< />
Szerző: Nagy Károly
2010. április 19.

Bakonyi Erőmű Zrt. szakszervezeti titkára - Nagy Károly

Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete

Az üzemi tanácsi munkámat azok megjelenésének idején kezdtem, mint üzemi tanács elnök, akkor még a központi üzemi tanács berkein belül. Az összetétel lefedi az üzem minden területét, ez egyébként célunk is volt, mikor mint szakszervezet megtettük jelöléseinket. Az üt. mind a hét tagja az Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete jelöltjeként indult és került be. Valamennyien már belekóstoltak az üzemi tanácsi munkába, ki rövidebb, ki hosszabb ideig.

Volt részünk jóban, rosszban egyaránt, hisz az elmúlt néhány évben átéltünk jó néhány létszámleépítést, munkahely-megszűnést, de volt sikerélményünk is, szerencsére.
Egy telephelyes munkahellyé vált a cégünk, és a korábbi két szakmakultúra eggyé vált, egy szakszervezet és egy üt. dolgozik együtt, ezzel nagyon sok időt és egyeztetést lehet megtakarítani. Engem személy szerint nem zavar, hogy egy személyben töltöm be a szakszervezeti titkári, és az üzemi tanács elnöki funkciókat. Véleményem szerint ugyanazokat a munkavállalókat kell képviselnem mind a két beosztásban és nem lehet ellentétes a két szervezet érdeke sem. Inkább kiegészíti egymást, mintsem gyengítené egyik a másikat. Mindkét funkcióban megszerzett információk, kapcsolatok, tapasztalatok csak segítik munkámat. A szakszervezeti munka talán kissé harcosabb és több konfliktust eredményez, de az üt. területén is lehet mit tenni, sikereket elérni, ami mindig egy kicsit átsegít a nehézségeken és oldja a belső feszültségeket. Lehet, még a munkáltató képviselőjének is így egyszerűbb, hisz kevesebb időt vesz igénybe az egyeztetés és a különböző döntések meghozatala, hol rövidebb, hol hosszabb idő alatt, de általában sikerül megegyezésre jutnunk. Természetesen ehhez időnként kell egy kis kompromisszumkészség is.
A munkavállalóink minden év elején bizakodnak abban, hogy mielőbb megszületik a megállapodás és nem kell végigcsinálni a szokásos "herce-hurcát”. Magában a vállalatban természetesen bízunk, hisz jelenleg még van jövőképe és ezzel együtt tennivaló is akad. Véleményem szerint a bizakodáson felül mindenki teszi a dolgát, így én is.

Szerencsére a környezetem már megszokta és elfogadja, hogy többfelé kell figyelnem, tevékenykednem. Előfordul, mikor valamelyik terület a háttérbe szorul - ez a leginkább a szabadidő -, de már ehhez a kislányom és a párom is hozzászokott. A lányom egyébként kollégista és így hétközben kissé kevesebb odafigyelést igényel. Igaz, így is napi nyolc, tíz telefonbeszélgetésre azért szükség van. De így van jól! És persze ott a hétvége.
Az biztos, hogy a család pozitív hozzáállása nélkül nem lehetne ellátni ezeket a pozíciókat, főleg, ha jól akarja csinálni az ember.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...