< />
2011. január 12.

Az EPSU főtitkárának év végi üzenete tagszervezeteinek

Sok tagszervezetünknek és az általuk képviselt munkavállalóknak a 2010-es esztendő különösen nehéz évet jelentett. Európa szerte példa nélküli támadás érte a közszolgáltatásban dolgozók százezreit. Sok országban a leépítéseket és létszámstopot a bérek befagyasztása követte, de ugyanakkor a közszolgáltatásban néhány munkáltató ennél is továbbment. Semmibe vették a kollektív szerződésben foglalt bértárgyalásokat és egyszerűen csökkentették a munkavállalók bérét.

Carola Fischbach-Pyttel

Európa szerte sztrájkoknak lehettünk tanúi: az elmúlt 3 hónapban a munkavállalók Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Romániában, a Cseh Köztársaságban de még Ukrajnában és Oroszországban is sztrájkoltak. Tömegtüntetések zajlottak Brüsszelben, Madridban, Rómában, Bukarestben, Párizsban, Lisszabonban, Dublinban … és a sor nem is teljes.

Tegnap a görög szakszervezetek általános sztrájkot jelentettek be. Szakszervezeti megmozdulások voltak Spanyolországban. Prága és Tallinn utcáin tűzoltók tüntettek. Cipruson ma a közszolgáltatási dolgozók kezdenek sztrájkot.

Így a mai napon és holnap ülésező európai kormányfők számára üzenetünk egyértelmű: „Más célpontot találjanak. Egy olyan válságot fizettetnek meg a közszolgáltatásokban dolgozókkal amit nem ők okoztak.” A politikusoknak az EPSU a ’nem’ táblát emeli fel és azt mondja: „Az önök politikája eltiporja a közszolgáltatásban dolgozókat, pedig a pénzsóvár bankárokat kellene célba venniük.”

Csak egyetlen példával szemléltetjük a jelenlegi vita hamisságát: Az elmúlt 2 évben a fizetésképtelen bankok megmentésének költsége annyit tesz ki mint ami 30 év privatizációs bevétele világszerte.”

Ma alkalmam volt egy tárgyaláson résztvenni, Jean-Claude Junckerrel az Euró Zóna Elnökével, aki támogatja az Euró Kötvények bevezetését, amelynek segítségével meg lehetne birkózni az euró zónán belüli országok jelenlegi költségvetési problémáival. Helyesen gondolja, amikor azt mondja, hogy tudnunk kellene segíteni a nehéz helyzetben lévő országokon akkor, amikor képesek voltunk a bankok megmentését támogatni. Ez utóbbi sokkal nagyobb összeget jelentett. Ezzel csak egyet tudunk érteni, de sajnálatos módon többségi politikai támogatás nem áll mögötte.

Az EPSU közszolgáltatások támogatására irányuló kampánya folytatódni fog. Ellenezzük a nemzeti kormányok és az Európai Bizottság gazdasági megszorítási terveit. Ezek az intézkedések mélyen antiszociálisak és igazságtalanok. Egész Európában családok ezreinek megélhetését veszélyeztetik, akiknek nehézséget okoz a lakbér, a fűtés, a közlekedés kifizetése és az, hogy gyermekeiknek enni adjanak. A szigorú megszorítások kockáztatják a női munkavállalók számára az elmúlt évtizedekben elért szociális eredményeket.

Kételyeink vannak a kiadási megszorítások gazdasági bölcsességét illetően is. Az állami kiadások az infrastruktúrában, környezetvédelemben befektetést eredményeznek és mind az állami mind a magán szektorban munkahelyeket teremtenek. December 10-én az EPSU és a helyi és regionális Munkáltatói Platform közös nyilatkozatot fogadott el, amelyben felszólítja az Európai Tanácsot, hogy hosszú távú, perspektivikus álláspontot alakítson ki amikor a válságra adott válaszokat kidolgozza és gondoskodjon állami befektetésekről, amelyek csillapíthatják a válság hatásait. A nyilatkozat szövege weboldalunkon található és ajánlom ennek felhasználását nemzeti szinten is.

Ki kell állnunk egy igazságosabb nemzetközi adózási rendszer mellett és támogatjuk a Pénzügyi Tranzakciós Adót valamint a progresszív adózás bevezetését. Támogatjuk az adózás hatékonyságát, az adóelkerülés, az adócsalás elleni hatékony intézkedéseket és az adóparadicsomok megszüntetését.

Más aspektusok is vannak, amelyek reményt adnak ahhoz, hogy munkánk a jövőben is jó úton haladjon előre.

Engedjék meg, hogy ezt egy-két példával szemléltessem:

  • Holnap hivatalosan megkezdjük a központi kormányszervekkel történő szociális párbeszédet. Ez hosszú évek közös munkájának gyümölcse, amely nehéz viták és megtorpanások után született meg. A szociális párbeszéd bizottság 7 millió munkavállalót és állami tisztségviselőt érint.
  • Az egészségügyi és kórházi ágazatban egy keretszerződést sikerült elérnünk a komoly sérülések prevencióját illetően. Ez a keret-direktíva 2010 január 1-én lépett életbe és ezzel az EU tagállamaiban és az Európai Gazdasági Térség országaiban kötelező érvényű jogszabály lett. Az egyezmény óriási jelentőséggel bír. Más szervezetek, mint az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet üdvözölte és kifejezte, hogy jó példája annak mit érhetünk el szociális párbeszéddel.
  • 2010 szeptember 23-án tartottuk az első össz-európai közmű ágazati konferenciát. Günther H. Oettinger az Európai Energiaügyi Biztos hangsúlyozta: “Az energia ágazatban a munkahelyteremtés a jövő foglalkoztatásának a kulcsa.”

2010 volt az első év, hogy az EPSU (Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége) és a PSI (Nemzetközi Közszolgáltatási Szakszervezeti Szövetség) egyesülése a gyakorlatban megvalósult annak érdekében, hogy egy egységes Közszolgáltatási Szakszervezetek Európai Szövetséget hozzon létre. Az EPSU aktívan vesz részt a PSI munkájában a közszolgáltatásokkal kapcsolatos általános és specifikus kérdéseket illetően, ilyen pl. a munkaerő vándorlás. Szeptember elején részvettem a PSI Amerikaközi Regionális Konferenciáján. Érdekes volt számomra, hogyan kezelik az Amerikaközi testvérszervezeteink az őket érintő kihívásokat.

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy az EPSU-ban teljes létszámmal fogunk dolgozni mind a brüsszeli központban, mind a regionális prágai, bukaresti, kijevi és moszkvai irodákban. Ugyanúgy mint 2010-ben, 2011-ben is folytatjuk munkánkat, hogy közös törekvésünk az általunk képviselt munkavállalók érdekében megvalósuljon.

2010. december 16.


Kívánok Önöknek békés ünnepeket.

Szolidaritással,

Carola Fischbach-Pyttel

End of year message to all affiliates

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...