< />
2008. augusztus 5.

Az MVM Zrt. Érdekegyeztető és Konzultációs Fórum

A 2oo6. február 8-án megtartott Érdekegyeztető és Konzultációs Fórum plenáris ülésén történt tárgyalás következtében a munkavállalói oldal az alábbi álláspontot alakította ki:
  1. A munkavállalói oldal ismételten megerősíti, hogy egyetért azzal a stratégia céllal, miszerint a kormány 1o7o/2oo5. (VII. 8.) sz. határozatának 8. pontja értelmében az MVM Rt. alakuljon át cégcsoporttá. A cél egy erős, piac- és versenyképes nemzeti energetikai társaságcsoport létrehozása. Érdekeltek vagyunk abban, hogy ez a cél megvalósuljon. A stratégia megvalósítása során az átalakítást úgy kell végrehajtani, hogy a társaságcsoport optimumra való törekvése igazolható legyen. Ezen célok elérésének nélkülözhetetlen, fontos láncszeme a munkavállalók szerepvállalása, az átalakulás során a munkavállalói érdekek messzemenő figyelembe vétele.

  2. A magyar állam, mint ezen nemzeti vagyon tulajdonosa, a végrehajtó hatalmat megtestesítő kormány révén gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Ismereteink szerint az EU és a mindenkori kormány elkötelezett az alábbi alapelvek vonatkozásában, amelyeket a törvényeken, kormányhatározatokon, illetve különböző szintű megállapodások megkötésével támaszt alá.

    Alapelvek:

    ###ul_0###



    Az MVM Zrt. cégcsoport a magyar állam tulajdonában van, így ránézve fokozottan igaz, hogy a fenti alapelveket magára nézve kötelezően elfogadja, és az átalakulás során azokat érvényesítse.

  3. Értékelésünk szerint a cégcsoport egyes tevékenységeit (pénzügy, számvitel, informatika) az átalakulás során kiszervezik.
    Az átalakulás során a tevékenységek kiszervezése megindult az újonnan létrehozott gazdasági társaságokba. A létrehozott gazdasági társaságok pedig ugyanúgy az MVM Zrt. tulajdonában vannak, mint azon társaságok ahonnan a tevékenység átkerül.
    Mivel az átalakulás során tevékenységek kiszervezése történik, így a munkavállalókat megilletik a Munka Törvénykönyvében rögzített munkajogi jogutódlás során garantált jogok.
    A cégcsoporttá alakulás első konkrét operatív lépése - a szolgáltató centrumok létrehozása - és a tervezett átalakulási folyamat érinti a munkavállalókat , ezért kezdeményeztük egy átfogó megállapodás megkötését, amely rendezni hivatott a munkavállalók munkaviszonyával összefüggő kérdéseket. Az e tárgyban átadott megállapodás tervezetünket megerősítjük és mellékeljük. A munkáltatói oldal kinyilatkozta, illetve kinyilatkozza a megállapodási szándékot. Ebből kiindulva, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a munkáltatói oldal a megállapodás tárgyalása és megkötése előtt olyan konkrét lépéseket tesz, amelyek sértik a 2. pontban rögzített alapelveket és sérti a munkavállalók érdekeit.
    A cégcsoporttá történő átalakulás alapvetően érinti a munkavállalók munkaviszonyát. A munkavállalók munkaviszonyával összefüggő kérdésekben a szakszervezetek bírnak kompetenciával. A munkavállalók a munkaviszonyukkal összefüggő érdekeik képviseletére és érvényesítésére tömörülnek szakszervezetekbe. A szociális párbeszéd intézményei is a munkavállalók által létrehozott szakszervezeteket és az általuk választott Üzemi Tanácsokat tekintik a párbeszéd őket képviselő alanyának.

  4. Felszólítjuk a munkáltatói oldalt, hogy bocsássa rendelkezésünkre mindazokat a dokumentumokat, adatokat, gazdasági számításokat, amelyekből világosan kiolvasható, hogy a két tevékenység esetében melyek azok a feladatok, amelyek kiszervezésre kerülnek, illetve melyek azok a feladatok, amelyek továbbra is a jelenlegi társságoknál maradnak.
    Mutassa be, hogy ezen feladat elhatárolások során milyen munkaerő állományra és milyen szakmai összetételre lesz szükség az újonnan alapított szolgáltató centrumokban, illetve a korábbi társaságoknál.
    Adja át azokat a dokumentumokat, amelyek a cégalapítással összefüggő nyilvános dokumentumok.
    Kérjük az újonnan alapított társaságok szervezeti és működési szabályzatát, struktúráját bemutató dokumentumok átadását.
    Kérjük adja át az MVM Zrt. cégcsoport humánerőforrás-gazdálkodási részstratégiáját. Kérjük az átalakulásra vonatkozó részletes terveket, időütemezést tartalmazó dokumentumokat átadni.

  5. Felszólítjuk a munkáltatói oldalt, hogy a megállapodás érdekében alakítsa ki álláspontját az általunk átadott megállapodás tervezetről, és adja át saját megállapodás tervezetét 2oo6. február 13-ig.

  6. Jegyzőkönyvben rögzítetten mindkét fél kinyilvánította megállapodási szándékát. A megállapodás megkötése és a munkabéke megőrzése érdekében függessze fel a kiírt pályázatokat és a megállapodás megkötéséig további pályázatok ne kerüljenek közzétételre.
    Amennyiben a pályázatok nem kerülnek felfüggesztésre, illetve újabbak kerülnek kiírásra, úgy a szakszervezetek minden törvényes eszközt be fognak vetni az érdekek érvényesítése érdekében.
munkáltató oldal képviselője érvelt a pályáztatással kapcsolatos munkáltatói lépések mellett (a részletes emlékeztető rövidesen olvasható) a felek a tárgyalásokat folytatják, melynek időpontja még nem meghatározott.

Kapcsolódó anyagok:

Tájékoztató
MVM ÉKF Hírek
Párbeszéd az MVM cégcsoporttá alakulásának folyamatában
MVM Rt. cégcsoport Érdekegyeztető és Konzultációs Fórum
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...