< />
2008. augusztus 12.

VIMÉSZ Hírek

Komolyan veszik a munkavállalók érdekvédelmét

A Tatabánya Erőmű Kft.-ből (TE Kft.) a munkavállalók kiszervezése az MVM GTER Zrt.-be és az OVIT Zrt.-be 2008. április 1-jén megtörtént.
Amint megtudtuk, a kiszervezések végrehajtásáról az MVM Zrt. Igazgatóságának 2007. február 21-én meghozott 7/2007 (II. 21.) számú határozata rendelkezett. A határozat értelmében az MVM GTER Kft. zrt.-vé történő átalakításával, egy "Új Termelő Társaság” létrehozását irányozta elő, melybe az MVM Zrt. többségi tulajdonában lévő szénhidrogén tüzelésű fűtőerőművek üzemeltetői létszámát az MVM GTER Zrt.-be kell kiszervezni. Az átalakulás így főként az MVM Észak-Buda Projekt Kft. és a TE Kft. munkavállalóit érintették.
A kiszervezés folyamatáról Kovács Ferencet, a TE Kft.-ben működő TEMÉSZ érdekvédelmi szervezet elnökét kérdezzük.

- Milyen előzmények történtek a tatabányai munkavállalók kiszervezését illetően?
- Kérésünkre Szántó István úr, akkor még mint az MVM GTER Kft. ügyvezető igazgatója 2007. november 14-én munkásgyűlés keretében adott tájékoztatást az átalakulással kapcsolatban, a TE Kft. munkavállalóinak. Részéről hasonló tájékoztatás történt az MVM Észak-Buda Projekt munkavállalóinak körében is.
Az MVM GTER Zrt.-be kiszervezésre kerülő társaságok érdekvédelmi vezetői Gál Rezső VDSZSZ elnök segítségével Érdekegyeztető Konzultációs Fórumot (ÉKF) terveztünk létre hozni, hogy a munkavállalók érdekeit egységesen tudjuk képviselni az átalakulás során. Az ÉKF vezetését elvállaltam, mivel a TE Kft. munkavállalói voltak nagyobb létszámban érintettek a kiszervezésben.
Az MVM GTER Kft. munkáltatója az első tárgyaláson az ÉKF-t, mint egyeztető modellt, kompetencia hiányában elutasította. A leendő munkáltató a tárgyaláson az érdekvédelmi vezetőket csak tájékoztatni kívánta a várható eseményekről, érdemi tárgyalás, illetve egységes rendezőelvek mentén a megállapodás részéről nem jöhetett szóba. Sajnos a továbbiak során sem tudtuk az ÉKF-t elfogadtatni munkáltatóval a két társaság munkavállalóinak egységes kiszervezésére vonatkozóan, annak ellenére, hogy az MVM Zrt. egyik felső vezetőjét is megkerestem levélben, a tárgyalási platform munkáltatói elfogadása érdekében.
A munkáltató 2008. január 1-jén létrehozta az "Új Termelő Társaságot” az MVM GTER Zrt.-t, majd ezt követően február 1-jén az MVM Észak-Buda Projekt Kft. munkavállalói - véleményem szerint egységes rendezőelvek megállapodása nélkül - kiszervezésre kerültek.

- Ezek után milyen további feladatok következtek a TEMÉSZ számára?
- A tárgyalásokat megelőzően meg kell említenem, hogy az érdekvédelemi egyeztetés biztosítása érdekében, fontos lépéseket tettünk.
A TE Kft. munkavállalóitól képviseletükre vonatkozó nyilatkozatot és megbízást kaptunk. A munkavállalók kinyilatkoztatták, hogy mindaddig nem írnak alá Háromoldalú Megállapodást és Munkaszerződést, míg a jogelőd és jogutód munkáltatók, valamint a TEMÉSZ és az üzemi tanács között egységes rendező elvek alapján nem jön létre megállapodás.
A munkavállalók képviseleti megbízásával bírva jogilag új helyzet állt elő a kiszervezés folyamatában. Az elkövetkezendő tárgyalások jogi problémáinak kezelése érdekében munkaügyi jogászt fogadtunk, valamint a tárgyaló delegációba szakértőt is bevontunk.

- Mi történt a tárgyalásokon?
- Az MVM GTER Zrt. és a TE Kft. munkáltatója az érdekvédelmi oldal tárgyalási igényét elfogadta. A március 13-i tárgyalást konstruktív együttműködés jellemezte. A jogelőd és jogutód munkáltatónál lévő bérezési és szociális rendszerek, valamint a kollektív szerződések közötti különbözetek kompenzációiról tárgyaltunk. A március 20-i tárgyalásra az érdekvédelmi oldal egy Foglalkoztatási Megállapodás-tervezetet készített, melyben pontosítottuk az előzőekben letárgyalt részleteket. A Foglalkoztatási Megállapodás lényegében egységes irányelveket és garanciát biztosított a kiszervezendő munkavállalók számára a Háromoldalú Megállapodás és a Munkaszerződés aláírásához.
Az OVIT Zrt-be történő kiszervezés tárgyalására, mely négy munkavállalót érintett március 31-én került sor. Hasonlóképpen ott is kötöttünk Foglalkozási Megállapodást, így az OVIT-ba kerülő munkavállalók számára is úgy gondolom megfelelő garanciák vannak a tovább foglalkoztatásukra.

- Hogyan zajlott le az átalakulás a tatabányai erőműben?
- Az MVM GTER Zrt. és a TE Kft. vezetőivel történő minden egyes tárgyalás után képviselő testületi ülést és munkásgyűlést tartottunk, melyek során folyamatosan tájékoztattuk a munkavállalókat a tárgyalások helyzetéről. Mivel, hogy a munkavállalók hatalmazták fel a TEMÉSZ érdekvédelmi szervezetet és az üt.-t érdekeik képviseletére, a március 26-án megtartott munkásgyűlésen a munkavállalók többsége, a letárgyalt Foglalkoztatási Megállapodás ismeretében a kiszervezés mellett döntött. Ez után került sor a tárgyaló felek részéről a Foglalkoztatási Megállapodás aláírására, valamint az ügyvédünk által jogilag megvizsgált Háromoldalú Megállapodás és a Munkaszerződés munkavállalók részéről történő aláírásra.
Az átalakulás vagyoni mozgással nem járt, a tulajdon a TE Kft.-ben maradt, csak a munkavállalók kiszervezésére került sor. A TE Kft. és az MVM GTER Zrt. között egy üzemeltetési szerződés került aláírásra, mely szerint az MVM GTER Zrt. arra vállalkozik, hogy a TE Kft. tulajdonában lévő hő- és villamosenergia-termelő berendezéseket üzemelteti. A TE Kft eredeti 102 fős létszámából 21 fő a TE Kft. jogi állományában maradt, 77 fő üzemeltető és üzemfenntartó munkavállaló az MVM GTER Zrt-be, 4 fő karbantartó munkavállaló, pedig az OVIT Zrt.-be került kiszervezésre.

- Hogyan értékeli az átalakulási folyamatot?
- Mi nagyon komolyan vesszük az érdekvédelmet... Úgy gondolom, minden átalakulás, és ez sem volt kis horderejű, a benne szereplő felek részére feszültségekkel jár, az események során óhatatlanul is sérülések történhetnek. A dolgokon túl kell lépni és az új helyzetet elfogadva mindenkinek tovább kell munkálkodnia, a maga feladatán. A kiszervezés előzményeinek nehézségeit leszámítva úgy gondolom, hogy a TE Kft.-ből kiszervezett munkavállalók anyagilag nem jártak rosszul - jó megállapodást kötöttünk az MVM GTER Zrt. munkáltatójával. Hangsúlyozni szeretném, hogy a munkahelyek megmaradtak és senki nem került utcára, sikerült Foglalkoztatási Megállapodást kötni. A mai világban ez már maga komoly eredmény. A megállapodásból csak a legfontosabbakat említve: A bérezési különbözetek alapbéresítésén felül további mozgó bérhányad került alapbéresítésre, az átlag műszakpótlék 52%-ról 55,8%-ra emelkedett, a munkavállalók jóval magasabb értékű kafetéria ellátásban részesülnek az MVM GTER Zrt.-ben, mint a korábbi munkahelyeiken.
A munkavállalók részéről természetesen nincs mindenki megelégedve az eredményekkel, de fontosnak tartom, hogy eddig a pontig tudtuk teljes egységben tartani a munkavállalókat.

- Melyek a közeljövő feladatai az MVM GTER Zrt-ben?
- A Foglalkoztatási Megállapodás értelmében az MVM GTER Zrt. KSZ-e vonatkozik a TE Kft.-ből átkerült munkavállalókra is. A megállapodásban rögzítettük a munkáltató azon szándékát, hogy a TE Kft. KSZ-ben lévő jutalmazási és érdekeltségi rendszerhez hasonló kerüljön kidolgozásra és bevezetésre az MVM GTER Zrt. KSZ-ben. Ez még további tárgyalásokat igényel.
Az MVM GTER Zrt.-ben lévő és a VIKSZ-hez tartozó munkavállalók részéről felmerült az az igény, hogy az MVM GTER Zrt.-ben hozzunk létre egy szakszervezetet, mely során átlépnének a TEMÉSZ érdekvédelmi szervezetbe. Megjegyzem ezt Gál Rezső korábban már javasolta.
Jönnek a további feladatok, amelyeket szakszervezetünk a legjobb tudása szerint fog megoldani.

F.E.-F.K.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...