< />
2010. április 20.

Egy sikeres megállapodás margójára

Villámcsapásként sújtott le ránk a 2007 decemberében kézhez kapott levél, amely elvette a karácsony fényét.
A tartalma idegeket borzolt, és konfliktushoz vezetett. Elvették a Paksi Atomerőmű dolgozói 80%-ának a korkedvezményét, pedig törvény szerint 2010-ig még alkalmazni lehet a régi szabályozást, és újat 2010. december 31-ig kell hozni.

Berkes Sándor MÉSZ elnök

A konfliktus folytatása már az egész 2008-as évet érintette. Egyeztető tárgyalások kezdődtek, aminek a vége egy törvénymódosító javaslatban zárult. A 2009-es év második felében a megújult vezetéssel társaságcsoport szinten már reményt keltő tárgyalásokat folytattunk a korkedvezmény helyreállításáról, majd a VBKJ tárgyalások is megkezdődtek. Az adójogszabályi változások a természetbeni juttatásokat is megterhelték olyan erősen, hogy a dolgozó kollektíva, jelentős jövedelemcsökkenést szenvedett volna. MVM TSZSZ vezetése kérte tehát a munkáltatót, hogy a 25%-os terhet vállalja át, a 98%-os terhet (arányait tekintve kis súlyú) majd a dolgozók viselik. A munkáltató cégcsoport szinten kívánta megoldani a jelentős anyagi teher miatt a két problémát úgy, hogy két évre szóló megállapodásba belefoglalunk minden cégcsoportos vállalatnál a napirenden lévő dolgozói igényt. Végül nyolc pontra duzzadt a le nem zárt ügyek listája.
December izgalmas hónap lett, minden héten tárgyaltunk, megállapodástervezetet fogalmaztunk, majd újra szerkesztettük. Aztán jött a lesújtó hír, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nem engedélyezi a megállapodástervezet aláírását. Megtörtént a szakszervezeti oldalról a konfliktus bejelentése is, azonban ennek kiterjesztése és érvényesítése a tárgyalási szakasz idejére felfüggesztésre került. A megállapodás tervezetet három részre kellett szedni. Külön írta alá a három paksi szakszervezet a korkedvezményről szóló pontot és a túlórák pótlékolásáról szóló fejezetet Süli János vezérigazgató úrral. A VBKJ megállapodás Cégcsoport szinten Mártha Imre vezérigazgató úr és Gál Rezső MVM TSZSZ elnök úr által aláírásra került, de ezek már áthúzódtak a 2010-es évre. Minden más egyéb ismét a vagyonkezelő elé került engedélyezésre, mely tartalmazta az inflációkövető bérfejlesztésről szóló fejezetet is. Ebben a gazdasági helyzetben az OÉT megállapodását is figyelembe véve egy infláció-mértékű keresetfejlesztés már hab volt a tortán. Ebben reménykedtünk, de biztosat nem mertünk mondani senkinek, mert túl szép volt így ez a juttatáshalmaz.
Azt érzékeltük, hogy a PA Zrt., és az MVM vezetése pozitívan áll a megállapodáshoz, ők is akarják a juttatásokat biztosítani, de most sokan mások is (magasabb fórumokon) bele akartak szólni a megállapodásokba. Talán a választások közelsége tett mindenkit óvatossá, talán a megállapodásokban szereplő tételek nagysága, mindenesetre most minden cégcsoportban dolgozó - megállapodáskötésben illetékes - vezető megmozgatott minden követ, hogy megállapodjunk abban, amit a tervezet tartalmazott. Kivette ebben a részét az EVDSZ vezetése is.

Egy dolgot azonban ki kell, hogy emeljünk. A kollektíva soha nem tapasztalt türelemmel és bizalommal várta a fejleményeket. Pedig az időpon-
tok állandóan módosultak, és a VBKJ megállapodással már a 2009-es évet is túlléptük. Januárban még sohasem nyilatkoztunk, és már sérülni látszott az első havi részlet.

Nem mehetünk el szó nélkül a szakszervezetek összefogása mellett sem. Ez az összefogás megjelent társaságcsoport-szinten és a PA Zrt. szintjén egyaránt. Az egységes fellépés a kollektíva számára mindig is nyereséggé vált, és válik is a jövőre nézve.

Azt hiszem, van mit megköszönni azoknak is, akik a munkáltatói oldalon mindent megtettek azért, hogy létrejöjjön a megállapodás, és azoknak a dolgozóknak is, akik türelmesen várták a sikeres megállapodás megkötését. A dolgozói nyomás hatására lehet, hogy előbb megkötöttük volna a megállapodást, de hogy gyengébb tartalommal rendelkezne, az egészen biztos.


Berkes Sándor MÉSZ elnök

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...