 1. ponthoz:
Immár hónapok óta folyik az MVM csoport bértárgyalása megállapodás nélkül. A munkavállalói oldal ezt látva 2014. február 12-én bejelentette a munkaügyi konfliktust. Mindkét fél felkérte a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálatot a közreműködésre, és ugyan részeredmények születtek, de a megállapodás nem jött létre. Az alapvető kifogásunk az, hogy a munkáltatói oldal semmibe veszi a 2013. december 20-án Varga Mihály miniszter úr által – a kormány nevében – aláírt megállapodást, amely 2. pontjában a következő kijelentő mondat is szerepel: „A kormány 2,4%-os éves átlagos inflációs előrejelzése figyelembevételével az ajánlás teljesülése a reálkeresetek emelkedését eredményezi 2014-ben.”
Különösen sérelmezzük és a kormányra nézve tiszteletlenségnek tartjuk, ha egy miniszter által aláírt megállapodást a munkáltató semmisnek tekinti és fájó az is, hogy Ön erről tudomással bír, de mégsem tesz ellene. A megállapodások betartása és betartatása közös felelősség. Úgy ítéljük meg, hogy ez a gondolatiság sajnos a korábbi hónapok során az Ön felelősségi körébe tartozóan más témára is kiterjedt. Például érvényes munkaszerződések, kollektív szerződések ellenére mozgó bérek kifizetésének letiltása történt, továbbá jogszerűen kifizetett prémiumok etikátlan visszafizettetésére került sor „önkéntes alapon”.
1. 2. ponthoz:
Elfogadhatatlan számunkra, hogy ha a szakszervezet problémát jelez a kormányzat fele és segítséget kér, még választ sem kapunk: Így levelet írtunk a miniszterelnöknek, Önnek, mint a téma megjelölt illetékesének, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának, az Alapvető Jogok biztosának. Mindezekre a megkeresésekre válasz nem érkezett, és nem történt érdemi egyeztetés. Értékelésünk szerint a demokráciának fontos eleme a szociális párbeszéd, kérjük, hogy a kormány képviselői is ezen elv szerint cselekedjenek!

Tisztelt Miniszter Asszony!

Az MVM csoport munkavállalóinak nevében kérjük segítségét a bérkonfliktus megoldásában. Ennek eredménye lehet, ha aláírásra kerül a 2014. évi MVM csoport szintű bér- és szociális megállapodás, és ezzel a vita lezáródik.

Budapest, 2014. március 5.

Petíciót átadta:



Gaskó István
LIGA Szakszervezetek Elnöke

Gál Rezső MVM TSZSZ elnök


Szerkesztette: Kádi Tünde

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...