< />
Szerző: Lovásziné Anna
2010. július 27.

Köszöntjük a Paksi Atomerőmű Zrt. Fegyveres Biztonsági Őrségét!

A rendezvényen jelen voltak az állomány aktív tagjai mellett az egykori, ma már nyugdíjas kollégák, a hivatalos szervek vezetői, a partnercégek képviselői, valamint a Paksi Atomerőmű Zrt. jelenlegi és korábbi vezetői.

Az ünnepség jelentéstétellel vette kezdetét, amit Végh Csaba őrségparancsnok tett Süli János vezérigazgatónak.
Köszöntőszavaiban Süli János felidézte a kezdeti időszakot, amikor is gondoskodni kellett az első friss üzemanyag-szállítmány, valamint az értékes technika őrzéséről, és biztosítani kellett a tisztaszerelési követelményeket. Beszélt a fegyveres őrség folyamatos fejlődéséről, az új kihívásokról, napjaink igényeinek való megfelelésről, így a beléptetés, az őrzésvédelem szigorításáról. Az új blokkok építésével kapcsolatban említést tett a nemzetközi követelményekről, a biztonsági őrségre háruló újabb feladatokról, elvárásokról.
Dr. Kovács Zoltán r. ezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, főkapitány-helyettes elismerő szavakkal üdvözölte az őrség tagjait. Kiemelte, hogy akik ma ünnepelnek, mindannyian részesei voltak vagy ma is részesei annak a munkának, ami a legmagasabb fokú biztonságát garantálja a magyar villamos ipar fellegvárának.

- A rendőri szakirányítás, a felügyeletet és ellenőrzést ellátó vezetés úgy értékeli, hogy a biztonsági elemek egymásra épülésében az „első lépcső” a fegyveres biztonsági őrség, amelynek kellő szakmai tudással, önfegyelemmel és a feladat súlyát szem előtt tartva kell szolgálatát ellátni. Ez nemcsak napjainkra, hanem az elmúlt 30 évre is jellemzően állítható - hangsúlyozta Kovács Zoltán.
Radnóti István, a PA Zrt. biztonsági igazgatója személyes visszaemlékezéssel kezdte beszédét, majd méltatta az őrség munkáját.
- Mindvégig jól kiképzett, feladatát teljesítő állománnyal rendelkeztünk, akik értették a dolgukat - mondta. A feladatok teljesítéséhez az atomerőmű mindenkori vezetése biztosította a technikai feltételeket és a képzéseket. Kezdetben a fizikai védelem feladatát a polgári fegyveres őrség egyedül látta el. Később az őrség átalakult, az 1990-es években megosztottá vált, és szoros együttműködés alakult ki az Atomix Kft. Biztonsági Szolgálata és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Neutron Bevetési Osztálya között. Ez tette lehetővé, hogy ma a fizikai védelem magas színvonalon biztosított az atomerőműben.
Szigeti Lajos, a Magyar Fegyveres Biztonsági Őrség Szakmai Egyesületének elnöke az egyesület létrejöttének szükségességéről szólt. Mint mondta, hosszú évek teltek el anélkül, hogy a fegyveres biztonsági őrségeknek szakmai érdekképviselete lett volna. A közel egy éve működő szervezetnek nagyszámú tagsága van az atomerőműből is. A létszám, a háttér rendkívül fontos abból a szempontból, hogy az érdekeket kellő súllyal lehessen képviselni.
A továbbiakban a rendezvényen műsorvezetői feladatot ellátó Gyöngyösiné Nyul Petra - aki az őrség múltját bemutató könyvben főszerkesztőként működött közre - egy, a PA Zrt. részéről megnyilvánuló rendkívül szép gesztusról, az őrök által használt fegyverek emléktárgyként való adományozásáról szólt. Tájékoztatta az ünnepség résztvevőit arról, hogy a fegyveres biztonsági őrségnél korábban rendszeresített maroklőfegyvereket az elmúlt évben lecserélték, és ezeket a régi pisztolyokat a jelenleg állományban lévő fegyveres őrök, valamint korábbi és jelenlegi parancsnokuk részére az erőmű vezetőségének jóváhagyásával, hatástalanítva, díszdobozban az ünnepség keretében átadják.
A használatból kivont és hatástalanított fegyvereket - mint emléktárgyakat - Köllő Imre, az erőmű rendészeti osztályvezetője, a fegyveres bizt onsági őrség felettes vezetője nyújtotta át az állomány tagjainak. Az emléktárgyak átadásakor elsőként szólították Bárdosi Jánost, egykori parancsnokot, aki pár szóval üdvözölte a volt kollégákat és kifejezte köszönetét.
Az ünnepségen egyéni jutalmak átadására is sor került, melynek keretében elismerésben részesült Juhász István, Kemény János, Bencze János, Házi Géza és Végh Csaba.
A rendezvény a 30 éves jubileum alkalmából készített emlékkönyv bemutatásával folytatódott. Köllő Imre a múltat felidéző könyv kapcsán szólt arról, hogy kezdetben polgári fegyveres őrségként, ma pedig fegyveres biztonsági őrségként működik a szervezet. Akkor az 1. blokk indítása előtt álltak, most a bővítés előtt.
- A könyv maradandót nyújt a jelenkornak, információt a jövőnek - hangsúlyozta Köllő Imre. - Nyilatkoznak benne mindazok, akik erősítették, támogatták a szolgálat felállítását. A számos relikvia mellett jogszabálygyűjtemény is segít nyomon követni a múltat a kezdetektől mostanáig. A könyv, értékel, elemez, jövőt fogalmaz meg.
Az ünnepség zárásaként állófogadásra került sor, ahol Pónya József, az igazgatóság elnöke mondott beszédet. Köszöntötte a 30 éves őrséget, melynek létrejötténél maga is jelen volt és hosszú éveken keresztül vezérigazgatóként felügyelte munkájukat, gondoskodott működésükről.
Az atomerőmű fegyveres biztonsági őrségének munkájához további sok sikert kívánunk!

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...