< />
2017. március 22.

VIMÉSZ Hírek

20 éves a VIMÉSZ

Cikkünkben a 2016.12.17-én Tatabányán a VIMÉSZ alapításának 20. évfordulója alkalmából az ünnepi megemlékezésen elhangzott Kovács Ferenc elnöki köszöntő beszéde olvasható.

Tisztelettel köszöntöm a jelenlévőket a Villamosenergia–ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete alapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségünkön.

Engedjétek meg, hogy külön köszöntsem meghívott vendégeinket, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket:

- Köszöntöm dr. Szilágyi Józsefet az EVDSZ elnökét,
- Köszöntöm Téglás Józsefet az EVDSZ elnökhelyettesét, a DUVISZ elnökét,
- Köszöntöm Ácsi Pétert a DUVISZ elnökhelyettesét.

Külön nagy tisztelettel köszöntöm körünkben megjelent munkáltató vezetőjét
- Németh Imrét az MVM GTER Zrt. vezérigazgatóját.

- Köszöntöm Káldy Lajos urat a TE Kft. régi ügyvezető igazgatóját.

Meghívott vendégeink között van, a volt műszakosok szakszervezeti szövetségének, a LIGA VHSZ elnöke Egyed Ferenc, akit szintén nagy tisztelettel köszöntök.

Régi szakszervezeti tisztségviselőink és tagjaink közül is páran jelen vannak.
Így köszöntöm:
- Csík Máriát és Csík Borbálát, a volt Bánhidai tagságunk régi tisztségviselőit
- Cserfalvy Gábort szakszervezetünk első vezetésének régi ügyvivőjét.

Valamint nem utolsó sorban köszöntöm a jelenlévő tagságunkat és tisztségviselőinket, de azokat is, akik távolmaradtak vagy munkabeosztásuk miatt jelenleg is kezelik és karbantartják az erőművek gépi berendezéseit.


Tisztelt Ünneplők!

Engedjétek meg, hogy egy történelmi visszatekintést és mint egyben számadást tegyek alapításunk óta eltelt időszakról. Egy érdekvédelmi szervezet életében a 20 év az már történelem. A húsz évünkkel nagykorúvá váltunk.

Az eltelt két évtized alatt folytonosan változtunk és tovább fejlődtünk, melyet a többszöri névváltozásunk is fémjelez. Az egykori rétegképviseletet ellátó kis szervezetből mára már egy fedő - ernyő szervezetként, hat erőműben működő szakszervezetté nőttük ki magunkat.

Húsz évvel ezelőtt, pontosabban 1996. október 04-én, a Tatabányai Fűtőerőműben, a PARt. MÉSZ támogatásával - egy maroknyi lelkes csapat, 36 fő, összefogva a Bánhidai erőműves kollégákkal, alapította meg a Vért Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetét, a VÉRT MÉSZ-t.
Szervezetünk a Vért-en belüli erőműves szakmakultúra műszakos munkavállalóit képviselő, alternatív érdekvédelmi szervezetként jött létre.
Az alakuló ülésünkön úgy döntöttünk, hogy a LIGA konföderációhoz csatlakozunk és belépünk a villamosenergia iparágban működő LIGA VHSZ középszintű szervezetbe. Szervezetünk létrehozásában és kezdeti szakmai fejlődésünk vonatkozásában, két személy nevét feltétlenül meg kell említenem, Haholt Miklósét, az akkori PARt MÉSZ elnökét és Egyed Ferencét a volt LIGA VHSZ elnökét, akik nagymértékben segítették a munkánkat és érvényesülésünket a középszintű tárgyalásokon. Köszönettel tartozunk nekik.

Mindez nehéz időkben és nehéz körülmények között történt.
A 90-es évek magas inflációs időszakában béreink vásárló értéke erősen csökkent és sújtott bennünket a Bokros csomag is.
De, mi bátrak és elszántak voltunk. Úgy döntöttünk, hogy a két erőműben a műszakosok réteg képviseletével, a kapitalista társadalomban, kapitalista érdekvédelmet csinálunk. Szakítottunk a régi segélyeket osztogató szakszervezeti modellel és új alapokra helyeztük érdekvédelmi munkánkat.

Kezdetekben másságunkat a Vért munkáltatója és a társszakszervezetek is nehezen tudták elfogadni. Reprezentativitás hiányában, csak állandó konfliktus helyzetek bejelentésével tudtunk a tárgyaló asztalhoz ülni. A konfliktus helyzetekkel terhes négy évet a hőskornak tekintjük. Ezen időszak Mészáros Zoltán elnöklésével telt el, mely során a VÉRT MÉSZ kivívta helyét és szerepét a Munkáltató és a szakszervezetek közegében.
Ennek az időszaknak egyik nagy eredménye, a műszakosok számára bevezetett hétköznapi fizetett ünnepért járó, évi 7-8 pótpihenőnap volt, mely az éves, teljes munkaidőkeretet realizálta számunkra.

A négyedik évben, személyemmel elnökváltás történt. A váltás után, egy konszolidáltabb időszak következett, melyet inkább a diplomatikus tárgyalási stílus jellemezte. Ennek eredményeként, az erőműves és bányász szakmakultúrát képviselő reprezentatív szakszervezetek a VÉRT MÉSZ-t meghívták, a Vért-ben működő Koordinációs Bizottság oldalági egyeztető üléseire és a munkáltatóval történő tárgyalásokra.
Az erőműves oldalon a DUVISZ társszakszervezettel történő együttműködésünk első jelentős eredménye, a bértarifás megállapodás volt. A hathónapos tárgyalás során, kettős konfliktushelyzet bejelentéssel és sztrájkbizottság felállításával, a munkáltatónál közel 20 %-os kereset színvonal emelkedést, valamint a Vitamin egészségpénztári havi befizetést 3.000.-Ft–ról 8.000.- Ft-ra történő emelését tudtuk elérni az erőműves szakmakultúrának.

Szervezetünk életében a nagy változások 2004. évben kezdődtek. A Tatabányai Fűtőerőművet környezetvédelmi felújítással és a gázmotoros erőmű építésének beruházásával tovább fejlesztették, mely hosszútávú jövőt biztosított számunkra, köszönhetően a döntéshozóknak.
A beruházott és felújított fűtőerőmű 2004. szeptember elsején a Vért-ből kivált és az MVM új társaságaként, Tatabánya Erőmű Kft. (TE Kft.) néven működött tovább.
A kiválás során, a telephelyen dolgozó munkavállalók egy része végkielégítéssel létszámleépítésre került, egy része pedig átszervezéssel az anyacégnél maradt.
A Bánhidai Erőmű környezetvédelmileg nem újult meg, így az 2004. december 31.-én bezárásra került. A változások következtében tagságunk egyharmadát elveszítettük. A Vért-ből történő kiválás, a szervezet névváltozását hozta magával, ami VIMÉSZ-re változott.

A tatabányai telephelyen maradt 113 munkavállaló a DUVISZ és a VIMÉSZ szervezetek között nem csak létszámilag, ha nem szakszervezeti rétegképviselet szempontjából is megosztott volt. A TE Kft. munkavállalóinak helyi képviseletére a két szervezet 2004. december 12-én, Együttműködési Megállapodást írtunk alá és közös Tárgyaló Delegációt hozott létre. A megállapodás a jövőt tekintve, már tartalmazta a tatabányai telephelyen az „egy szakszervezeti modell” létrehozásának kidolgozását.

A következő időszak eredményeiről sem megfeledkezve, 2005-ben társszakszervezettel együttműködve, közösen tárgyaltunk le egy bérrendezési megállapodást, mely alapja a bérstruktúra korrigálása volt. A megállapodás 19,8% keresetszínvonal növekedést eredményezett a munkavállalók számára, ami nagymértékben megváltoztatta a munkavállalók jövedelemhelyzetét. A további helyi tárgyalásokon, már önállóságot kaptunk a társszakszervezettől:
- Az örökölt Vért Kollektív Szerződését első lépcsőben 2005-ben a TE Kft. arculatára formáltuk, majd második lépcsőben egyszerűsítettünk rajta.
- Szintén 2005-ben kötöttünk egy úgynevezett Érdekeltségi rendszer megállapodást, mely megszüntette a rengeteg túlórázást és napi 8 órai munkával kerestük meg az éves jövedelmünket. Az így felszabadult mozgóbér-hányad egy szabályozott rendszer keretében került kifizetésre
- A TE Kft-ben, 2006-ban a szociális rendszert megreformáltuk. A régi igazságtalan és egyenlőtlen elosztású rendszer helyett - a munkáltatóval együttműködve - kidolgoztuk a Cafetéria rendszerét, mely 2007-től bevezetésre került.

Visszatekintésünket folytatva.

A VIMÉSZ 2006. 12-én tartott közgyűlésén a tagság és a DUVISZ részéről elfogadásra került az „egy szakszervezeti modell” megállapodása és annak alapszabálya. A megállapodás értelmében, az alábbiakban állapodtunk meg:
- A VIMÉSZ a LIGA és LIGA VHSZ tagságát megtartva, 2007. februárban belépett a VDSZSZ szövetségbe is, mellyel konföderációkat és a villamos iparágban középszintű szövetségeket hidalt át. A VIMÉSZ a közösen elfogadott Tatabánya Erőmű Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete (TEMÉSZ) nevet áprilisban cégbíróságilag bejegyeztette. A DUVISZ a tatabányai telephelyén lévő tagjait és létszámarányos vagyonrészüket a TEMÉSZ-nek átadta. A TEMÉSZ 2007 novemberében teljes körű tisztújító választást hajtott végre az új szervezetben.
Példaértékűnek és bátor lépésnek tartjuk az „egy szakszervezeti modell” létrehozásában, a két szakszervezet együttműködését. Úgy gondoljuk, hogy ezzel elősegítettük és felgyorsítottuk azokat a jó irányú folyamatokat, melyek a későbbiekben a VDSZSZ és a LGA VHSZ egyesüléséhez vezetett. Ez alkalomból is szeretném megköszönni Téglás Józsinak azt a fajta korrekt együttműködését, mely során létrehoztuk az „egy szakszervezeti modell” megállapodását.

A TEMÉSZ 2008-ban újbóli változásokon ment keresztül. Az MVM Zrt. Igazgatóságának 2007. február 21-én meghozott döntése alapján az MVM
GTER Zrt-vel egy „Új Termelő Társaság” létrehozását irányozta elő, melybe az MVM Zrt. tulajdonában lévő szénhidrogén tüzelésű fűtőerőművek üzemeltetői létszámát, az MVM GTER Zrt-be kellett kiszervezni. Az intézkedés a TE Kft. munkavállalóit is érintette. Az MVM GTER Zrt. létrejöttével, az új társaságban szakszervezet képviseleti szempontból, hasonló helyzet állt elő, mint a 2004-ben a TE Kft-nél - a munkavállalók érdekvédelmét a VIKSZ és a TEMÉSZ látta el. A két szakszervezet vezetése és tagsága egyetértett abban, hogy az MVM GTER Zrt-ben célszerű az érdekképviseletet „egy szakszervezeti modell” létrehozásával megvalósítani.
Az erről szóló megállapodást 2008.augusztus 16-án írtuk alá. A megállapodás értelmében a későbbiek során a szakszervezetek: - A VIKSZ az MVM GTER Zrt-ben lévő tagságát és létszámarányos vagyonrészt a TEMÉSZ-nek átadta. A TEMÉSZ az MVM GTER Zrt-ben felvállalta az érdekvédelem ellátását. A szervezetének vezetésében, az új tagság képviseletére – területi lefedettség elvén - tisztségviselői helyeket biztosítottunk.

A kiszervezés során az új munkáltatóval, munkajogi jogutódlással Foglalkozatási megállapodást kötöttünk. A TE Kft. KSZ-nek a pozitív irányú eltéréseit beépítettük az MVM GTER Zrt. KSZ-be.

2008. április elsején kiszervezett tatabányai munkavállalók az MVM GTER Zrt. és az OVIT Zrt. társaságokból 2009. július elsején visszaszervezésre kerültek a TE Kft-be.
A visszaszervezés után, így maradt továbbra is tagságunk az MVM GTER Zrt-ben.
A helyi tagság és az Ügyvivő Testületünk a korábban kialakított modell fenntartása mellett döntött. Ennek megfelelően, a működésünket alapszabályilag módosítottuk, úgynevezett „fedő- ernyő” szervezetként való működésre. A kialakított új szervezeti formának, a régi név már nem felelt meg. Az elnevezésünkben a Tatabánya Erőmű meghatározást, a Villamosenergia-ipari meghatározásra cseréltük (Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete, VIMÉSZ lettünk újra).

A visszaszervezés során, újból, most már a TE Kft-vel kötöttünk munkajogi jogutódlással Foglalkozatási megállapodást. Az MVM GTER Zrt. KSZ-nek a pozitív irányú eltéréseit beépítettük a TE Kft. KSZ-be. Tehát a kiszervezés és a visszaszervezés során a két KSZ-t, az egymáshoz képesti pozitív eltéréseivel megnövelve, a két társaságnál komoly többletjuttatásokat értünk el a munkavállalók számára. Ennek a jelentőségét egy példán érzékeltetve: a TE Kft-ben az akkori 170.000.-Ft-os éves kaffetéria keret ez által emelkedett meg 406.000.-Ft-ra.

Az MVM Zrt. és a Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az ELMIB Energetikai Zrt. között 2009. március 18-án szerződést írtak alá a TE Kft. értékesítésére. 2010. február 10-én megtörtént a Tatabánya Erőmű Kft. privatizációja, ezzel megint új fejezet kezdődött az életünkben.
A privatizáció során, az új tulajdonosokkal hároméves Foglakoztatási Megállapodást írtunk alá, melynek egy része, a villamosiparághoz való kötődésünk és tartozásunk örök érvényű. A tárgyalások során, kardinális kérdés volt számunkra, hogy garanciát kapjunk arra, hogy a VKSZ alá tartozásunk és villamos - áramdíj kedvezményünk a jövőt illetően megkérdőjelezhetetlen legyen.

Az utóbbi évek is meghozták a maguk küzdelmeit. A gázmotoros erőműre kapott KÁT megszűnésével, a társaság 2011. évi árbevétele nagymértékben lecsökkent, ami által a Munkáltató az önhibáján kívül, nem tudta teljesíteni az éves bérmegállapodásunkat. Ennek okán, a 2012. évi bértárgyaláson konfliktus helyzet bejelentésével, olyan megállapodást tudtunk kötni, mely kompenzálta az előző évben kiesett jövedelem veszteségünket.
Jelenleg, még az elhúzódó Biomassza projekt beruházása folyik, mely a társaságunk gazdasági helyzetét nagymértékben nehezíti. Ennek ellenére az elmúlt két évben, ha nehezen is, de sikerült megfelelő bérmegállapodást kötni. Az idei évben átlag 3,2%-os alapbérfejlesztést hajtottunk végre, mely év - végére kb.4%-os keresetszínvonal növekedést fog eredményezni.

Összefoglalva a húsz év tapasztalatát:

A világ állandó mozgásban van, ahogy a magyar gazdaság és a munkavilága is, mint minden egyéb. A kormány, a tulajdonosok, a gazdasági társaságok által hozott változásokat a szakszervezeteknek is felelősségteljesen gondolkodva és megújulva követniük kell. Fontos, hogy mind ezt, a szolidaritás jegyében, az összefogás irányába tegyék, a szakszervezeti képviselet bármelyik szintjén.
A szakszervezeti és érdekvédelmi munka eredményességének titka, a magas szintű szervezetség és a jó kapcsolat kialakítása a munkáltatókkal.
A VÉRT MÉSZ alapítása óta eltel két évtized, mely az idők távlatában nem mondható hosszúnak, de a történések alapján felér legalább 50 évnek. Elfáradnunk nem szabad, mert a szakszervezeti és érdekvédelmi munka egy folytonos harc, melyhez erős hit és kitartás kell, ami a szakszervezetünk tagságában és vezetésében meg van.

Az eltelt húsz év folyamán az összefogás ereje tartotta életben szakszervezetünket. Az évforduló alkalmából szeretném megköszönni a tagságnak a kitartását és a tisztségviselőink munkáját. Engedjétek, meg hogy mindenki számára e jeles napon emlékérmet adjak át, és még egyszer megköszönjem kitartásotokat.
Ugyan ezzel szeretném megtisztelni meghívott vendégeinket is.

A szakszervezeti mozgalom alapgondolata a szolidaritás és egységben az erő!
Együtt Erősebbek vagyunk!

Tatabánya, 2016. december 17.

Kovács Ferenc
VIMÉSZ elnök

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...