< />
2007. június 8.

PPVDSZ Hírek

Magyarországon egyedülálló, valós idejű adattárház-alapú megoldás segíti a villamosenergia-rendszer hatékony működését

Az új rendszer a technológia első magyarországi alkalmazása, segítségével a MAVIR diszpécserei a legfrissebb adatok alapján akár 24 órára előre tekintve mérhetik fel a fogyasztói energiaigényt és az erőműveknél aktuálisan igénybe vehető tartalékokat.
Legnagyobb haszna azonban az, hogy pontosabban megbecsülhetik az ország zavartalan áramellátásához szükséges szabályozási tartalék mértékét. Az új adattárház megoldással nem csak az ellátás biztonsága nő, de hoszszabb távon a hálózat működtetésének költsége, így az áram ára is csökkenhet.
A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. egyik legfőbb feladata a nemzeti villamosenergia-rendszer irányítása, a biztonságos szolgáltatáshoz szükséges tartalékok biztosítása az erőművekben és a hálózaton. Folyamatosan változik a törvényi szabályozás, évről évre módosulnak a fogyasztói szokások, új erőművek, áramtermelő blokkok állnak üzembe, másokat viszont leállítanak. Ebben a piaci környezetben létfontosságú, hogy a MAVIR percre pontos információkkal rendelkezzen, sőt, a közel- és távolabbi jövőt is előre lássa.
"Régen érzékelhető és kiszámítható volt, amikor véget ért a Dallas: az emberek felálltak a tévé elől, felkapcsolták a villanyt, ezért jelentősen megugrott a terhelés” - mondta Sztráda Gyula, a MAVIR folyamatirányítási informatikai osztályvezetője. - "Ma már kevés az ilyen fogódzó. Rendkívül összetett a hazai villamosenergia-hálózat. Nincs két egyforma nap, diszpécsereinknek folyamatosan és nagy megbízhatósággal szükségük van a legfrissebb adatokra. Éppen ezt várjuk a HP és a BME közös fejlesztésétől.”
A rendszerirányítás valós időben működik, feladata az országos energiarendszer egyensúlyának fenntartása. Ehhez meg kell határozni, mennyi villamos energiát szükséges készenlétben tartani, az erőműveknél mekkora teljesítményt kell szabályozási tartalékként lekötniük. Azt is figyelembe kell venni, hogy melyik erőmű milyen gyorsan és mennyiért tudja követni az elrendelt változásokat. Noha az irányítórendszer teljesen automatizált, mégis sokszor szükséges, hogy a diszpécser beavatkozzon.
"Az Oracle alapú megoldás a HP Magyarország és a BME szakértőinek több éves közös munkájának gyümölcse,” - mondta dr. Gajdos Sándor, a HP Magyarország Technológiai Megoldások üzletágának vezető tanácsadója. - "A rendszer két fő adatforrásból dolgozik: a villamosenergia- hálózat 6 másodperces felbontású mérési adataiból, illetve a piaci szereplők MAVIR által jóváhagyott áramtermelési terveiből, az ún. menetrendekből. A rendszer a mérési adatokat 10 másodpercenként kéri le, míg a jóval ritkábban érkező menetrendeket eseményvezérelt módon tölti be. A friss mérési adatok alapján a szoftver 1 perces időközönként frissíti előrejelzését. Emellett a diszpécserek felhasználói felületén további 14 valós időben kalkulált érték is megjeleníthető. Az előrejelzési adatokat a menetrend-tervezők is haszonnal tudják forgatni, míg a múltbeli értékek főleg a vezetés számára hasznosak. A felhasználók köre tehát lényegesen szélesebb, mint egy hagyományos adattárház esetén.”
A biztonságos és gazdaságos villamosenergia-ellátás fenntartásának kulcsa, hogy a MAVIR ne kössön le a szükségesnél se több, se kevesebb tartalékot. Ha elegendő szabályozási tartalék áll rendelkezésre, nem jelent kezelhetetlen problémát, ha mondjuk egy forró nyári napon mindenki működteti a légkondicionálót, vagy ha egy erőmű műszaki hiba miatt nem tudja tartani áramszállítási menetrendjét. Ez a szabályozási tartalék a villamosenergia-rendszer legdrágább része, amely bizonyos esetekben a teljes hazai áramfogyasztás 10-20 százalékát is elérheti.
"A kiegyenlítő energia szabott hatósági áras, a MAVIR ezt a piaci szereplőkre hárítja át, melyet végül a fogyasztók fizetnek meg” - tette hozzá Sztráda Gyula. - "Az új adattárház segítségével pontosabban meg tudjuk becsülni a szükséges tartalékokat, ezért sok esetben valószínűleg kevesebb erőművi kapacitást fogunk igénybe venni, lekötni, így kevesebbet költünk majd a szabályozási tartalékra. Vagyis a HP és a BME valós idejű adattárház-alapú megoldásával a MAVIR eleget tehet annak a jogszabályban meghatározott kötelezettségének is, hogy a lehető legalacsonyabban tartsa a rendszerirányítás költségeit.”
Ez a legfrissebb adatokat feldolgozó, valós idejű számításokat végző döntéstámogató rendszer tehát komoly segítséget nyújt a rendszerirányító szakembereknek. A kedvező fogadtatás alapján a MAVIR már tervezi a rendszer további fejlesztését.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...