< />
2017. április 24.

Tájékoztató a Munka törvénykönyve módosítására irányuló javaslatról

Közfelháborodást okozott a munkavállalók és az Őket képviselő szakszervezetek körében, hogy a parlament befogadta önálló képviselői indítvány formájában a Munka Törvénykönyv módosítására irányuló javaslatot. Értetlenséget és felháborodást keltő a javaslat tartalma és az eljárás maga.
Tartalma: a munkaidőkeret egy éves maximális időtartamának három évre való kitágításának lehetősége.

Az eljárás pedig a hazai makroszintű munkaügyi kapcsolatok kiiktatása a munkaerőpiac meghatározó szabályozását ellátó törvény módosításának folyamatából, a magyar munkavállalók jogbiztonságának tovább gyengítését szolgáló javaslat parlamenti tárgysorozatba vételével, miközben évek óta zajlik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretei között a Munka Törvénykönyvének átfogó felülvizsgálatát célzó konzultáció a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek részvételével.
A konzultáció során számos kérdésben egyetértés alakult ki a szociális partnerek között, ennek ellenére a javaslatok nem kerültek a parlament elé a Kormány ígérete ellenére sem.
Ismét bebizonyosodott, hogy a multinacionális befektetők nem a makroszintű háromoldalú tárgyalások intézményi keretei között érvényesítik profit maximalizálásra irányuló érdekeiket.
Minderről tudomást szerezve, rövid egyeztetésen a VKF két szakszervezeti konföderációja (Liga, Munkástanácsok) egyetértésre jutott abban, hogy első körben a terület kormányzati képviselőjét felkeresve befolyást próbál gyakorolni a folyamat megváltoztatására, a VKF keretei közé terelve azt.
Így 2017. április 19-én találkozót kezdeményeztünk Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár úrral, aki rövid idő alatt fogadta szervezeteink vezetőit, Mészáros Melinda és Palkovics Imre elnököket. A találkozón kifejtettük aggodalmainkat, amelyet a Munkástanácsok írásban is átadott Államtitkár úrnak, mely állásponttal a Liga Szakszervezetek elnöke is teljes mértékben egyetértett, szóban kiegészítve azt fontos felvetésekkel, amelyeket a Munkástanácsok képviseletében Palkovics Imre támogatott. (A két szakszervezet közös jogi álláspontja alább olvasható.)
A találkozón kifejtett álláspontjaikat szervezeteink szövegszerű formában a képviselői indítvány normaszövegéhez módosításként eljuttatják az NGM részére. Továbbá ígéretet kaptunk Államtitkár úrtól, hogy a május 3-ra összehívott VKF Monitoring Bizottsági ülés napirendjére kerül a kifogásolt törvénymódosítás, ahol érdemi vitára és a jelenleg elfogadhatatlan részletek munkavállalók számára kedvező változtatásaira számítunk. Indítványoztuk továbbá a fentiektől függetlenül, hogy kezdődjenek meg a 2012-ben hatályba lépett Munka Törvénykönyvének a munkavállalók egyik legnagyobb sérelmét okozó tételének felülvizsgálatai a jogellenes munkáltatói elbocsátás szabályainak átalakítására, helyreállítva némileg a felborult munkaerőpiaci egyensúlyt.

Magyarán legyen szankciója végre a jogellenes elbocsátásoknak, és számos munkavállalói igény jogszabályi változtatásáról induljon hasonló gyorsasággal előterjesztés az országgyűlésben, mint ahogyan az a munkaidőkeret három évre bővítése tárgyában történt a nemzetközi befektetők igényére.


Liga Szakszervezetek
Munkástanácsok

Dr. Mészáros Melinda
Palkovics Imre
elnök elnök

A KORMÁNY ÚJRAGONDOLJA

A szakszervezetek tiltakozása és a megküldött módosító javaslatok hatására 2017. április 20-án Lázár János bejelentette, hogy a kormány újragondolja a Mt módosítására irányuló beterjesztést.

Úgy tűnik, a szakszervezetek felháborodása célt ért, és a kormányoldal figyelembe veszi a szakszervezeti javaslatokat a munka törvénykönyvének módosítása előtt. Lázár János az április 20-i kormányinfón a következőket mondta: „A kormányülésen meg kell ezt a javaslatot vitassuk. Nekem fenntartásaim vannak ezzel a javaslattal, de még nem volt fórum, ahol ezt el tudtam volna mondani. A szakszervezetek aggályait részben osztom. Ezt (a javaslatot) meg kell, hogy vitassuk még a szakszervezetekkel is, a munkaadókkal is, hogy pontosan lássuk a következményeket.
Személyes meggyőződésem, hogy a munkavállalókat nem szabad a munkaadókkal szemben kiszolgáltatni. (…) Azon kívül más a helyzet most, mint volt 5 évvel ezelőtt. Ezt nem mindenki osztja, mert a gazdasági növekedés és a gazdaságfejlesztés mellett is nagyon komony érvek szólnak…”

Várhatóan a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának következő, május elején esedékes ülésén kerülhet napirendre a törvénymódosító javaslatcsomag, amelynek része az Országgyűlés előtt lévő munkaidőkeret-módosítás is. Ugyanis az érdekképviseletek szerint jelen formájában a módosítás lehetővé teszi, hogy a munkaadók túldolgoztassák az alkalmazottakat. A nemzetgazdasági tárca ezt tagadja, szerintük csak rugalmasabb lesz a rendszer.


Az érdekképviseletek szerint az Országgyűlés előtt lévő módosító javaslat átláthatatlanná tenné a pihenőidő számítását, és nem tartalmaz garanciákat arra, hogy a munkaadók ne dolgoztathassák túl az alkalmazottakat. A szakszervezetek elutasítják azt a rendelkezést is, amely szerint a munkavállalónak havonta legalább egy pihenőnapot kell beiktatni, mivel ez a munkaadónak lehetőséget nyújt arra, hogy hetekig folyamatosan foglalkoztassa munkavállalóját. A szakszervezetek emellett határozottan elítélték, hogy a törvénymódosítási tervezetet nem előzte meg a munkavállalói és a munkaadói oldallal folytatott háromoldalú konzultáció.

forrás: www.liganet.hu

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...