< />
2009. július 31.

15. évf.,7-8. szám

Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottsági (VÁPB) üléséről

A VÁPB soron következő ülését Budapesten, az ELMŰ Nyrt. tanácstermében tartották 2009. június 19-én.
A munkáltatói oldal szóvivői tisztét dr. Janka Mária, a munkavállalói oldalét Gál Rezső töltötte be.
Tárgyalt napirendi pontok voltak: Villamosenergia-ipari bér- és szociális megállapodás tartalma (VKSZ 2.2.1).
A VKSZ 2.2.1 pontjának jövőbeni tartalmára vonatkozó javaslatát a munkaadói oldal megküldte a munkavállalói oldalnak, mely erre válaszul ellenjavaslatot küldött.
Fent említett ponttal kapcsolatban került sor mindkét oldal részéről a véleménycserére.
Gál Rezső elmondta, hogy az egy évvel ezelőttihez viszonyítva közeledtek az álláspontok. Az EVDSZ szövetségi vezetőségi ülésen megtárgyalták, ezután küldték meg javaslataikat a munkáltatóknak.
A két oldal javaslatai között azonosság és eltérés is van az alábbi fejezetekben:
Ajánlott keresetszínvonal-növekedés mértéke, az inflációkezelés, garantált bérminimum, ágazati bértarifa felülvizsgálat, kötelező minimum a jóléti-szociális juttatásoknál.

Amint azt dr. Janka Mária elmondta, a munkáltatói oldal álláspontjánál az országos-ágazati-helyi bértárgyalás struktúrájából indultak ki. A KSZ módosításánál a munkáltatói oldal számára fontos volt, hogy a bérmegállapodás tartalmán változtassanak. (A munkavállalói oldal ezt elfogadta.) Jobban előtérbe kell helyezni a helyi/vállalat-csoport szintű megállapodást, ennek megfelelően az ágazati bérmegállapodás szerepének csökkennie kell.
Országos megállapodás: javasolt keresetszínvonal növelés (ágazati és helyi szabályozásnál is ezt kell figyelembe venni). Ágazati megállapodás: ágazati minimálbér alkalmazandó, garantált bérminimumok, bértarifa értékeinek felülvizsgálata, jóléti-szociális kötelező minimumérték és ajánlott növelés. Minden más kérdés a helyi bérmegállapodás, tárgyalás színtere legyen. A munkáltatói oldalnak ez egy erőteljesen deklarált szándéka volt, most is ezt a logikát kívánja követni.
Gál Rezső véleménye szerint az OÉT a keresetszínvonal növelésére tesz javaslatot, az ország helyzete alapján (beleértve a mezőgazdaságot, autógyártást stb.). Adott szektor helyzete az országos helyzetnél lehet jobb, vagy rosszabb. A szektor nem vonatkoztathat el az országos ajánlástól, de lehet más. Hét évi tárgyalás, alkuk után kötötték meg a VKSZ-t, de két pont (2.2.1 és sztrájk) nyitva maradt. A munkavállalói oldal jelezte, hogy a munkáltatói oldal 2.2.1-re vonatkozó javaslatát nem fogadják el. Elfogadták a munkáltatók azon érvelését, hogy a hangsúlyt toljuk el vállalatcsoport, helyi színt felé.

Egy-egy témát illetően nézet- és véleménykülönbség alakult ki tárgyaló felek között, majd kompromisszum keresésére tettek javaslatot.

Szünet után a munkaadói oldal szóvivője ismertette álláspontjukat a jóléti- és szociális juttatások kérdéskörével, az ajánlott keresetszínvonal növeléssel és az infláció kezelésével kapcsolatban.
A munkavállalói oldal - a külön oldalülésüket követően - nem mindenben értett egyet a munkáltatók javaslataival.
Vita után a két fél megállapította:
â A jóléti és szociális juttatásoknál a kérdés első felében konszenzus van. A második felére a munkavállalói oldal július 10-ig javaslatot dolgoz ki, és megküldi a munkáltatóknak.
â Rögzítik, hogy a keresetszínvonal növelésnél a két oldal között nincs konszenzus.
A tárgyalásokat júliusban folytatják.
Következő napirendi pontban a korengedményes nyugdíj kérdését tárgyalták.
Gál Rezső elmondta, hogy 2009. január 1-jével lejárt a jogszabály. Az OÉT 2008 decemberében tárgyalta és 1 évvel meghosszabbította a jogszabályt, illetve kisebb módosítás történt, és rögzítették, hogy az első fél évben újra áttekintik a kérdést. De az OÉT nem tárgyalta ezt a témát, így 2010. január 1-jével megszűnik a korengedményes nyugdíj.
A munkavállalók álláspontja: ezt az intézményt fenn kell tartani. Levélben fordultak a munkaügyi miniszterhez. Javasolja: közösen lépjen a két oldal e kérdésben.

Dr. Janka Mária szerint a munkáltató és az érintett munkavállalók érdekeit egyaránt sérti a korengedményes nyugdíj megszüntetése. Dr. Varga-Sabján László (a munkáltatói oldal képviselője) véleménye szerint sem logikus lépés a korengedményes nyugdíj megszüntetése: ha a munkáltató kifizeti a nyugdíjba vonulás költségét, és felvesz új munkaerőt, ezzel csökkenti a munkanélküliek számát. Ha ez a lehetőség megszűnik, nő a munkanélküliség.
Összefoglalva megállapították, hogy a korengedményes nyugdíj kérdésében a két oldal álláspontja azonos, az ÁPB-nek lesz közös nyilatkozata, a munkavállalói oldal megteszi javaslatát, és azt egyezteti a két oldal, és egyetértenek abban, hogy a VÁPB ülésére meghívják a szociális és munkaügyi minisztert.

A továbbiakban a sztrájk, a kedvezményes tarifa (C-tarifa) kérdéseit tárgyalták meg.
A C-tarifa ügyében korábban mindkét oldal eljárt annak érdekében, hogy az alkalmazotti tarifa adó- és járulékmentes juttatás legyen. Ezt a Kormány és az Ágazati Sztrájkbizottság 2007. június 21.-i Megállapodása garantálta.
A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó egyes törvények módosításáról szóló törvénytervezet szerint azonban a juttatást a jövőben adó és járulék terhelné.
Ezután mindkét fél elmondta, hogy milyen lépéseket tettek a minisztériumok és más szervezetek felé, hogy az alkalmazotti tarifa adó- és járulékmentes legyen.

Jó hír, hogy a 2009. december 31-ig jogosultakat a rendelkezés nem érinti. De rossz hír, hogy ez az új belépőkre már nem vonatkozik. 2010. január 1-je után belépőkre sem szabad adóköteles megoldást alkalmazni. Ha kötelezik a vállalkozást egy juttatás megadására, akkor azt nem lehet megadóztatni, mert az a vállalkozás szabadságát korlátozza.

Dr. Szilágy József (a munkavállalói oldal képviselője) elmondta, hogy az ÁPB két oldala együttműködésének köszönhetően elfogadták a C-tarifa módosításáról szóló új rendeletet. A 24/2009. (VI. 9.) KHEM rendelet a 77. számú Magyar Közlönyben jelent meg. Majdnem minden észrevételt elfogadott a minisztérium.
Van néhány nyitott kérdést, melyet levélben jeleztek a minisztériumnak (élettársi kapcsolat, egy fogyasztási hely - két jogosult, vezérelt fogyasztás, munkáltatói listára kerülés problémája). Kérik a munkáltatókat, támogassák a kezdeményezést.

Egyebek:
- Más ÁPB-k - ÁPB ülés keretében - az ágazatra vonatkozó fontos kérdésekben tájékoztatást kérnek/hallgatnak meg az illetékes minisztérium szakállamtitkárától.
- Az EU Szociális Párbeszéd, az EURELECTRIC közötti információcsere, kapcsolattartás, az EU információkhoz való hozzáférés.
- Az EU ÁPB kihelyezett villamos energia ülése decemberben Budapesten lesz. (Konferencia és Szociális Párbeszéd Bizottsági ülés).
- A VÁPB megbízásából nyomdai kiadvány formájában elkészült a Villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív Szerződés.
Forrás: 15. évf.,7-8. szám
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...