< />
2009. szeptember 17.

Aki a pénzügyeket intézi

Éppen négy éve került a villamosenergia-ipari szakszervezethez gazdasági igazgatói munkakörbe Árkovics István. Azóta tevékenységi köre számos feladattal bővült. Vezetőinek véleménye szerint jól terhelhető, szimpatikus munkatárs, azonkívül bírja a gyűrődést. Megkapta az ügyviteli területet is, pár hónappal ezelőtt pedig - míg korábban a szakszervezetnek számos pályázata nem sikerült - az EVDSZ, a LIGA VHSZ és a VTMSZ által közösen benyújtott, több mint 42 millió forintos, általa elkészített pályázatot elfogadták. A pályázat sikeres lebonyolítása azóta is nagyon sok feladatot jelent.
– Hogy érzed magad az EVDSZ-nél?
– Nagyon jól. Számomra merőben új volt a feladat. Nemcsak biztatást, de segítséget is kaptam, elsősorban a kollégáktól ahhoz, hogy feladataimat a lehető legjobban végezzem el. Viszonylag hamar sikerült jó kapcsolatot kialakítanom a szövetségi vezetőség tagjaival, a munkaadók szövetségével, a belső és külső tárgyalópartnerekkel. Munkám során minisztériumok, szakhatóságok vezető képviselőivel is jó kontaktus kialakítására törekszem.
– Az EVDSZ gazdálkodásának beszámolóit, az éves gazdasági és pénzügyi tervet az utóbbi években már te állítottad össze. Mennyiben különböznek ezek a korábbiakban elkészítettektől?
– Igazodtam az igényekhez, az elvárásokhoz, köztudomású az, hogy az EVDSZ nemcsak a pénzügy és a gazdálkodás területén, hanem máshol is törekszik a szakszerűségre, az átláthatóságra, a megbízhatóságra. Az először elkészített beszámoló és terv a korábbiaknak megfelelően készült el. A további években ez, az érdekképviseleti munkában, a szövetség működési feltételeiben bekövetkezett változásoknak megfelelően folyamatosan kibővült, illetve valamennyire átalakult. A beszámolóknál, a pénzügyi tervnél abból indultunk ki - többek között -, hogy a szakszervezet érdekképviseleti és érdekvédelmi feladataira mindig legyen megfelelő pénzügyi forrás és ehhez rendelve meg tudjuk anyagilag is becsülni a képzett és jó képességű, szakszervezeti vénával megáldott munkatársakat, miközben tartalékokat is képzünk. Munkám során nagyon fontosnak tartottam és tartom - ismerve a jelenlegi gazdasági helyzetet - a költségek csökkentését, figyelembe véve természetesen, hogy társadalmi szervezetként vannak olyan érdekképviseleti feladatok, melyeket mindenképpen el kell látni.

– Kérlek, tájékoztass a TÁMOP pályázatról!
– A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül "Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése" témában pályázati felhívást tett közzé, melyre vonatkozóan az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a LIGA Villamosenergia- és Hőenergia-ipari Szakszervezetekkel és a Villamosipari Társaságok Munkaadói Szövetségével közösen, "Villamosenergia-ipari érdekképviseleti szervezetek kutatása és komplex szervezetfejlesztése" címmel projektjavaslatot nyújtott be. A projektjavaslat kedvező elbírálásban részesült, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 42.805.035 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesített bennünket. Az Európai Szociális Alap Kht.-vel, mint közreműködő hatósággal a projekt megvalósításával kapcsolatos támogatási szerződés 2008. december 4-én került aláírásra.

– Ez, azt hiszem, elismerés a pályázók és a pályázati munkák, a programok megvalósításában aktívan közreműködők részére.
– A projekt 2008. november 1-jétől 2010. április 30-ig terjedő időszakra vonatkozik. A félidőn túl vagyunk. A projekt megvalósításával kapcsolatban a közreműködő hatóság hathavonként Projekt Előrehaladási Jelentés benyújtását kötelezővé teszi számunkra. Jelen projekt esetében ez három Projekt Előrehaladási Jelentés elkészítését jelenti. Az első jelentés beadási határideje 2009. június 9-e volt, az EVDSZ a jelentést a határidő előtt leadta, melyet a közreműködő hatóság elfogadott.
Megemlítem, hogy finanszírozását tekintve a projekt utófinanszírozású. Vagyis a felmerült költségekkel csak utólagosan, a gazdasági esemény megtörténte, illetve a pénzügyi teljesítés után lehet elszámolni. Eddig egy kifizetési csomagot állítottunk össze, mintegy 8 millió forint értékben, melyet benyújtottunk a közreműködő hatósághoz. A kifizetési kérelem hiánypótlás és csökkentés nélkül teljes összegben elfogadásra került. A pályázat lebonyolításával kapcsolatos munkában nagyon sokat segít Jávorkáné Tiborcz Krisztina, az EVDSZ gazdasági ügyintézője.

– Bár még rengeteg munka, tennivaló van hátra, idáig csak gratulálni tudunk. Úgy tűnik, rendben valónak találod, hogy a munkaköri leírásodon felül vannak és lesznek további feladatok. Ez a projekt bizonyára időben és energiában pluszt jelent számodra. Otthon mennyire hiányolnak?
– Természetesen gyakran előfordul az is, hogy a munka egy részét haza kell vinnem. Otthon is nagy szükség van rám. Hanna Emese lányom most volt egyéves és a 15 éves nevelt fiamra, Mátyásra is rá kell néha nézni. A kedvteléseimre, hobbikra most nemigen jut idő. Fábián

A TÁMOP -2.5.1. projekt keretén belüli tevékenységek:
1. Bértarifa rendszerrel kapcsolatos kutatás, mely eredményesen befejeződött.
2. Kollektív szerződésekkel kapcsolatos kutatás, mely magában foglal több hazai és nemzetközi kollektív szerződés összehasonlítását. A kutatás eredményeként 5.000 példányban kerül kiadásra egy kézikönyv cd melléklettel, valamint egy konferencia is megszervezésre kerül. A kutatás jelenleg még folyamatban van.
3. A szervezetfejlesztéssel kapcsolatban a projekt tartalmazza a LIGA VHSZ-szel való egyesülés megvalósítását, mely sikeresen megtörtént.
4. A projekt tartalmaz egy hat alkalmas, alkalmanként háromnapos szakmai szemináriumsorozat lebonyolítását, melyen különböző témakörök kerülnek ismertetésre. A szemináriumsorozatból eddig öt alkalom valósult meg.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...