< />
Szerző: Gál Rezső
2009. július 13.

MVMDSZ Hírek

Kedvezményes munkavállalói tulajdonszerzés az MVM Társaságcsoport dolgozói részére …?

1995-ben az ágazati szintű sztrájkbizottság és akkori privatizációs miniszter között átfogó megállapodás született A villamosenergia-ipar privatizációs folyamatában az ágazati humánpolitikai kérdésekről Ennek kapcsán Gál Rezső 2008. február 20-án levelet írt Tátrai Miklósnak, az MNV Zrt. vezérigazgatójának (Tekintse meg!), valamint dr. Kocsis István, MVM Zrt. vezérigazgatónak (Tekintse meg!).
E levelekben a VDSZSZ elnöke bejelentést tesz arról, hogy az MVM Társaságcsoportnál dolgozó munkavállalók számára - amennyiben a kormány fenntartja azon szándékát, hogy az Új Tulajdonosi Program (ÚTP) kapcsán MVM részvények kerülnek kibocsátásra - aktuálissá válik a kedvezményes részvényvásárlás. Mint ismert, e kérdésről a fent idézett 1995-ös megállapodás 2.2. pontja szól.

Gál Rezső, a VDSZSZ elnöke 2008. március 14-én levelet írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak (Tekintse meg!), mely egyfelől az MVM-mel kapcsolatos személyi, szabályozási, szerkezeti változásokról szól, másfelől érinti az MVM részvények tervezett tőzsdére bocsátását.

A VDSZSZ elnökének levelére a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Ficsor Ádám válaszolt (Tekintse meg!) 2008. április 11-én, melyben lényegében jelzi: Köszönettel venné, ha a VDSZSZ bekapcsolódna az Új Tulajdonosi Program kidolgozásába.
Válasz érkezett a Pénzügyminisztérium szakállamtitkárától, Markó Andreától Tekintse meg (Tekintse meg!) is, melyben azt írja, hogy: " a levelében foglaltakat ennek során megvizsgáljuk”.
A VDSZSZ elnöke 2008. április 23-án válaszolt (Tekintse meg!) a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára Ficsor Ádám úrnak.
A háttérben a kormányzaton belül egyeztetés folyt, melynek eredményeképpen 2008. május 26-án levél érkezett (Tekintse meg!) a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárától, Csizmár Gábortól, melyben az szerepel: "Megerősítem azt a kormányzati szándékot, hogy az Új Tulajdonosi Program Szakmai Társadalmi Tanácsába be kívánjuk vonni az MVM kisebbségi részvényeseit is, hogy a részvényekből az érintett vállalatok dolgozói különösen kedvező feltételekkel részesülhessenek.”

2008. szeptember 2-án a magyar médiában tájékoztatás jelent meg arról, hogy Daróczi Dávid kormányszóvivő 2008. augusztus 31-én ismertette a kormány ÚTP-ről hozott határozatát. Ezúton közzétesszük a Népszabadság megjelent cikket (Tekintse meg!)

Az MVMSZSZ elnöksége állást foglalt az MVM, valamint a MAVIR részvényeinek tőzsdére vitelével kapcsolatosan:

  1. Az országot érintő energiapolitikai összefüggésekkel kapcsolatosan támogatjuk a parlament energetikai albizottságának elnökét. Az MVMSZSZ elnöksége sem ért egyet azzal, hogy a stratégiai szerepet betöltő MAVIR-ból az állami tulajdon több mint 50%-a kerülne tőzsdére. Az MVMSZSZ álláspontja szerint az MVM tulajdonában kell, hogy maradjon a MAVIR 75%+1 részvény tulajdon hányada.


  2. A korábbi álláspontjaink alapján, valamint az 1995-ben megkötött szerződés szerint a kormányzatnak most intézkedni kell, hogy az MVM 25% mínusz 1 részvényhalmazból el kell különíteni az MVM Társaságcsoport munkavállalói számára a kedvezményes munkavállalói részvényvásárlásra szánt részt.
    Ez a munkavállalók számára azt jelenti, hogy a MVM részvények névértékére számítva egy munkavállaló 50%-os kedvezménnyel vásárolhat 2.484.000,- Ft értékű részvényt, tehát az MVM Társaságcsoport keretén belül dolgozó munkavállaló lehetőséget kap arra, hogy 1.242.000,- Ft-ért, az ennek dupláját érő részvényekhez jusson.

A fenti kérdéskör az MVM Társaságcsoport valamennyi munkavállalóját, közel 9000 embert érint, így nagy az érdeklődés arra, hogy a közeli napokban milyen döntés születik. Amennyiben a döntés pozitív, akkor ez beágyazódik az előkészítési munkálatokba, melynek konkrét megvalósulására várhatóan egy év múlva kerül sor.

2008. szeptember 4-én Gál Rezső, az MVMTSZSZ elnöke levelet írt a Miniszterelnök úrnak (Tekintse meg!)

Budapest, 2008. szeptember 4.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...