< />
2013. január 25.

Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság

2012. évi szakmai beszámoló

A VÁPB alapvető feladata a munka világát érintő kérdésekben az egyeztetés, és megállapodások kötése, így különösen az érvényben lévő, kiterjesztett Villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív Szerződés (VKSZ) módosításával és végrehajtásával kapcsolatos egyeztetés, és ehhez kapcsolódva - a VKSZ mellékletét képező - éves ágazati bér és szociális megállapodás megkötése. A VÁPB valamennyi, 2012. évben megvalósított programja e célkitűzés megvalósítását támogatta.

a) Kollektív szerződések, tárgyalások
A Villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív Szerződés, az éves ágazati bér és szociális megállapodás, az ágazati bértarifa megállapodás kérdéseiről a szociális partnerek 2012 évben 9 ÁPB ülés, és 2 szakértői ülés keretében folytattak tárgyalásokat.
A Villamosenergia-ipari ÁPB 2012. február 14-i ülésén a szociális partnerek három ágazati megállapodást írtak alá:

1. Villamosenergia-ipari Bér- és szociális Megállapodás 2012. évre
A Megállapodás azt ajánlja a társaság csoport és munkahelyi szintű szociális partnereknek: a 2012. évi megállapodások megkötése és végrehajtása során törekedjenek arra, hogy a munkavállalók 2011. évi keresetének reálértéke megőrzésre kerüljön. A megállapodás rögzíti a villamosenergia-ipari minimálbért és az ágazati garantált bérminimumokat, a jóléti és szociális juttatások egy főre jutó értékét. A megállapodó felek vállalják, hogy csoport, illetve helyi szinten rögzítik az inflációkezelés módját, és a kormányrendelettel összefüggő bérkompenzációt. Kimondja: A felek indokoltnak tartják, hogy a helyi, társaságcsoport szintű bértárgyalások során a villamosenergia-iparban is a munkahelyek megőrzését tekintsék elsődlegesnek úgy, hogy ennek során a foglalkoztatás biztonságát és a szakmai színvonal emelését kiemelten kezeljék.

2. Megállapodás a Villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív Szerződés (VKSZ) módosításáról
A VKSZ módosítás az Ágazati Bértarifa Rendszer (ÁBTR), és az alkalmazható legkisebb alapbérek (ágazati bérminimumok) bevezetéséről szól. A módosítás 2013. január 1-jén lép hatályba.

3. Megállapodás a Villamosenergia-ipari Ágazati Bértarifa Rendszerről
A Villamosenergia-ipari Ágazati Bértarifa Rendszer (ÁBTR) célja:
- Adjon egységes szabályokat, irányelveket a munkakörök ágazati szintű értékeléséhez, azok bérosztályokba sorolásához, illetve a bérosztályokhoz rendelt ágazati bérek meghatározásához, és ezzel támogassa az iparágban folytatott szociális és bértárgyalásokat.
- Bértételei minimális (garantált) alapbért jelentve járuljanak hozzá a munkavállalók szociális biztonsága erősítéséhez és a tisztességes piaci verseny elősegítéséhez a villamosenergia-iparban.

A szociális partnerek megállapodtak, hogy kérik a kiterjesztett VKSZ három módosításának - a bérmegállapodások tartalmáról szóló, 2010-ben aláírt megállapodás; a 2012. évi bér és szociális megállapodás; és a bértarifa megállapodás - kiterjesztését. Az MKIR rendszer működésének problémái miatt a KSZ regisztrációja, és a kiterjesztési eljárás megindítása elhúzódott. A kiterjesztési kérelem benyújtására - elektronikus úton - csak júliusban kerülhetett sor. A kiterjesztett KSZ módosításának még nincs eljárási gyakorlata. Az NGM több alkalommal is hiánypótlást, illetve legutóbb jogi szakvélemény alapján tartalmi változtatást kért; ezért az eljárás 2012. év végéig nem fejeződött be.
A VÁPB 2012. június 28-i ülésén a munkáltatói oldal - az új Munka Törvénykönyv hatálybalépése miatt - kezdeményezte a Villamosenergia-ipari Kollektív Szerződés felülvizsgálatát, és módosítását. A II. félév a VKSZ módosítás vitájával telt el. 5 ÁPB és 2 szakértői bizottsági ülésen tárgyaltak e kérdésről, és mindkét oldal részéről több írásbeli javaslat, előterjesztés készült. A tárgyalások sikere érdekében a két oldal megállapodott: a külső kommunikációban csak egyeztetett, közös vélemény-nyilvánítás (közös nyilatkozat) történjen. A tárgyalások során a legnagyobb problémát az új Mt. 206. §-a jelentette, tekintve, hogy az alágazatban köztulajdonban álló és a versenyszférába tartozó vállalatok is működnek. A két oldal álláspontja sok kérdésben ellentétes. A munkáltatói oldal az egész ágazatra vonatkozó, egységes VKSZ-t kíván kötni. A munkavállalói oldal fő törekvése: a munkavállalók reálpozíciója a KSZ módosítással ne romoljon.
A tárgyalások során a két oldalnak sok pontban sikerült megállapodásra jutni. Néhány kérdésben azonban jogértelmezési vita merült fel, mely a továbbhaladást gátolja. A legutóbbi ülésen megállapodtak arról: levélben az illetékes minisztériumhoz fordulnak, jogi állásfoglalást kérve a vitatott témákban, kérdésekben.

c) Bizottsági ülés
Minden VÁPB ülés napirendjén az ágazati KSZ módosítás, bér- és bértarifa megállapodás kérdései szerepeltek. Ezek mellett az ÁPB
- megvizsgálta az előző évi bér- és szociális megállapodás teljesülését
- tárgyalt a villamosenergia-ipari sztrájk kérdéséről. A VÁPB június 28-i ülésén aláírásra került az „Eljárási szabályok a villamosenergia-ipari sztrájk esetén” tárgyú megállapodás.
- az energiapolitika, és annak foglakoztatásra gyakorolt hatása kérdésében konzultációt kezdeményezett a minisztérium képviselőjének meghívásával (a konzultáció a helyettes államtitkár külföldi útja miatt későbbi időpontra halasztódott)
- a kedvezményes villamosenergia vételezés ("C" tarifa) tárgyában - a rendelettel kapcsolatban - szakértői szinten ún. „problématérkép” készítéséről döntött
- az Európai Szociális Párbeszéd Bizottság ülésein elfogadott, és lefordított dokumentumok közül két témát javasolt részletes megvitatásra: az európai villamosenergia-ipar jövőbeni szakigénye, és a vállalati szociális felelősségvállalás kérdésköre. Az első témában (szakképzés) a munkavállalói oldal vállalta egy előzetes anyag összeállítását
- jóváhagyta az iparági sporttalálkozókról szóló beszámolót, és a vVersenyszabályzat módosítását.
A munkaadói oldal támogatta az EVDSZ, BDSZ és a MOL Bányász Szakszervezet közös részvételét egy nemzetközi (norvég) pályázaton, és egyes részprogramoknál közreműködésre tett ígéretet.

d) Rendezvény
A saját szervezésű és külső rendezvények központi témája az új Mt. (és annak hatása) volt.
- Júniusban „Az új Mt.-vel kapcsolatos ismeretek” címmel kétnapos oktatási programot szervezett az ÁPB. A képzésen munkajogász ismertette tételesen az új Mt. változásait, a megváltozott szabályok gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit és problémáit.
- Az ÁPB képviseletében 3 fő vett részt a IX. Magyar Munkajogi Konferencián. A „Szabályozás után - gyakorlat előtt” alcímet viselő konferencián a jogszabályt alkotók, ügyvédek, egyetemi tanárok, munkaügyi bírák, vállalati munkajogászok, szakértők közreműködésével ismerhették meg a résztvevők az új munkajogi szabályokat (az új Mt. és a hatályba léptetésével összefüggő átmeneti rendelkezések, törvénymódosítások).
- A szakszervezeti oldal szervezésében megtartott novemberi rendezvény témái között szerepelt: az új Mt. hatása a villamosenergia-ipari ágazatra, az ágazati, társaságcsoport, és helyi szintű KSZ-ekre; a köztulajdonban álló munkáltatókra vonatkozó speciális szabályok alkalmazásának problémái; a Villamosenergia-ipari KSZ módosítása, a megújítás fő elvei, a szakszervezet törekvései.

f) Nemzetközi kapcsolattartás
A munkavállalói oldal - EVDSZ - aktív tevékenységet folytat az EPSU-ban, és részt vett az EMCEF, illetve részt vesz a májusban megalakult új európai ipari szakszervezeti szövetség, az industriAll Europe munkájában is (plenáris, illetve bizottsági ülésein, konferenciáin). Az EVDSZ elnöke az EPSU Energia Bizottság alelnöke, és képviseli a magyarországi szervezeteket az EPSU Végrehajtó Bizottságában.
Az EVDSZ aktív szerepet vállal az európai villamosenergia-ipari szociális párbeszédben, mely az EPSU, EMCEF és az EURELCTRIC között zajlik. Az EVDSZ elnöke a munkavállalói oldal tárgyalódelegációjának állandó tagja. Aktív szerepet folytat a munkavállalói oldal másik szervezete, a BDSZ is, elnöke az EMCEF/industriAll Szociális Bizottságának elnöke.
A munkaadói oldal (VTMSZ) közvetlenül nem vesz részt az európai munkaadói szervezet, az EURELECTRIC munkájában; abban az Eurelectric Magyarországi Tagozata (EMT) képviseli a magyar villamosenergia-ipart. (Közvetve a VTMSZ oly módon vesz részt az uniós szociális párbeszédben, hogy az EURELECTRIC HR szakterülettel foglalkozó Bizottságában a VTMSZ jelöltje képviseli az EMT-t.)
2012-ben, - a VÁPB finanszírozásában mindössze egy alkalommal - a munkavállalói oldal 3 tagja vett részt Brüsszelben az EMCEF feloszlató, és az új szakszervezeti szövetség, az industriAll Europe alakuló kongresszusán. A VÁPB korlátozott anyagi lehetőségei miatt a nemzetközi kapcsolattartás költségeit (utazási, részvételi költség, tagdíj) az érdekképviseleti szervezetek saját forrásból finanszírozzák.

h) PR
A VÁPB támogatásával - 2012. áprilistól - az ágazat havi lapjának, a „forró drót”-nak minden lapszámában cikkek, tudósítások jelennek meg a villamosenergia-ipari érdekegyeztetés, szociális párbeszéd hazai és nemzetközi eseményeiről, az ágazati párbeszéd bizottság tevékenységéről, állásfoglalásairól, kezdeményezéseiről.
A „forró drót” példányszáma átlagban
15 000 példány. Az újság a minisztériumok, különböző hivatalok, szervezetek mellett a villamosenergia-ipari cégek vezetőihez, menedzsmentjéhez, munkavállalói tagszervezetekhez, munkavállalókhoz is eljut.

j) Egyéb
- A munkaadói oldal (VTMSZ) Alapszabálya szerint csak a munka világával kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ezért az ÁPB munkavállalói oldala (EVDSZ) szakmapolitikai kérdésekben is rendszeresen felvállalja az önálló kezdeményezést.

- Az EVDSZ minden lehetséges fórumon szorgalmazta, hogy a kiterjesztett villamosenergia-ipari ágazati kollektív szerződésben előírt, a korengedményes nyugdíjazást lehetővé tevő törvényi szabályozás továbbra is fennmaradjon. A kezdeményezést a munkaadói oldal is támogatta.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...