< />
2010. december 22.

Megmarad a korengedményes nyugdíj?

2010. december 22-én fenti témában OÉT bizottsági ülés volt

2010. december 22-én az OÉT Munkaerőpiaci Bizottságának és Szociális Bizottságának összevont ülésére került sor a Nemzetgazdasági Minisztérium hivatalos épületében.

Napirendi pontok:

  1. Előterjesztés a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról
  2. Előterjesztés az egyes szociális törvények módosításáról
  3. Konzultáció korengedményes nyugdíj meghosszabbításáról


Az utolsó napirendi pont keretén belül a Nemzeti Erőforrás Minisztérium hivatalos képviselői tartottak szóbeli előterjesztést a korengedményes nyugdíj meghosszabbításának kérdéséről.

Mint ismert e témában több szakszervezeti kezdeményezés történt, valamint aláírás-gyűjtési akciót is kezdeményezett több ágazati szakszervezet. Ennek során több mint 10 ezer aláírás gyűlt össze, melyek hivatalosan átadásra kerültek Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviselőinek. Ezúton is megköszönjük a villamosenergia-iparból érkező több mint 3500 aláírást. A bizottsági ülés során a munkáltató és munkavállalói oldal egyhangúan megerősítette azon igényét, hogy a korengedményes nyugdíj intézménye maradjon meg. Az ülésen aktívan részt vett Székely Tamás a VDSZ és Gál Rezső EVDSZ elnök is. A bizottság szociális partnerei nehezményezték, hogy többszöri sürgetésre végül az OÉT nem, csak a Szociális Bizottság is késve tárgyalta a témát. Végül a kormányzati oldal javaslatot tett a kérdés rendezését illetően, mely két elemből áll.

1. A kormány részére – a bizottsági vitát követően – javaslat készül, mely kormányrendelet formájában jelenik meg.

Javaslat: Ahhoz, hogy a december 31-én a korengedményes nyugdíj lehetősége ne szűnjön meg, sürgősséggel a társadalombiztosítási nyugellátási törvény módosításával kapcsolatos kormány előterjesztés részeként a következő javaslatot tettük:

  • A korengedményes nyugdíjazási lehetőséget egy évvel javasoljuk meghosszabbítani, mert a foglalkoztatáspolitikai célú intézkedés és a nyugdíjrendszer szabályainak összehangolása hosszabb távon egyre több gondot vet fel.
  • A nyugdíjcsökkentés mértékének maximálására tett javaslatot támogattuk, a kormány előterjesztésben is ezt szerepeltettük.


A kormány előterjesztés a következő javaslatot tartalmazza.

  • A korengedmény egy évvel meghosszabbodik, tehát 2011-ben is lesz mód megállapodás megkötésére, de csak oly módon, hogy a nyugdíj megállapítása is megtörténjen 2011-ben, és a folyósítás első napja 2011-re essen.
  • Újabb kohorsz nem lép be a jogosulti körbe, mert csak a hatályos nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően öt évvel lehet igénybe venni a korengedményt. (Tavaly 6 évvel korábban lehetett igénybe venni az 1953-as születésűek számára.)
    A férfiak csak a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíj szabályai szerint mehetnek korengedményes nyugdíjba, a csökkentés mértéke 8,4 %-ban maximált. Ez annak a mértéknek felel meg, amennyivel a korhatár előtt két évvel nyugdíjba vonulók nyugdíját kell csökkenteni.


2. A bizottság közös álláspontként rögzíti, hogy a korengedményes nyugdíj kérdésköre alapvetően nem szociális, hanem munkaerő-piaci eszköz, melyet a következő év első félévében a felek újratárgyalnak abból a célból, hogy a végleges szabályozás megszülethessen.

Az ülés a vita összegzését is jelentő két pont tudomásulvételével lezárult.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...