< />
2012. április 25.

Megfogyva bár, de törve nem

Téglás Józsefet ötödik alkalommal választották meg a DUVISZ elnökének, újabb öt évre.

A szakszervezet vezetése a választásokat elhatározó Összbizalmi Testület ülésén számolt be az előző ciklus óta végzett munkáról, ahol megválasztásra került a Választási Operatív Bizottság Lengyel Imréné VB elnök vezetésével, melynek a tagjai: Lázár Zoltán, Péter László, Szerencsés Péter (Vért), Mátis András (OVIT), Bohner Antal, Szalontai Norbert (Dorog).
A választási folyamat 2012. február 29-én (ami talán nem is véletlen) a bizalmi, főbizalmi választásokkal indult. A jelölőbizottság alapos munkát végzett, a tisztségekre való jelölésről szinte egyenként kérdezték meg a szakszervezeti tagok 83%-át.

A régi-új elnök ma már csak ritkán gondol vissza a régi szép időkre, amikor még a Vért-hez néhány másik erőmű és bánya is tartozott, több mint hatezren dolgoztak. Akkor még kiszámíthatóbb, nyugodtabb körülmények között tudott harcolni a szakszervezet a munkavállalók jogos követeléseiért. „Alkalmazkodtunk az új helyzethez, próbáltuk - ha nem is „kitörő örömmel" megérteni - elfogadni és kezelni a privatizációs elképzeléseket, az átszervezéseket, a kiszervezéseket és az erőteljes létszámcsökkentéseket.” A külső és belső körülmények, a negatív hatások gyorsan követték egymást. A tervezett végelszámolást elkerülendően szembeszálltak az akkori döntéselőkészítéssel, elkerülve ezzel a bezárást. Álljon meg a menet! Mi az, hogy végleg bezárjuk a több mint ötvenéves kaput? - mondták. A dolgozók, élükön a bizalmi testülettel és az elnökkel mindent megtettek azért, hogy a nagy múltú cég ne legyen az enyészeté. Erőfeszítéseiket és munkájukat az akkori vezérigazgató is elismerte.

- A tetszhalálból jött vissza a Vértesi Erőmű - mondja az elnök.

- Elnök úr! Az elmúlt három-négy év alatt, és amíg a csődeljárási folyamatok zajlottak, mi volt a legnehezebb, a legfájóbb?
- Minden. Minden, ami a munkavállalókat hátrányosan érintette. Jobban nem tudom megfogalmazni; összekapaszkodtunk, ami nagyobb erőt adott. A mindennapok lelki terheinek elviselésében nagy segítséget jelentett a család, a barátok bíztatása és a munkatársi szolidaritás ereje. És írtunk és írtak rólunk, éltünk a média által nyújtott lehetőségekkel, egyeztettünk és egyeztettek velünk, tárgyaltunk és tárgyaltak velünk, érveltünk és érveltek ellenünk, tiltakoztunk - oszt' újra meg újra - míg a szakmai érvek célba nem találtak. Az EVDSZ, tagszervezeteink nagy „családja", a szakma elméleti tudósai és gyakorlati megvalósítói, esetenként a politika szűkebb és tágabb értelemben is, a civilek, hozzáértők és szimpatizánsok valamint a munkavállalók mind-mind támogattak bennünket. Bár félidőben még vesztésre álltunk, ma mégis úgy érezhetjük, hogy mégsem KO-val végződött a „meccs"!

DUVISZ elnök Téglás József, elnökhelyettes Ácsi Péter. Magi Imréné a GEB elnöke, a GEB tagjai: Imre Katalin, Balogh Katalin. A nyugdíjas tagok képviselője Molnár Miklós lett. Az OVIT helyi szintű képviseletében Dedics László, a Dorogi Erőműben Bohner Tamás titkár, a Kőbányahőnél Olaj György és a Promtávhő vonatkozásában Berkesi Ottó főbizalmiak élvezik a tagság bizalmát és védelmét.
A DUVISZ tagság jóvoltából és a választói értekezleten megválasztott Összbizalmi Testület itt fel nem sorolt minden tagjának gratulálunk és munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Úgy értesültünk, hogy normalizálódik a helyzet. Mindannyian ebben érdekeltek...
– Csak remélni tudjuk, hogy talán a kitartásunknak is köszönhető az, hogy talpra álltunk. A DUVISZ mindig fő erényének tartotta a pártpolitikai ideológiáktól függetlenített érdekképviseleti munkát, ami egyben egy szociáldemokrata eszmeiség mellett volt jól értelmezhető. Azért nem volt számomra ez nehéz, mert az én világnézetem is hasonló értékrend alapján alakult ki. A szinte kilátástalan évek alatt segítőkészséget mutatott a társaság minden tagja, a nem szervezett dolgozókat is beleértve. Ki kell hangsúlyozni, hogy a bizalom, amit választás során kaptunk, egyben óriási felelősség is! Elmondhatom, hogy a munkavállalói vívmányokat nagyobb részben sikerült megőriznünk, melynek egyik legérzékletesebb bizonyítéka az érvényben lévő kollektív szerződésünk. Persze nem árt annak a tudatában véleményt alkotnunk, hogy még igen sok a teendőnk. Ma már azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy lesz-e jövőnk és azt hogyan képzeljük el? Mernünk kell álmodni és azt az álmot meg kell tudnunk valósítani!

- Idegfeszítő éveket éltetek át, újságunk az eseményekről rendszeresen tudósított. A továbbműködést illetően napvilágot látott már 2012. és 2014. tervei is. Jól tudom? Ma mi a helyzet?
- Jelentős hangulatváltozást hozott az erőmű életében az új vezérigazgató, Kovács András Zoltán úr kinevezése. Mi, munkavállalók abban bízunk, hogy ellentétben a korábbi vezetővel, aki felszámolóként tevékenykedett és erősen pénzügyi szemléletű volt, az új vezérigazgató több évtizedes iparági vezetői tapasztalattal, tekintélyes szakmai múlttal rendelkező vezetőként sikerre viheti a jövőépítésére tett kísérleteinket. Az persze nem elhanyagolható tény, hogy addig is sok nehézséggel kell szembenéznünk. Első tevékenységei közé tartozott a Vért teljes körű megismerése mellett az érdekképviseleti vezetőkkel történő találkozás - melynek során az ismerkedésen túl egyeztetésre is sor került. Koordinációs Tanácsi, KÜT és bizalmi testületi szintű találkozókon feladatként fogalmazta meg az elkövetkező időben megtartandó munkásgyűlés kérdését is. A fórumokon 2014-ig belátható, stabil jövőképet vázolt fel, biztos foglalkoztatással, elfogadható javadalmazással és szociális juttatással. Bízunk az őszinteségében, a szakmai ismereteiben - persze ehhez hozzá kell tenni azt is, amit mi - munkavállalók, vezetők - a csapatjátékban hozzá tudunk tenni. Azt gondoljuk, hogy ez egy jó kezdés lehet. Jelenleg az a legfontosabb kérdés, hogy a tulajdonosunk - gondolok az MVM-re, az MNV-re és nem utolsó sorban a kormányra - hosszú távon milyen szerepet szán számunkra ?

- Húsz éve vagy szakszervezeti vezető. Hogyan tudtátok megtartani az egységet?
- Én magam konfliktustűrő vagyok. És azt szeretem, ha a közvetlen munkatársaim körében, a 8-10 fős szűk vezetésben is viták vannak egy-egy kérdésben. Bizony komoly és heves csaták is folytak, folynak közöttünk. Vallom, hogy ne csak másokkal, de magunkkal szemben is legyünk kritikusak, éljünk etikusan és dolgozzunk jól, akkor vagyunk hitelesek a munkavállalók előtt. Egy szakszervezeti vezető legyen szociálisan érzékeny, munkájában következetes, bízzon az igazságában és ezt közvetítse a tagság felé. Az elmúlt évtizedek alatt, igaz kevesebb létszámmal, de a szakszervezetünk megerősödött és tudatosult bennünk, hogy szükségünk van egymásra.

F. E

„A választás időszakában is végig bíztam a férjemben - mondta Téglás József felesége. - Jóskára inkább az a jellemző, hogy nem hozza haza a munkahelyi gondokat, de az ember azért megérzi, ha valami probléma van. Természetesen hozzám is eljutnak a jó és a rossz hírek is. Igyekszem mindig éreztetni, hogy bármikor számíthat rám, talán ezzel tudom a legjobban segíteni a munkáját. Tudom, hogy időnként komoly konfliktusokba keveredik, ahogy ezt a forró drót is megírta és ezt nem minden munkáltató tudja méltányosan kezelni. Persze az is igaz, hogy a „papit" csak a kis unokáink tudják igazán levenni a lábáról."
Egy kis magánéleti betekintést hagyva: a bokodi erőmű lakótelepén saját építésű lakásban laknak. Az otthoni életüket a három önálló életet élő felnőtt gyermekük és az ő családjuk jelenti. Lehet mondani, hogy révbe értek. Megjegyzem, Jóska imádja a leányait és hasonlóan szeretettel beszél a felnőtt fiáról, de bevallja azt is, hogy a család liblingjei az unokák lettek.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...