< />
Szerző: T. J., DUVISZ
2009. július 31.

15. évf.,7-8. szám

Kiáltás egy erőműért…

2002-ben született egy kormányhatározat; tartalma szerint a Vért működését 2014-2015-ig tervezi, célul tűzve ki a 20 Mrd Ft értékű kéntelenítő megépítését és hiteleinek megtérülését. Későbbiekben a szocialista kormányok is megtették a szükséges intézkedéseket, melynek hatására 2005-től működő kéntelenítő biztosítja a Kiotói egyezményben vállalt környezetvédelmi előírások szerinti működést.
Szakszervezeti demagógia? - Összeesküvés-elmélet? - Szerencsétlen egybeesések?

Ismerve az előzményeket, vajon miért a munkavállalói bizalmatlanság?
- 1995-ben (majd 2003-ban), a Vértesi Erőmű Rt. (mára ZRt.) a villamosenergia-ipar - a sikeresen privatizált cégeihez képest - nem rendelkezett hosszú távú és 8%-os eszközarányos nyereséget garantáló áramvásárlási szerződéssel (HTM).
- Majd 1995-től, a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt. véget nem érő, komoly károkat okozó sikertelen privatizációkba kezdett, ami még 2008-ban is tovább folyt - természetesen, ugyancsak sikertelenül. Érdemes megemlíteni, hogy a munkavállalók és a menedzsment (13-14 éve) egy állandó, a bezárást sürgető fenyegetésnek kitéve végzik a munkájukat - 6500 fő, mára már csak 2100-an.
- Közben, a tulajdonosi jogok gyakorlói „jó gazda" módjára; - kiárusítják a (jelenleg is nyereségesen) jól működő egységeket (100 ezer forintért a dorogi, majd áron alul a tatabányai fűtő erőműveiket), visszafejtik/bezárják a Vért több bányáját - „kihajtják" a Bánhidai Erőművet (a 2 éve még kb. 2 Mrd Ft-ot érő telephely mára a fejlesztés nélkül hagyva lassan elértéktelenedik).
- A folyamatos vezérigazgató-váltások (1990. óta 7-8 esetben), a cégre kénysze-rített koncepcióváltások mára kikezdték a meglévő stabil szakmai alapokat is.
- A kéntelenítő megépítését követően (a 2005. üzleti évben) a tulajdonos - a tervekhez képest - már 4-5 milliárd Ft hiánynyal bocsátja útjára a céget. Annak ismeretében, hogy csak a „szénfillér támogatás" kialakítása teremtheti meg a cég stabil működését és a hitelek visszafizetésének garanciáját, annak késleltetett bevezetése - ami kb.: -4 Mrd Ft hiányt jelent - szinte, már érthetetlen károkozásnak tűnik.
- A felelőtlenül kikényszerített privatizáció és a cég nevében - a tulajdonos közvetlen irányítása alatt - aláírt kb. 70 Mrd Ft értéket képviselő áramvásárlási szerződések kiváltása érdekében kötött alkuk, továbbá az ebből (megegyezés hiányában) fennmaradó kb. 8-10 Mrd Ft-ra taksálható követelések szintén a „hagyaték” részét képviselik?!
2008-ban a Vértesi Erőmű ZRt. kb. 5 Mrd Ft eredménnyel zárhatta volna az évet és ekkor érünk el az ominózus áramvásárlási szerződésekig és a Vagyontanácsnak a zagytér (tehermentes - milliárdos kárt okozó) értékesítésére vonatkozó döntéséig - de a baj nem jár egyedül, mert beköszöntött a gazdasági válság és így minden adottá válik az előre hozott bezárást sürgetők számára!
Korábban, a Vért az ország energiaigényének 5 %-át termelte, jelenleg ez már csak 3,5% - akkor miért ez a nagy lobbiaktivitás? … Vannak feltételezéseink!

- Az energiapiac beszűkülése minden résztvevő számára kedvezőtlen. Kiszámítható, hogy a Vért bezárása másoknak sok-sok bevételt jelenthet? (Átlagáron kb. 20-25 Mrd Ft-ot)
- 2008-ban megszűntek a hosszú távú szerződések és megnyílt az energiapiac. Másoknak is versenyezni kell az életbe maradásért? (Várhatóan ősszel új aukciós szerződések kötődnek, a résztvevők már ma sem 32 euróval számolnak.)
- Egyre nyilvánvalóbb, hogy amíg az MVM fejlesztései szerteágazóak, addig a Vért telephelyeinek hasznosítása jelenleg is várat magára és idővel értéktelenné válik?
- A Vért további működése során fény derülhetne az előnytelen szerződésekből fakadó további károkozásokra is? (Választott bíróság előtt 2009. decemberre várható a döntés.)
- Valaki számon kérheti az állami tulajdon gondatlan kezelését?
- Esetleg, egyszer véget ér a válság is?
Tényleg, csak mi vagyunk paranoiások?
Forrás: 15. évf.,7-8. szám
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...