< />
2012. november 26.

Közös közlemény a VÁPB 2012. november 9-i üléséről

A tárgyalást megelőzően a Villamosenergia-ipari Szakértői Munkacsoport 2012. október 5-i, második ülésén a két oldal kijelölt szakértői tételesen áttekintették a módosító javasatokat. Az egyeztetés eredményeként
- rögzítették azokat a pontokat, amelyekben közös az álláspont (illetve csak szövegpontosításra van szükség)
- áttekintették és elfogadták a távolléti díj témakörében elvégzendő próbaszámítások metodikáját,
- meghatározták azokat a kérdéseket, amelyek érdekvita tárgyát képezik.

A november 9-i ülés előtt a munkavállalói oldal megküldte a VKSZ 3. számú módosítási tervezetét. A tervezet - eltérő színmegjelöléssel - tartalmazta
- a munkáltatói oldal módosítási javaslatait
- azokat a módosításokat, amelyekben a Felek az eddigi tárgyalások során már megállapodtak
- a munkavállalói oldal javaslatait, továbbá azok szöveges indoklását.

A szociális partnerek elemezték a távolléti díjra vonatkozóan a munkáltatói oldal által elvégzett próbaszámításokat, majd- a munkavállalói oldal által átadott összeállítás alapján - tételesen megtárgyalták azokat a VKSZ módosító javaslatokat, amelyekben a két oldal véleménye eltér. Az egyeztetés során több pont esetében sikerült megállapodni.

Továbbra is eltér azonban a két oldal álláspontja az érdekvita tárgyát képező legfontosabb kérdésekben:
- az Mt.-nek a szakszervezetekre, KSZ-re vonatkozó - a köztulajdonú vállalatok tekintetében eltérő - szabályozása, és ennek értelmezése és erre visszavezethetően a
- szakszervezetek működési feltételeinek biztosítása, pénzügyi támogatása,
- átlagkereset- távolléti díj kérdése, a távolléti díj meghatározása, számítási módja
- a korengedményes nyugdíjrendszer megszüntetése miatt a rendelkezési állományba helyezés intézményes bevezetése
- a szabadságkiadás szabályai
- éjszakai-, műszak- és készenléti pótlék

Felek vállalták, hogy az egyes pontokat átgondolják, és a következő ülésen visszatérnek ezekre a kérdésekre. A munkaadói oldal kérte a szakszervezeti oldalt, jelezzék a Testületeik felé: a munkáltatói oldalon egyes pontok esetében (rendelkezési állományba helyezés) nincs nyitottság arra, hogy a kérdést ágazati szintre emeljék.

A munkavállalói oldal jelezte: november 20-án egy megbeszélés lesz a LIGA elnöke és dr. Pál Lajos között, az Mt. értelmezése tárgyában, melynek összefoglalóját a munkáltatók részére megküldik.
A munkáltatói oldal javasolta, hogy - az előrehaladás érdekében - a KSZ azon pontjait, amelyben nincs megállapodás, ne helyezzük hatályon kívül, hanem függesszük fel. Kössünk megállapodást arról, hogy a felfüggesztésnek milyen feltételekkel van vége.
A munkavállalói oldal kijelentette, nincs felhatalmazva arra, hogy a javaslatra választ adjon. (De jelezte, hogy nem ért egyet a munkáltatói felfogással.)

A munkavállalói oldal tájékoztatást adott arról, hogy a munkaközi szünet, munkarend kérdésében alakult szakértői bizottságban szakszervezeti részről Berkes Sándor + 2 fő a paksi szakszervezet részéről vesz részt, s nyugtázta, hogy a munkaadói oldal a bizottságba Bognár Pétert (PA Zrt.) jelölte.

A Villamosenergia-ipari ÁPB következő ülését november 28-án tarja. Az ülés napirendje: a VKSZ-módosítási tárgyalások folytatása.

Budapest, 2012. november 9.

Gál Rezső dr. Janka Mária Rabi Ferenc
EVDSZ elnök/VÁPB munkavállalói oldal TMSZ elnök/VÁPB munkaadói oldal BDSZ elnök/VÁPB munkavállalói oldal
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...