< />
Szerző: - lyv -
2011. július 22.

IfjusagiTagozat Hírek

Aktuális kérdések

Őszi programok a tagozatban

Az érdekegyeztetés aktuális hazai állapotáról, a szakszervezeti mozgalom jövőbeni feladatairól tartott tájékoztatót és ismertetőt dr. Szilágyi József az EVDSZ elnökhelyettese.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy a szakszervezetek és a döntéshozói oldal viszonya megváltozott az eddigiekhez képest abból a szempontból, hogy sajnálatos módon a kormányzati intézkedések, a munkavállalókat és a munka világát érintő rendelkezések elfogadása az érdekegyeztető szervezetek kizárásával történnek. Jelenleg a szakszervezetek és az EVDSZ-nek, mint szövetségnek a fő célja az eddig elért eredmények megtartása. A legnagyobb kifogás azokat a kormányzati intézkedéseket érinti a szakszervezet részéről, amelyek rontják a munkavállalók a szociális és gazdasági helyzetét, a foglalkoztatást is érintik: Ezek a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetésének terve, az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése, a Munkatörvénykönyv módosítása. Egyes, valamint a LIGA Szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítottak és kérték a kormányt, jelöljön ki tárgyalódelegációt az ügyek megvitatására. Mivel a kijelölés nem történt meg, több szakszervezet – más ágazatoké is – sztrájkot és demonstrációt hirdetett. Július 4-én végül sor került a szakszervezetek és a kormány képviselőinak tárgyalására. A tárgyalások jelenleg is tartanak, a fentebb jelzett témákban és remélhetőleg eredményesen zárulnak. Emellett a sztrájktörvény módosítása ellehetetleníti a szakszervezetek ezen nyomásgyakorló eszközének alkalmazását.

-Mindez alaptörvényt sért a szakszervezetek álláspontja szerint, ennek ellenére nem adhatjuk fel a munkavállalók érdekeinek képviseletét. A fiataloknak meg kell érteniük, hogy egyes rendelkezések, melyek az utóbbi időben láttak napvilágot, lehet, hogy őket még közvetlenül nem érintik, mint például a korkedvezmény intézménye, de eljön az idő, mikor érintettek lesznek, emellett nem mindegy egy állampolgárnak sem, mi lesz megjelölve nyugdíjkorhatárként. Látható, hogy a munkahelyeken az üzemi tanácsok szerepét kívánják növelni a döntéshozók, illetve olyan kérdéseket kívánnak saját hatáskörbe vonni, mint a minimálbér és a garantált bér megállapítása, melyekről eddig a tripartit szociális párbeszéd keretében állapodtak meg az érintett felek, a kormány, a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek. Meg kell érteniük a fiataloknak is, a jelenlegi helyzet minden munkavállalót érint, a kormányzati intézkedések az ő élet- és munkakörülményeit is sértik, ezért minden demonstráción – akár szolidaritásból is – jelen kell lenni és ki kell nyilvánítani véleményünket és akaratunkat, hiszen a jelenlegi munkafeltételeket akkor tudják a dolgozók megőrizni, ha képesek és készek a tiltakozásra- hangsúlyozta Szilágyi József.

Az elnökhelyettes vázolta a nyáron elindított folyamatokat, melyek végkifejlete az őszre várható: A konföderációk látják a veszélyt és hajlandók az összefogásra, de a folyamat nagyon nehézkes, különböző feltételrendszereket támasztanak az együttműködésre, ez nem jó. Több ponton indult tevékenység: Megalakult egy operatív bizottság, mely a szeptemberi demonstrációsorozatot készíti elő, alternatívákat dolgoznak ki azon foglalkozásbeliek számára, akiknek eleve tiltott a sztrájk. A résztvevő szervezetek felmérést készítenek a sztrájk képességről, illetve külön kommunikációs bizottságot állítottak fel a hatékonyabb belső és külső megjelenés, kapcsolattartás és tájékoztatás érdekében. A kitűzött célok határozott és egyértelmű megfogalmazást kapnak. A szakszervezeti célok meghatározása alapvető a jelenlegi szakszervezeti tevékenységben.

Végül az elnökhelyettes ismertette az EVDSZ által hozott állásfoglalást a jelenleg kritikusnak ítélt helyzettel kapcsolatban.

-Annyit emelnék még ki a fiatal szakszervezeti munkavállalókkal kapcsolatban – folytatta Szilágyi József -, hogy a szövetség elvárja a tagozattól, a szakszervezeti tagoktól az iparágban, hogy a felhívásokra aktívan reagáljanak, legyenek ott a demonstrációkon, hallassák a hangjukat és vegyenek részt a kilátásba helyezett sztrájkokban is. A szövetség és vezetői támogatták a fiatalok tevékenységét, joggal várják el a viszontválaszokat és csatlakozást a közös célokhoz. A feladatokban nagy szerepe van a személyes kapcsolattartásnak, a képviselők és bizalmiak tájékoztassák a munkavállalókat a folyamatokról, együttműködés, kreativitás, meggyőzés és határozott fellépés szükséges- mondta az elnökhelyettes.

Az ifjúsági találkozó helyszíne

Az ifjúsági tagozat idei továbbképzését elemezték a fiatalok a továbbiakban: A visszajelzések egyértelműen jók voltak, a téma komolysága ellenére az előadó érthetően, érdekesen és változatosan adta elő a tudnivalókat és igen pozitív volt, hogy sok-sok gyakorlati elemet és konkrét esetet ismertetett. Mindezzel sokkal érthetőbb volt az előadássorozat. (Az oktatás a Kék Duna Oktatási Központban volt július 2-4-ig, dr. Kiss Mihály előadásaival. A Szerk.)

A szilvásváradi szállás étterme

Az idei ifjúsági találkozó helyszíne Szilvásvárad, időpontja szeptember 23-25. A rendezvény nagyjából hetven főre tervezett, a jelentkezéseket a tagozati képviselőknél lehet leadni. A helyszín kiváló a találkozó megtartására, hiszen a résztvevők egy helyen lesznek elszállásolva, a Lipicai Szálloda, Turistaház, mely saját étteremmel, sportpályákkal, parkolóval, bisztróval rendelkezik, tehát az összes programot egy helyen lehet lebonyolítani.

A részvételi díj 15.000,- Ft/fő, a jelentkezések augusztus közepéig történnek.

Az első délután folyamán a szokásos szakszervezeti fórum kerül megrendezésre meghívott előadókkal – tapasztalt érdekvédelmi vezetők adnak tájékoztatást a jelenlegi szociális párbeszédről, az érdekegyeztetés lehetőségeiről, saját véleményükről és válaszolnak a felmerült kérdésekre. A szombat csapatépítő programokkal telik, este Dumaszínház lesz, meglepetés. A vasárnap délelőttjén a fiatalok ellátogatnak Szalajka-völgybe egy kisebb túra keretében.

A szervezés és program összeállítás megkezdődött.

A szilvásváradi szállás

A jelentkezéseket a képviselők várják:

Petrovicsné Skuczi Ágnes (OVIT Szakszervezet): skuczi.agnes@ovit.hu

Majer István (EDF DÉMÁSZ Szakszervezet): majeri@demasz.hu

Papp Róbert (MEVISZ): papproberted@citromail.hu

Nagy Gábor (PADOSZ): nagygab@npp.hu

Makkai Zoltán Norbert (TIVISZ): norbert.makkai@eon-hungaria.com

Nikosz Karadzsosz (BESZ): nikosz.karadzsosz@bert.hu

Ritzlné Kunze Nikolett (VIRÜSZ): ritzlne@mavir.hu

Szabó Károly (MÉSZ, Paks): szabokar@npp.hu

Bajnok Viktor (ÉVISZ): bajnokv@t-online.hu

Lóczy Erzsébet (VIKSZ): lerzsebet@mvm.hu

Keindl Zoltán (ESZ): zoltan.keindl@elmu.hu

Szűcs József (E.ON Dél-D. Áramhálózati Zrt. Szakszervezet): jozsef.szucs2@eon-hungaria.com

Azoknál a szervezeteknél, ahol nincs ifjúsági tagozat az elnök, vagy titkár fogadja a jelentkezéseket.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...