< />
Szerző: Lovásziné Anna
2010. február 24.

A Paksi Atomerőmű Zrt. évértékelő sajtótájékoztatóján

„A múlt év a legsikeresebb gazdasági évnek bizonyult”

A paksi atomerőmű eddigi történetében a múlt év bővelkedett a legjobban a kimagasló és előrelépést jelentő eseményekben. A több szempontból is sikeresnek mondható 2009-es év legfontosabb jellemzője, hogy az eddigi legnagyobb termelési eredményt hozta. Többek között erről számolt be Süli János vezérigazgató a Paksi Atomerőmű Zrt. évértékelő sajtótájékoztatóján.

A Magyar Tudományos Akadémia székházában 2010. január 26-án tartott évértékelő - évindító rendezvényen Mittler István kommunikációs igazgató köszöntötte a média nagy számban megjelent képviselőit, majd Süli János vezérigazgató megtartotta beszámolóját.
A 2009-es év értékelésével kapcsolatban a vezérigazgató úr hangsúlyozta, hogy a múlt év a legsikeresebb gazdasági évnek bizonyult, hisz az atomerőmű villamosenergia-termelése 15.427,2 GWh volt, és mivel a teljesítménynövelés eredményeként a 3-as blokk is elérte a 108%-os reaktorteljesítményt, így a négy blokk összteljesítménye már 2000 MW-ra emelkedett. Kiemelte, hogy kezdetektől fogva javuló tendencia jellemzi az erőmű villamosenergia-termelését, amit az 1. blokk 1982-es párhuzamos kapcsolása óta megtermelt 335 300 GWh villamos energia bizonyít a leghatározottabban.
A továbbiakban a vezérigazgató úr szólt az üzleti terv, a villamosenergia-árbevétel, a munkajogi zárólétszám, valamint a villamos energia értékesítési árának 1992-2009. közötti alakulásáról, valamint arról, hogy hazánkban továbbra is a paksi atomerőmű termeli a legolcsóbban az áramot, hisz az 1 kWh-ra jutó villamosenergia-árbevétel 2009-ben 10,67 forint volt. A PA Zrt. árbevétele 154,1 milliárd forint volt a múlt évben, a hazai villamosenergia-termelésből való részesedése pedig 43%, ami közel 6%-kal meghaladja a 2008. évit. Itt kell megemlíteni azt az adatot, ami szerint a Magyarországon felhasznált villamos energiából a nukleáris részarány 37,3%-ra tehető. A termelési költségek tekintetében az erőmű árainak alakulását jelentősen befolyásolja a vízkészlet-használati díj mellett más üzemeltetési költség (például a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap).
Mint ahogy a vezérigazgató úr elmondta, a paksi atomerőmű biztonsági mutatói kedvezően alakultak. A Nemzetközi Nukleáris Esemény Skála alapján (INES = International Nuclear Event Scale; a biztonsági jelentőséggel bíró események súlyát 1-től 7-ig jelöli), az atomerőműben 2001. és 2009. között bekövetkezett 17 eseményből 15 db „INES 1”, vagyis a legenyhébb, a rendellenesség besorolásba esett.
A 2010-es év kapcsán elhangzott, hogy nagy szerep hárul a jövőt és az ellátásbiztonságot megalapozó projektekre. Fő cél az üzemidő-hosszabbítási program végrehajtásának és az atomerőmű- bővítés előkészítésének folytatása, valamint a villamosenergia-piac hazai és nemzetközi kihívásainak való megfelelés. A paksi atomerőmű továbbra is stabil, eredményes gazdálkodásra és a finanszírozási források optimális felhasználására törekszik. Süli János elmondta, hogy kismértékű létszámnövekedés is várható a cégnél, ami elsősorban a bővítés miatt szükséges, és amit cégcsoporton belüli létszám-átmozgatással igyekeznek megoldani. A hatékonyság, a rendelkezésre állás további javítása mellett nagy figyelmet fordítanak a tudásmenedzsmentre, a beilleszkedési programra, és folytatni kívánják az eddig sikeresen működő mentori programot, szakmai tudásátadást.
Az üzemidő-hosszabbítási program tekintetében jelentős előrelépést hozott az Országos Atomenergia-hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának az Üzemidő-hosszabbítási Programra megküldött határozata, miszerint lehetőséget lát az általa előírt feltételek teljesítésére és ezzel együtt az üzemidő-hosszabbítás megvalósítására. Az atomerőmű jelenleg a végrehajtási program feladatainak teljesítésén dolgozik. Az üzemidő-hosszabbítással a blokkok működése 2032-37-ig meghosszabbítható.
A bővítés ügyében is sikeres volt a múlt év, ugyanis az Országgyűlés 95,4%-os többséggel hozzájárult a paksi atomerőmű telephelyén az új atomerőmű blokkok létesítésének előkészítését szolgáló tevékenység megkezdéséhez. A bővítés előkészítésében a Teller projekt végzett igen eredményes munkát, melyet 2009 nyarától a Lévai projekt folytat. A Lévai projekt célja, hogy rendszerbe foglalja, megindítsa és végigvigye mindazon teendőket, melyek révén biztosítható az országgyűlési határozatban foglaltak végrehajtása, miközben a bővítés következő legfontosabb mérföldkövéhez, a tender kiértékelésig jut el. A projekt támogatására létrehozták a kapacitásbővítési igazgatóságot.
A bővítés széleskörű megismertetése, a lakossággal való közvetlen párbeszéd kialakítása érdekében az erőmű a múlt ősszel útjára indított egy olyan tájékoztató kamiont, ami mobil bemutatóteremként az erőmű 30 km-es körzetében az összes településre eljut. Ez év májusáig 94 település lakói ismerkedhetnek majd meg vele. Tekintettel arra, hogy a paksi atomerőmű rendkívül fontosnak tartja a lakosság hiteles tájékoztatását, ezért különösen örvendetes az a közvélemény-kutatási eredmény, miszerint a lakosság 77%-a ért egyet az atomerőmű működésével.
A beszámolót követően Süli János vezérigazgató és Mittler István kommunikációs igazgató válaszoltak a média részéről megnyilvánuló kérdésekre, melyek elsősorban a szakember-utánpótlásra, a költségekre, üzemanyag-ellátásra és bővítéshez kapcsolódó kampányra irányultak.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...