< />
2008. augusztus 5.

PADOSZ Hírek

EPSU konferenciáról

Az EPSU (Európai Közszolgáltatási Szakszervezetek) konferenciát szervezett 2005. december 12-13-án Brüsszelben.
A konferencia a kollektív alkuval kapcsolatos kulcskérdéseket vitatta meg, mind európai, mind nemzeti szinten. Magyarországot, és azon belül a villamosenergia-ipari közszolgáltatást a VDSZSZ delegáltjaként Bocsor István és egy ATOMIX káeftés üzemi tanácstag kolléganő képviselte.
Az eredményes és hatékony tárgyalás érdekében a szervezők mintegy 40 oldalnyi írásos előkészítő (tájékoztató, vitaindító) anyagot készítettek el és küldtek meg a konferencia előtt a résztvevőknek.
A konferencia a 2004. évi EPSU Kongresszuson meghatározott két fontos területet, az alacsony béreknek, és az erőforrás kihelyezés kérdéskörének megvitatását tűzte ki céljául.
Európa 28 országából jelen lévő 110 képviselő a kétnapos konferencián a fő célokon túl részletesen foglalkozott a kollektív tárgyalásokkal, a munkaidővel, a fiatal és
migráns munkavállalók foglalkoztatási problémáival is.
A konferenciát megtisztelte jelenlétével és ahhoz hozzá is szólt Helena André, az EMCEF (Európai Szakszervezeti Szövetség) főtitkárhelyettes aszszonya.
A konferencia fesztelen hangulatban és nagy aktivitással zajlott le. A különböző nemzetségű delegátusok egymás közötti nyelvi megértését szinkrontolmácsok biztosították. A magyar delegációt Gecse Márki Mónika, Belgiumban élő honfitársnőnk segítette magas színvonalú tolmácsolásával.
A második napon került sor a műhelymunkának nevezett csoportfoglalkozásra. A szervezők a küldötteket három csoportra osztották, egy-egy moderátor kijelölésével. A magyar delegáció egy norvég szakszervezeti kolléga által összefogott csoportba került. A csoport tagjai belga, norvég, svéd, dán, finn, francia, cseh, szlovák, bolgár és észt delegátusok képviselői voltak. A csoportbeszélgetésen minden egyes ország képviselőjének be kellett számolnia a hazai gyakorlatról, úgy a munkaidőt, mint a minimálbér kérdését tekintve, illetve a rugalmas munkaidőben történő foglalkoztatással kapcsolatos véleményre és hazai gyakorlatra is ki kellett térnie. Érdekes és tanulságos volt a sok hasonlóság illetve azonosság, amelyek az egyes országok képviselői által elhangzottak. A műhelymunka után a konferencia plenáris ülésen folytatta a munkáját, ahol az egyes csoportok vezetői beszámoltak a műhelyfoglalkozáson elhangzottakról.
Az egyes témák megvitatása után az EPSU titkárságának a munkatársai, akik a konferencia előkészítői és levezetői feladatait látták el, összegezték az elhangzottakat, illetve felvázolták azt, hogy az EPSU Végrehajtó Bizottságának következő ülésére mely előterjesztéseket fognak tenni. Ezt követően a VB-nek lesz feladata az egyes témákban a közös és egységes szövegezésű, európai szintű szakszervezeti politika megfogalmazása.

(Forrás: "forró drót" újság 12. évf. 1.sz.)



Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...