< />
2011. június 22.

Sztrájkbizottság a paksi atomerőműben

Sztrájkbizottságot alakítottak a Paksi Atomerőmű Zrt.-nél működő szakszervezetek május 31-én. A sztrájkbizottság megalakításáról a szakszervezetek az Érdekegyeztető Tanács ülésén döntöttek, amelyről levélben tájékoztatták a nemzeti fejlesztési minisztert is.

A sztrájkbizottság vezetője: Lőrincz László, helyettes vezető Berkes Sándor, tagjai Weisz Mátyás, Lengyel József, Néber Tibor.
A sztrájkbizottsághoz három szakszervezet, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ), a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) és az Atomerőműben Dolgozók Szakszervezete (ADÉSZ) csatlakozott, amelyek mintegy 2000 főt képviselnek.
A bizottságot a Munka Törvénykönyvé-nek a munkavállalókat sújtó tervezett változtatásai, a munkavállalók képviselőivel történő kormányzati párbeszéd hiánya, illetve az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszüntetésének szándéka miatt, valamint a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj megszüntetésének megakadályozása érdekében hozták létre.
A sztrájkbizottság közleményt adott ki megalakulásuk okairól, és bár a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetésével kapcsolatban nem pontosak az információk, de a Széll Kálmán Terv egyértelműen leszögezi, hogy meg kell szünteti minden olyan lehetőséget, amely szerint a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba lehet menni. Ezt a szakszervezetek nem fogadhatják el, és a szerzett jogaikat meg kívánják védeni.
Amennyiben a korengedményes nyugdíj - mely negyven év teljesített munkaviszony után a nyugdíjhoz közelálló munkavállalókat védi, hogy „létszám-racionalizálás" esetén ne kerüljenek utcára - megszűnne, az atomerőmű dolgozóinak esetenként öt évvel tovább kell dolgozniuk. A jelenleg érvényes nyugdíjazási szabályok alapján két év engedmény mindenkinek jár, három év engedmény pedig a munkáltatók többletbefizetése mellett igényelhető.
Az atomerőműben további kétéves korkedvezményt jelent tíz évi ionizációs sugárzás mellett végzett munka, a második tíz évben pedig ötévente egy-egy év kedvezmény jár. Így egyes dolgozók öt-nyolc év kedvezményt veszítenének el. Nem értik, hogy a befizetett többletjárulék után miért nem maradhat fenn a rendszer?
Az érdekegyeztetés átalakításával kapcsolatban az a véleményük, hogy a tervezett lépés túlságosan kiszélesítené az érdekegyeztetésben részt vevők körét, ami annak halálát jelentené.
A Nemzetgazdasági Minisztérium még májusban jelentette be, hogy a kormány újjászervezi az érdekegyeztetés rendszerét és létrehozza a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot, amely egyesít majd az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanácsot (GSZT), valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot (GEF).
Lőrincz László érdeklődésünkre elmondta, hogy az atomerőműben alakult sztrájkbizottság csatlakozott a hasonló célokat kitűző villamosenergia-ipari ágazati sztrájkfelhíváshoz. A z atomerőmű sajátosságainak és a kötelezettségeknek megfelelve megkezdődtek az egyeztetések a helyi sztrájk lebonyolításának technikai feltételeiről.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...