< />
2009. július 13.

MVMDSZ Hírek

Elhatározták, megvalósították

Nagyon jó döntésnek bizonyult másfél éve az MVM Társaságcsoport Érdekegyeztető és Konzultációs Fórumának (MVM ÉKF) létrehozása. A Fórum munkaterv szerint dolgozik, számos döntés, megállapodás született a Társaságcsoport munkavállalóinak érdekében.
A Fórum szóvivői rendszerben működik, a munkavállalói oldal szóvivői tisztét Gál Rezső MVM TSZSZ elnök, a munkáltatói oldalét dr. Varga-Sabján László vezérigazgatói főtanácsadó tölti be.

-Gál úr, hogyan értékeli általában a fórum működését és milyen út vezetett az elmúlt időszakban kötött megállapodásokhoz?
-A gazdasági törvény előírásainak megfelelően alakult meg az MVM Társaságcsoport, amely az uralkodó részvénytársaságok és uralt részvénytársaságok közösségéből áll. A társaságcsoportnak konszolidált mérlege van és együttes tevékenysége, amely az érdekegyeztetésben is megnyilvánul.
Társaságcsoport szinten megalakítottuk az érdekegyeztető és konzultációs fórumot, amelyen az elmúlt negyedévben három fontos megállapodás jött létre. Az MVM székház tanácskozó termében Budapesten, 2008. december 2-án tartott fórumon elsősorban a korkedvezményes nyugdíjazással kapcsolatos kérdésköröket tárgyaltuk, illetve erről szólt egy átfogó megállapodás egyéb tételeket tekintve is. A 2009. február 5-i fórumon pedig rögzítettük, hogy a társaságcsoport szintjén az éves bér- és szociális megállapodás milyen kérdésekre terjedjen ki, milyen témákat érintsen. Meghatároztunk tíz tételt a benne foglaltakkal és azok végrehajtásának módjával. Végül az MVM Társaságcsoport gazdasági társaságaira vonatkozóan 2009. február 13-án megkötöttünk egy konkrét részleteket tartalmazó megállapodást. Ez számos kérdést egységesen kezel, részben pedig egyes témák nyitottak maradtak abban atekintetben, hogy a munkahelyi szintű szociális partnerek majd miben állapodjanak meg.
Úgy értékelem, hogy a társaságcsoport szintű megállapodás, a 4,5% bruttó keresetfejlesztés - az OÉT ajánláshoz és az inflációhoz viszonyítva - elfogadható mérték, tudva azt, hogy a tulajdonos kezdetben, az elég nehéz gazdasági helyzetet is figyelembe véve 3%-ot határozott el. A felek megállapodtak az infláció esetleges növekedése esetén az emelés, a korrekció mértékében. Megállapodás született az alapbérfejlesztés mértékében, amely 4,8%-os és ez megjelenik a szociális és jóléti juttatásoknál is. A megállapodás megfelelt annak a mértéknek, melyet az ágazati szakszervezetek meghatároztak, és ilyen értelemben - egy kicsit talán furcsa módon - de a társaságcsoport-szintű megállapodás megelőzte az ágazati szintű megállapodás megkötését, amely csak egy későbbi időpontban, február 26-án jött létre.



-A fórum témáit illetően mi jellemzi a felek hozzáállását?
-A fórum két oldalból áll. Egyik természetszerűleg a szakszervezeti fél. Valamennyi társaságnál működik szakszervezeti szövetség önálló taggal. Az MVM TSZSZ alapszabályához igazodva akkor lehet a megállapodást megkötni, ha ehhez minden szervezetünk hozzájárul, vagyis a legkisebb érdekérvényesítő képességű szakszervezet is vétójoggal rendelkezik. Ez azt jelenti a megállapodásokat illetően, hogy minden tárgyalási menetben szükséges kikérni a tagszakszervezeteink véleményét. Úgy gondolom, jó az együttműködés a szakszervezetek között és szerencsés, hogy egyetlen ágazati szövetséghez tartozunk kivétel nélkül. Ilyen értelemben ez könnyebbé teszi a munkát.
A munkáltatói oldal meglehetősen határozottan képviseli a munkáltatói érdekeket, ugyanakkor megállapodásra törekvő, egyenrangú félnek tekinti a szociális partnereket, ehhez mérten folyik a tárgyalások menete. A felek törekedtek egymás álláspontjának megismerésére és végül a már említett három megállapodás is mutatja, hogy őszinte szándék van a szociális dialógusra, arra, hogy eredményesen és hatékonyan működjön a párbeszéd társaságcsoport és ágazati szinten is.
Azt hiszem, bebizonyosodott, ez olyan forma, amely alkalmas arra, hogy az MVM tulajdonú cégeknél az érdekeket közvetítse. Látható az is, hogy a helyi érdekegyeztetés és a társaságcsoport szintű tárgyalások együttesen hatnak, illetve a kettő kiegészíti egymást.

-Ha jó látom, Ön mostanában három fontos dokumentumot látott el kézjegyével.
-Az MVM Társaságcsoport szintű bérmegállapodáshoz kötődik egy "érdekesség”, mégpedig az, hogy személyem által három szinten is megállapodás született, valóban, egyik félként én láttam el kézjegyemmel: az ágazaton belüli, a társaságcsoport szintű és közvetlen MVM szintű bérmegállapodás, amelyek egymásra épülnek. Az idei évben a helyi szakszervezetnek egy kezdeményezése megértésre és egyetértésre talált a munkáltató képviselője, az MVM vezérigazgató által. Korábban is kinyilvánítottuk óhajunkat, hogy a bérollón kevesebb rés legyen, vagyis a vezetők és a beosztott munkavállalók jövedelme közötti különbség csökkenjen. A helyi megállapodásban ezt sikerült realizálni, azaz a nem vezető beosztásban levő munkavállalók átlagos alapbérfejlesztése több, mint két és félszeres lett. A vezetők egy részénél viszonylag visszafogottabb alapbérfejlesztésre kerül sor, míg a bértömegből a nem vezető beosztású dolgozóknál 6,5%-os átlagos alapbérfejlesztés valósul meg.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...