< />
2009. július 7.

PPVDSZ Hírek

Elindult a Pannonpower energiaültetvény-programja

Elindult a Pannonpower Holding Zrt. energiaültetvény-programja a Dél-Dunántúlon: A cég a közelmúltban 500 hektáron kezdte meg energianyár, 150 hektáron pedig energianád nagyüzemi termesztését. Az utóbbi ültetési munkálatait május 26-án a sajtó munkatársai is figyelemmel kísérhették a Somogy megyei Nagybajom külterületén.
Energianád vetőmagot adagolnak a vetőgépbe
Braun Attila, a vállalat fejlesztési igazgatója beszámolt arról, hogy az energianád, kínai nád, vagy latin nevén miscanthus igénytelen fűféle, melynek gondozása, a többi energianövényhez hasonlóan, viszonylag kevés ráfordítást igényel. Megóvásához, fejlődéséhez nincs szükség sok vegyszerre, gyengébb termőterületeken is megél, jó a klímatűrő képessége, azaz az esetleges hoszszabb idejű szárazság, a jégverés, a korai fagyok sem károsítják jelentősen, viszont 10-15 évig is elél, 2-3 éves korától évente aratható, fűtőértéke a gyengébb minőségű szénéhez hasonló.
Az igazgató elmondta, az első nagyüzemi termesztést célzó dél-dunántúli energianyár- és energianád-ültetvény kialakítása a Pannonpower saját beruházásának eredményeként valósul meg, a projektre hektáronként több mint félmillió forintot költenek. A vállalat célja, hogy a jövőben a Baranya, Somogy, Tolna alkotta régió összesen 540 ezer hektárnyi szántóföldjének 2 százalékán végezzen, vagy gazdákkal szerződve végeztessen energianövény-termesztést. Elsősorban azokat a területeket vonnák ilyen célú művelés alá, melyeken más növény gazdaságosan nem termeszthető. E tevékenység több milliárd forint árbevételt eredményezne a térségben és több száz, vagy akár ezer ember foglalkoztatását is lehetővé tenné.
A cég a francia Dalkia cégcsoporthoz tartozik, amely a világ 38 országában van jelen. Magyarországon 2 üzletágban tevékenykedik: az energetikai szolgáltatások és az erőmű üzletág területén összesen mintegy 830 alkalmazottal.
A cég egyik magyarországi zászlóshajójának számító Pannonpower Holding Zrt. vezetői 2007 nyarán jelentették be, hogy 2008-ban megkezdik a fás szárú energianövények nagyüzemi termesztését és termesztetését, utóbbihoz várják a gazdák jelentkezését. Az energianövények telepítésére a pécsi erőmű biomassza blokkjainak tüzelőanyaggal való ellátása, illetve a tűzifa fokozatos kiváltása miatt van szükség, amely jelenleg a biomassza-blokk összes fűtőanyagának 65-70 százaléka. A Pannonpower 2012-ig kb. 17 milliárd forintos költséggel az erőmű gázüzemű kazánjait kiváltó újabb, 35 megawatt teljesítményű biomassza blokk építését és üzembe helyezését tervezi. A társaság a biomasszából elsősorban elektromos energiát termel, de a blokkok Pécs távhőellátásában is részt vesznek, és a cél az, hogy az erőmű négy év múlva kizárólag a környéken termesztett energianövények felhasználásával működjön.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...