< />
Szerző: Lóczy E.
2011. május 31.

IfjusagiTagozat Hírek

A Mátrai Erőműben és Bányában jártunk

Az érkezőket köszöntötte Medveczki Zsolt és örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívást és ezt a programot választották a hétvégére. Az üzemlátogatás menetét ismertette a szervező, Papp Róbert az EVDSZ Ifjúsági Tagozatának képviselője.

A külszíni bánya

Az EVDSZ Ifjúsági Tagozata május 20-21-én tett látogatást a Mátrai Erőműben, hazánk legnagyobb széntüzelésű erőművében, illetve megtekintették a külszíni fejtéssel működő lignit kitermelést az üzem által működtetett bányában. A „marsbéli táj” megtekintése, az energia termelés folyamata nagy élményt jelentett az iparági fiatalok számára. A vendéglátó Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete (MEVISZ) volt, a rendezvény védnöki szerepét Medveczki Zsolt, a MEVISZ titkára vállalta el.


Vadas Jenő Erdészeti Szakközépiskola

Hétvége előestéjére érkeztek meg a vendégek Mátrafüredre a Vadas Jenő Erdészeti Szakközépiskola Kollégiumához, mely a szállási lehetőséget biztosította. Az ország minden tájáról jelentkeztek érdeklődők, képviselve a villamosenergia-iparágban dolgozó fiatal munkavállalók csoportjának egy jelképes szeletét. Mint előre tájékoztatva lettek, igazán gyönyörű, festői környezet fogadta őket – néhányan már ismerték a helyszínt, mivel pár évvel ezelőtt itt került megrendezésre az ifjúsági találkozó.

Az érkezőket köszöntötte Medveczki Zsolt és örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívást és ezt a programot választották a hétvégére. Az üzemlátogatás menetét ismertette a szervező, Papp Róbert az EVDSZ Ifjúsági Tagozatának képviselője, majd invitálta a megjelenteket egy kisebb sétára a körletben.

Papp Róbert, Medveczki Zsolt

A programot hallgatva


A tavasz minden szépsége megmutatkozott a környéken, ezen kívül érdekességként meg lehetett tekinteni a közeli állatkertet négylábú lakóival, ahol némi zöldség fejében mutatták meg magukat a patások. Nagy népszerűségnek örvendett a legfiatalabb egyed és látszott az állatokon, bizalommal közelednek az ember felé. Az este hamar eljött, vacsora következett, melyet a helyi séf tálalt fel – igazán ízlett mindenkinek.

A séf reméli, mindenki jól fog lakni - a vendéglátók remélik mindenki jól fog lakni itt

Kinek kisebbnek, kinek hosszabbnak tűnt az a séta, melyet a megtekintendő borospincéhez tett a csoport. A helyi és környékben előállított nedűket kortyolgatva igen részletes ismertető hangzott el a termesztés, erjesztés, boroshordók világáról, de ismertetve lett az is, melyik borfajtát, melyik náció kedveli, illetve miből mennyi kerül exportra.

Vélemény

A pince hűvösében

ek hangzottak el az asztalok között, kinek ez, kinek az ízlett jobban. A pince építése, alapítása, az üzemeltetők mutatkoztak be és vezették körbe a fiatalokat a hordók között.

Borkóstoló


Kellemes hangulat

Kellemes este, hamar eltelt, de erőt kellett gyűjteni a szombati naphoz, amit mindenki kíváncsian várt.

Egy mosoly

Derűsen fogadta a Nap is az indulókat, akik hamar összegyűltek az erőmű bejáratánál, majd elfoglalták helyüket az előadóteremben.

A reggel

Az erőműről és bányáról tartott részletes és kimerítő tájékoztatást Róbert – nagyon érdekesen, érthetően hangzott el minden információ, sajátos hangulatban és a figyelem nem lankadt el: Mindenkit érdekeltek a különlegességek, azok a célok, melyeket az erőmű tűzött ki maga elé a környezetvédelem, a megújulás és a fejlesztés tekintetében.

Előadáson
Makett az üzemről

Jelenleg a Mátrai Erőmű tizenhárom százalékkal veszi ki a részét a nemzetgazdasági villamos energia termelésből, melynek fő alapja az egy milliárd tonnás lignitvagyon – az új stratégiák bevezetésével pedig biztosított a gazdaságosság és versenyképesség, szimbiózisban a természettel.

Mindent megnézünk

Fontos munkahelyteremtő tényezőként van jelen az üzem, több ezer embernek adva munkát és biztos megélhetést. Mindezeket figyelembe véve gondoskodnak olyan beruházásokról, melyek pótolhatatlan elemévé teszik a Mátrai Erőművet az energia iparban.


Nem semmi


Látod?

Az előadást követően a társaság két csoportra osztva indult a bányába, ahol igazi „marsbéli táj” fogadta őket. Lenyűgözően hatalmas terület, lépcsőzetes teraszokra alakított környezet, melyen a fő szerepet a hatalmas gépek játsszák, illetve legalul történik maga a bányászott anyag: Ezeket teherautókon szállítják, de a bányától több kilométeren mozognak a szalagkígyók – folyamatosan.

A hatalmas monstrumokat néhány ember irányítja, a területen nem is sok ember dolgozik egyszerre. Kicsinek tűntek a vendégek a rettenetes lánctalpak mellett, a hepe-hupás talajon imbolyogva mozogtak és lenyűgözve követték a kitermelés zajos folyamatát.


A legkisebb monstrum

Számos fénykép készült, mindenki meg akarta magát örökíteni a gépek mellett, melyek már harminc éve is dolgoznak talán, de minden alkatrészük kicserélődött az idők folyamán.

Kiszállva a szállítóautóból

A magasban levő táblán levő felirat szintén a régmúltat idézte. A séta során az itt dolgozó kollégák rendkívül érdekesen tálalták a folyamatot, mi a szerepe a ’hányónak’ a ’meddőnek’, az időnek, az időjárásnak az egész termelésben. Fontos volt kiemelni azonban a rekultivációt is, mely megtörténik a bánya területén.

Visontán és Bükkábrányban a lignit kitermelése külszíni fejtéssel történik. Elsőként el kell távolítani a lignittelepek felett elhelyezkedő meddőrétegeket - agyag, iszap, homok -, majd a meddőanyagokat vissza kell tölteni a nyitott bányatérségbe. Ahogy az egyik külfejtés kimerült, továbbhalad a bánya, és a kitermelt meddőanyagot az előző terület gödrébe töltik.

Forgás - folyamatosan

A technikai rekultivációt követi a biológiai rekultiváció: A bányaművelésre igénybe vett terület talajbiológiai, talajkémiai, vízgazdálkodási tulajdonságai fokozatosan javulnak, így alkalmassá válik mezőgazdasági, erdészeti célú hasznosításra. A természet ismét átveszi az irányítást, a terület olyan mint a kitermelés előtt volt.

A panoráma lenyűgöző élményként hatott mindenkire, de tovább kellett haladni az erőműbe, ahol szintén minden kis zugot megtekintett a társaság. Milyen érdekes a hatalmas kémény belseje, a forróságot enyhítve lett kialakítva annak fala.

A kémény belseje - nagyon meleg a levegő

A napjainkban megvitatott és uniós CO2-kibocsátás csökkentése érdekében a társaság a tüzelőanyaghoz keverve, 10%-os mennyiségben biomasszát is éget, az ehhez kapcsolódó létesítményeket is megtekintették a résztvevők. A Mátrai Erőműhöz kapcsolódóan ipari park jött létre. A hatalmas hangárokban lehetett látni a termelés egyik melléktermékét, melynek hasznosítása érdekében gipszkarton- és alfa félhidrát-gyártás települt az erőmű közelébe. Ezen kívül biodízelgyár is működik az ipari parkban, amely hőt és villamos energiát vesz igénybe a Mátrától.

Minden kérdésre kaptunk választ

Az erőmű 3 db 200 MW-os blokkjának jó műszaki állapota lehetőséget adott arra, hogy megújító munkákat elvégezve a blokkok bruttó teljesítményét meg lehetett növelni, élettartamát pedig meghosszabbítani. A Mátrai Erőmű Zrt. megvalósította és tizenegy éve alkalmazza a korszerű, környezetbarát ún. sűrűzagyos salak-pernye elhelyezési technológiát.

A 2007-ben üzembe helyezett 2 db előtét gázturbina beépítésének elsődleges célja a blokkok szabályozhatóságának javítása volt. A gázturbinához kapcsolt generátor egyrészt önálló egységként villamos energiát termel, másrészt a gázturbinából kilépő füstgáz hője egy hőcserélő segítségével a IV. és V. számú blokkok nagynyomású előmelegítőinél hasznosítható.

A látogatókat szállító jármű

Sok információ hangzott el már az előadás során is, melyet a körbevezető séta során a vendégek saját szemükkel is láthattak, megtapasztalhattak. A vezénylőben is folytatódott az a kérdés-felelet, mely már reggeltől fárasztotta a szervezőket, a segítő kollégákat, akik vállalták a körbevezetést. Papp Róbert előadása igazán lenyűgözte a hallgatóságot, laza eleganciával adta elő folyamatosan az információk tömegét – ezzel a technikával követhető és érthető volt mindenki számára.

Népszerű a nem mindennapi jármű

A fotókat készítette Nagy Gábor (PADOSZ)

A Mátrai Erőmű Zrt.-nél tett látogatás meghatározó élmény volt a fiatalok számára. A MEVISZ vendégszeretetét ismerjük és most ismét megtapasztalhattuk, de a szervezés is gördülékenyen és pontosan ment, ahogy várható volt – mindig szívesen térünk ide vissza. Ezen kívül köszönjük a lehetőséget a Mátrai Erőmű Zrt. vezetésének, hogy lehetővé tették az iparági fiatalok számára megtekinteni és megismerni a magyar energia iparág egyik igen fontos elemét.

A Mátrai Erőmű

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...