< />
2008. augusztus 5.

MEVISZ Hírek

Komoly összefogásra lesz szükség

Rajki Sándorné MEVISZ titkár gondolatai:
  • A múltat nem befolyásolhatjuk, de amit a múltban megtettünk vagy elmulasztottunk, az igenis befolyásolja a jövőt. A programtervezet részben épít a múlt eredményeire, de olyan célokat is kitűz, melyekhez munkánk külső körülményeit is meg kell változtatni. Nem alkalmazkodás, hanem a korlátok feszegetése és itt-ott a ledöntése is! Mert miről van szó? Azt akarjuk, hogy növekedjen a magyar villamos energia rendszer termelőkapacitása, az ellátás biztonsága, és így őrizzük meg a munkahelyeket. Ki akarja ma ezt rajtunk kívül? A befektetők nem (nagy anyagi befektetés, hosszú megtérülési idő), a kormány sem, hiszen inkább az EU-s elvárásokat igyekszik túlteljesíteni, mint megalapozott energiapolitikával az ország biztonságos ellátását lehetővé tenni. Változtatni akarunk az iparágban eluralkodó foglalkoztatáspolitika irányán. A munkáltatók, a tulajdonosok ebben különböző okokból ellenérdekeltek. Azt akarjuk, hogy a beosztott dolgozók bérei, élet- és munkakörülményei is EU-konformok legyenek, ne csak a vezetőké. Nem sorolom tovább, ebből is látszik: most többről és másról van szó, mint korábban. Megérett az idő a változtatásra, és biztos, hogy támogatásra találunk széles munkavállalói és fogyasztói körben is. A program teljesülhet, de komoly összefogásra lesz szükség. Nem kerülhetők majd el erőteljes, határozott fellépések, ha kell tüntetések, erődemonstrálások sem. El kell kerülnünk, hogy a szakszervezeti munkánk hivatalnokjellegűvé váljon, hogy elszakadjunk a munkavállalóktól. A szakszervezet mozgalom. Nem csak néhány vezető ügye, mi fog történni a jövőben, de a vezetők felelőssége, hogy akcióképes, bátor, egymáshoz szolidáris tömegek álljanak ki céljaikért, mindannyiunk jövőjéért.
  • A MEVISZ egyike azoknak az alapszervezeteknek, akik 1991-ben szövetséget kötöttek a villamosenergia-ipar munkavállalóinak érdekében. Ez a szövetség azonban mindig szélesebben értelmezte érdekvédelmi munkáját. Nekünk nem csak a bér volt fontos, hanem a szakma becsületének, az iparág összetartozásának őrzése is. Azzal a felelősséggel dolgoztunk, amilyen felelősséget viseltünk az ország villamosenergia-termelésében, ellátásában. Mi ezt a szövetséget soha nem kérdőjeleztük meg. A Mátrai Erőműben úgy dolgoztunk, hogy „ne hozzunk szégyent” a szövetségre, a szövetségben pedig úgy, hogy az valamennyi tagszervezet és az iparág egésze érdekeinek feleljen meg. Minden kritika, veszekedés, jószolgálati ténykedés ezt kívánta szolgálni. Nekünk nem kapcsolatunk van a VDSZSZ-szel, az MI vagyunk és olyan, amilyenné közösen tesszük. Azt akarjuk, hogy ez a jövőben is így legyen.
  • Becsülettel megállhatjuk a helyünket, jól szolgálhatjuk a munkavállalói érdekeket, - ha a tagság közelében és köztük maradunk, - ha éltetjük a közösségeket és újakat is építünk, - ha bátrak maradunk és bátorítani tudunk másokat is, - ha becsületesek maradunk, és mindazt, amit elvállalunk az V. kongreszszuson, teljesítenünk kell!
/p align=right>(Forrás: "forró drót" újság 9. évf. 11.sz.)



Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...