< />
2007. április 20.

PADOSZ Hírek

Paksi sajtóközlemény

A Paksi Atomerőmű Zrt.-ben 2007. évi bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalások hét forduló ellenére sem vezettek eredményre. Nem sikerült megállapodásra jutni a legfontosabb kérdésekben az alapbérfejlesztés és keresetfejlesztés százalékos mértékében sem. A tárgyalások 2007. április 16-án megszakadtak, mivel a munkáltató kinyilvánította, hogy a tárgyalásokat eredménytelenség miatt meghiúsultnak tekinti, s egyben közölte, hogy egyoldalúan bérfejlesztési ajánlatot tesz a munkavállalóknak.
A munkáltató a tárgyalások meghiúsulására való hivatkozással - amelynek okát, a szakszervezetek túlzott követelésére és rugalmatlan magatartására vezette vissza - 2007. április 01-től 5%-os személyi alapbérfejlesztésre (csak április elsejei hatállyal, ami éves szinten 3,75 % alapbérfejlesztésnek felel meg!) és fix pótlék ( pl. hegesztői pótlék, hatósági pótlék, reaktorszerelői pótlék stb.) emelésére ajánlatot tett. A munkáltatói közleményből vált nyilvánvalóvá, hogy ajánlatát csak a határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók részére fogja megtenni.
A munkáltató közleményében azt is kinyilvánította, hogy az ágazati bérmegállapodásban szereplő 7,5 %-os átlagkereset-fejlesztési mértéket biztosítja. Ezt azonban úgy kívánja megvalósítani a 3,75 %-os alapbérfejlesztés ellenére, hogy a hiányzó részt mozgó bér jellegű ( jutalom, prémium, célprémium stb.) kifizetésekkel pótolja. Ismerve a korábbi évek ilyen irányú munkáltatói gyakorlatát, feltételezhető azonban, hogy az csak a munkavállalók egy részének jelenthet többlet kereset lehetőséget. Statisztikailag esetleg kimutatható lesz a növekedés, de az közel se fogja azt jelenteni, hogy abból minden munkavállaló részesülni fog.
A munkáltató ajánlat mindösszesen csak alapbérfejlesztés, illetve az ún. fix pótlékok (ami a munkavállalók csak egy szűk körét érinti) emelésére vonatkozott. A szakszervezetek egyéb igényeit, hogy állapodjanak meg a teljes munkaidős munkavállalók bértömegének összegében, a foglalkoztatandó létszámban, várható bértömeg-megtakarítás felhasználásában, az üzleti terv felett esetleg megtermelendő villamos energia értékesítéséből származó többletnyereség felosztásában, a munkáltató, a tulajdonos (MVM Zrt.) teljes egészében elutasította, még elvi szinten se volt hajlandó azokról tárgyalni. A tárgyalásokon nyilvánvalóvá vált, hogy a munkáltató nem akar a szakszervezetekkel olyan alapvető kérdésekben megállapodni, mint a bértömeg, a foglalkoztatandó létszám. A munkáltató a szakszervezeteket, illetve rajtuk keresztül a teljes munkavállalói kört csupán csak végrehajtói szintre kívánja degradálni, nem kívánja partnerének tekinteni.
Szakszervezetek álláspontja szerint a munkáltató merev tárgyalási magatartása akadályozta meg a bérmegállapodás megkötését. A szakszervezetek hajlandók lettek volna ajánlatukat újra megfogalmazni, ha az ahhoz szükséges és a kért adatokat a munkáltató biztosította volna számukra. Ezt azonban többszöri kérésre sem tette meg, amellyel megsértette a szakszervezetek tájékozódásához való jogát is.
A munkáltató 2007. április 17-én megkezdte az egyéni munkaszerződés módosítások aláíratását, amelynek módszere - vezetői nyomásgyakorlás, egyéni rábeszélés, stb. - jelentős munkahelyi feszültségek kialakulását eredményezte.
A munkavállalók számos esetben elutasították a munkáltató béremelési javaslatát, de többen engedve a vezetői nyomásnak, tartózkodva a munkahelyi feszültség további élezésétől, elfogadták azt. A viszonylag nagyszámú munkavállalói aláírás nem a szakszervezeti követelés elutasításából, hanem elsősorban a munkahelyük elvesztésének félelméből, illetve a munkáltatói elvárásnak való megfelelési kényszerből fakadt.
Az erőműnél működő szakszervezetek számára a munkáltatói javaslat és az alkalmazott gyakorlat tartalma és formája egyaránt elfogadhatatlan, ebben valamennyi szakszervezetnek egységes véleménye alakult ki, ezért 2007. április 17-én délelőtt úgy döntöttek, hogy a kialakult feszült helyzet rendezése céljából kollektív munkaügyi vitát jelentenek be a munkáltatónál.
A munkáltató 2007. 04. 18-án a beadványt visszautasította, elsősorban jogi és tartalmi kifogásokra hivatkozva. A szakszervezetek által a beadványukban is szerepeltetett figyelmeztetést, - hogy a munkáltató függessze fel ezzel kapcsolatos intézkedéseit - a PA Zrt. vezetése figyelmen kívül hagyta, azokat a beadvány kézhezvétele után is tovább folytatta.
A szakszervezetek 2007. 04. 19-i közös testületi ülésükön értékelték a kialakult helyzetet, és úgy döntöttek, hogy újabb kisérletet tesznek a munkáltató felé, hogy folytassák a tárgyalásokat.
A szakszervezetek a felek közötti vita megoldásának segítésére javasolják a munkáltatónak, hogy kerüljön bevonásra a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat részéről közvetítő.
A szakszervezetek úgy ítélik meg, hogy az eddig megtett lépéseikkel a tárgyalókészségüket bizonyították.

Paks, 2007. 04. 19.

PADOSZ MÉSZ Munkástanács ATISZ


Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...