< />
2010. szeptember 29.

Új korszak az érdekegyeztetésben

A miniszterelnök beszédével kezdődött meg az OÉT ülése Budapesten, a Képviselői Irodaházban, 2010. szeptember 20-án.
A tanácskozáson a kormány részéről megjelent Orbán Viktor miniszterelnök, Navrasics Tibor miniszterelnök-helyettes, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A munkavállalói oldalon a konföderációk vezetői vettek részt, a soros elnöki tisztet Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke töltötte be. A munkáltatók soros elnöke Zs. Szőke Zoltán volt.
A kormányfő bevezetőjében választ adott a még el sem hangozhatott kérdésre, amely a hosszú érdekegyeztetési szünetre vonatkozott. A sürgetés jogos volt - mondta -, fontosnak tartották az érdekegyeztetést, de az első száz napban a programjukban foglalt, halaszthatatlan lépéseket kellett megtenniük.
- Az elmúlt száz napban létrejött az a politikai alap, amely lehetőséget teremt egymillió új munkahely létrehozására a következő években. A jelenlegi adórendszert meg kell változtatni, mert munka- és családellenes. Nem akarunk olyan intézkedéseket hozni, amelyek árát az emberekkel, a legkiszolgáltatottabbakkal fizettetik meg - jelentette ki. Majd beszélt arról is, hogy ezt a célt szükséges előmozdítania az OÉT-nek is, ugyanakkor a kormány nem tekinti kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját.
Az OÉT-ről szóló törvényt nem szeretnék egyedül megváltoztatni, várják az oldalak képviselőit, jutassák el a már elküldött hat-hét javaslatot követően a többi javaslatot is, miként lehetne olcsóbbá, gyorsabbá, hatékonyabbá tenni az érdekegyeztetést. A miniszterelnök hangsúlyozta: - Semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, s ennek a kormánynak a programja tartalmazza a választási programot, teljes egészében. Elhangzott, hogy a nemzeti konzultációt helyezik előtérbe és a kormányzópárt képviselőire úgy tekintsenek, mint a választópolgárok képviselőire, amelyben a munkavállalók és a munkaadók akarata is benne foglaltatik.

A munkavállalói oldal nem terjesztett elő közös álláspontot, a konföderáció vezetői egyenként mondták el véleményeiket. Ugyanakkor egyöntetűen üdvözölték az OÉT-ben megkezdett munkát, miközben nehezményezték, hogy az utóbbi négy hónapban a munka világát érintő törvényekről nem egyeztetett velük a kormány.
A munkaadói oldal kedvezően fogadott több, ebben az időszakban a kormány által hozott döntést.
Gaskó István hozzászólásából idézünk.
- A mai OÉT összehívására már nagyon régen várnak a szociális partnerek, így a munkavállalói oldal szintén. Kérdést szeretnék intézni a kormányzati oldal felé: Nem is olyan régen olvashattuk az egyik hetilapban a miniszterelnök-helyettes nyilatkozatát, mely szerint az OÉT működésének vizsgálatakor meg kell gondolni, a továbbiakban milyen szervezetekkel folytasson tárgyalásokat a kormány, azaz legitimálni kell a feleket. Mit jelent ez? Az elmúlt száztíz nap alatt, a kormány működésének megkezdése óta sok gonddal küszködtek a munkavállalói oldal képviselői. Egy sor olyan törvény született ezen időszak alatt, amely megtárgyalásakor a szociális partnerek véleményét kikerülték - pedig ez a jelenlegi OÉT működését szabályozó törvény szerint előírás. Úgy gondoljuk, ez semmiképpen nem szerencsés és a munkavállalók az elmúlt száztíz napban úgy érezték, nincs lehetőségük ezeknek a sorsukat jelentős mértékben befolyásoló törvényeknek az alakítására, befolyásolására. A munkavállalók úgy ítélték meg, az őket képviselő szervezetek nem kapnak lehetőséget az ő véleményük közvetítésére.
Nyilvánvaló, hogy a nemzeti konzultáció egy értékes kapcsolatteremtő módszer, de úgy gondoljuk, hogy nem helyettesíti és nem helyettesítheti a törvényben leírt, a társadalmi párbeszéd intézményének fenntartását és működtetését szabályozó törvényi eljárásokat, illetve törvényi előírásokat. A LIGA Szakszervezetek természetesen azt szeretné elérni, hogy a kormány térjen vissza a korábban elfogadott törvényhez, hiszen mikor az OÉT-ről szóló törvény az előző kormányzati ciklusban a parlament elé került szavazásra, erről döntött a kormány és ellenzék is, elfogadva az indítványt. A módosításokra is valamennyi jelenlevő képviselő igent mondott. Így aztán gyakorlatilag a mi részünkről abban a tudatban kezdődött a jelenlegi kormányzati ciklus, hogy az új kormány és a szociális partnerek - akik elég sok kompromisszummal fogadták el az előzőekben a törvényt -, egy konszenzussal hajtják majd végre a jelenlegit is és gördülékeny folyamat következik, de a tapasztalat mást mutatott. Nem volt módja a szociális partnereknek elmondani a véleményt azokban a kérdésekben, amelyek az elmúlt száztíz napban a munkavállalók sorsát érintő lényegi kérdések voltak. A LIGA úgy ítéli meg, a jelenleg érvényben levő törvényt ilyen irányban fejlesszük tovább a legitimációs kérdésekre vonatkoztatva is. Jelen pillanatban a törvényt érvényesnek tekintjük és ha lesz erre vonatkozóan tárgyalás a jelenlegi törvény módosítását kezdeményezve, akkor készen állunk és hozzuk a saját javaslatainkat is arra nézve, hogy egy kétségbevonhatatlan legitimációt adó, a munkahelyeken erről döntött helyzet, állapot álljon elő a törvénnyel kapcsolatban.
Bármilyen jó törvényt is tudunk előirányozni, de hiábavaló önmagában, tartalommal kell megtölteni az érdekegyeztetés rendszerét. Ne formális legyen, minden partner véleménye egyaránt legyen fontos. Készen állunk a tárgyalásokra, ne várja meg az OÉT, míg a törvény módosításra kerül, hanem kezdje el a munkát. Láthatjuk, sok tennivaló van fontos témákban. Közben értékelhetjük az OÉT működését is, az arra tett javaslatokat.
A LIGA elnöke további hozzászólásában azt is mondta, hogy egyeztessenek minden olyan kérdésben, amely a Fidesz választási programjából kimaradt. Valamint javasolta az OÉT második félévi munkaprogramjával kapcsolatban, hogy a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj kérdését ne decemberben, hanem már novemberben tárgyalják.
Az OÉT plenáris ülésén megállapodtak a második félévi munkatervről. Előreláthatólag október 10-15. között lesz a következő ülés, ahol már az adótörvényekről és a költségvetésről lesz szó.


-fábián-

J a v a s l a t
az Országos Érdekegyeztető Tanács
2010. II. félévi
M U N K A T E R V É R E



(Az OÉT munkaterv javaslata a Kormány 2010. II. félévi törvényalkotási- és az Országgyűlés 2010. évi őszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási programja alapján készült.)

I. Plenáris ülésre javasolt témák:
Szeptember
1. Konzultáció az érdekegyeztetés helyzetéről, a társadalmi párbeszéd jövőjéről
Előterjesztő: kormányzati oldal
2. Előterjesztés egyes pénzügyi törvények módosításáról
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Gazdasági Bizottság
3. Előterjesztés az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításról szóló 2003. évi CXXV törvény módosításáról
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Esélyegyenlőségi Bizottság
4. Előterjesztés a 2011. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről
Előterjesztő: kormányzati oldal
5. Javaslat az OÉT 2010 második félévi munkatervére
Előterjesztő: OÉT Titkársága

Október
1. Előterjesztés a jogalkotásról szóló törvényről
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Munkajogi Bizottság
2. Előterjesztés a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény módosításról.
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Munkajogi Bizottság
3. Előterjesztés az Országos Érdekegyeztető Tanácsról szóló 2009. évi LXXIII. Törvény módosításáról
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Munkajogi Bizottság
4. Előterjesztés az adó- és járuléktörvények, a számviteli törvény és a könyvvizsgáló kamarai törvény valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi törvények 2010. évi módosításáról
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Gazdasági Bizottság
5. Előterjesztés a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetésről
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Gazdasági Bizottság
6. Előterjesztés a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetést megalapozó törvények módosításról
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Gazdasági Bizottság
7. Előterjesztés a 2011. évi bértárgyalások megkezdéséről
Tárgyalja: Bér- és Kollektív Megállapodások Bizottsága
8. Előterjesztés a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Gazdasági Bizottság, Szociális Bizottság

November
1. Előterjesztés az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Szociális Bizottság
2. Előterjesztés a foglalkoztatáspolitikai területet érintő jogharmonizációs célú jogszabály módosításról
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Munkajogi Bizottság
3. Előterjesztés az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló 2009. évi LXXIV. törvény módosításáról
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Munkajogi Bizottság
4. Előterjesztés az európai üzemi tanács létrehozásáról, illetve a munkavállalók tájékoztatását és a velük való konzultációt szolgáló eljárás kialakításáról szóló 2003. évi XXI. törvény módosításáról.
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Munkajogi Bizottság

December
1. Előterjesztés a korengedményes nyugdíjról szóló 181/1996 Kormány rendelet alkalmazásának tapasztalatairól, fenntartásának kérdéseiről
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Szociális Bizottság
2. Előterjesztés a korkedvezményes nyugdíjról szóló 1106/2006 Kormány határozat végrehajtásával kapcsolatos koncepcionális kérdésekről, (feladattervről)
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Szociális Bizottság, Munkavédelmi Bizottság

II. További, bizottsági tárgyalásra javasolt témák
Október
Előterjesztés egyes szociális, fogyatékosügyi, gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú törvények módosításról
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Szociális Bizottság

November
Előterjesztés a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény módosításáról
Előterjesztő: kormányzati oldal
Tárgyalja: Gazdasági Bizottság

III. Aktualitása esetén plenáris vagy bizottsági üléseken folytatott konzultáció
Előterjesztés az érdekképviseletekkel és társadalmi szervezetekkel folytatott egyeztetésről a 2011-es magyar EU-elnökséggel összefüggő felkészülési folyamatban



Budapest, 2010.szeptember 13.


Országos Érdekegyeztető Tanács Titkársága

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...