< />
2014. június 14.

Veszélyben Magyarország és Európa?

A Portfolio.hu idén ötödik alkalommal rendezte meg a befektetési fókuszú energiakonferenciáját, az Energy Investment Forum 2014-et. A szakemberek beszélgetésein elhangzott, hogy az energetikai cégekre nehezedő terhek miatt a szükséges fejlesztések elmaradnak, ezzel veszélyeztetve az ellátásbiztonságot.

A megnyitót követően Ságodi Attila, a KPMG energetikai tanácsadási részlegének partnere tartott előadást a hazai energiapiaci kihívásokról. A prezentáció keretében elmondta, hogy az energetikai kihívások között három elemet kell kiemelni, az első az ellátás biztonság, a másik elem a megfizethetőség, a harmadik a fenntarthatóság. Az ellátásbiztonságon belüli cél, a fogyasztás csökkentése, a legoptimálisabb felhasználás elérése. A másik fontos cél a beszállítói csatornák növelése, hogy a legszélesebb legyen a választás szabadsága. Az ellátás biztonságon belül fontos a belső piac egységesítése, illetve a krízis és a szolidaritási mechanizmusok erősítése. A földgáz tekintetében nem az ellátásbiztonság tűnik kérdésesnek, a betáplálási és tárolási kapacitás, valamint a hazai termelés meghaladja a hazai fogyasztást. Az igazi nagy kérdés, hogy régiós szinten hogyan tudjuk ezeket optimalizálni, ehhez kellenének a fejlesztések.

Az előadáson elhangzott, hogy Magyarország ugyan jelentős villamosenergiát importál, de ez az import olcsóságával magyarázható, s nem a hazai termelési kapacitás szűk volta miatt van így. A cél a hazai előállítás költségeinek csökkentése kell hogy legyen a fejlesztésekkor.


Magyarországon kiemelt figyelmet kapott 2013-ban a rezsicsökkentés. Ságodi Attila az intézkedés hátrányai között megemlítette, hogy nem ösztönöz az energiahatékonyságra, s nem biztat további fejlesztésekre, beruházásokra. A rezsicsökkentés továbbá minden fogyasztót egyformán érint, a legtöbb pénz így a legnagyobb, tehetős fogyasztók kezében marad. Sokkal hatékonyabb lehet egy testreszabott támogatási rendszer.

A nemzetközi trendekkel kapcsolatban elhangzott, hogy az elmúlt öt évben nagyon jelentős kapacitások kerültek építésre Európában, mely fejlesztéseknek jelentős része megújuló energia. Németországban a naperőművek beépítése kiemelkedő, 17-szer több kapacitást biztosítanak, mint a Paksi erőmű hazánkban. További trend, hogy pléldául Németországban az elmúlt öt évben a lakossági tarifákon belül növekedett a megújuló támogatási rész. Ezzel szemben Magyarországon ez az elem csökkent, ami hátrányosan hat a beruházásokra. Magyarországon a megújuló energia-termeléssel kapcsolatos beruházás nem nagyon volt, így kérdés, hogyan lehet elérni a 2020-ra vállalt célokat.

Túlfeszítik a húrt?

Az első panelbeszélgetés keretében Dr. Eric Depluet, az E.ON Hungária vezérigazgatója, Jean-Noel Reimeringer, az EDF DÉMÁSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kóbor György, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese, és Ságodi Attila, a KPMG energetikai tanácsadási részlegének partnere beszélgetett a magyar energiapiac jövőjéről.

Az elmúlt évben tovább folytatódott a rezsicsökkentéssel kapcsolatban elmondták: "A citromot csak egyszer lehet kifacsarni". A szakemberek egy példával igyekeztek érzékeltetni a hazai energiaszektor helyzetét: ha egy házra nem költünk semmit, akkor pár évig ez még nem okoz ugyan gondot, de aztán hirtelen szembesülhetünk a leromlott állapottal. Ez lehet majd a helyzet a magyar energetikai rendszerrel is.

A közműadó nem biztat beruházásokra, a jövedelmezőséget kiveszi a rendszerből. Minél hosszabb a hálózat, annál többet kell fizetni, de az egyes kisebb, távolabbi gazdaságokat, fogyasztókat mégis ki kell szolgálni. A beruházások elmaradása növelheti a rendszer bizonytalanságait.

A szektor szereplői szerint, fontos az energiahatékonyság növelése, a fogyasztókat takarékosságra kell ösztönözni. A jövőben egyre inkább erre kell a hangsúlyt helyezni, s forrásokat csoportosítani. Kóbor György szerint ugyanakkor a rezsicsökkentés mellett is lehet takarékosságra ösztönözni a lakosságot, bár a rendszert lehetne igazságosabbá tenni. Véleménye szerint érdemes lehetne átvizsgálni a szabályozási rendszert, a túlszabályozás megszűntetése érdekében.

A beszélgetés keretében elhangzott, hogy a jelenlegi energetikai rendszer nem stabil , támogatások rossz üzeneteket közvetítenek. Nagyon jó, hogy az ország olcsón be tudja szerezni energiaigényének több mint 50 százalékát, de ez nem tekinthető fenntarthatónak. A rendszerben átalakulásra van szükség, mondta el Dr. Eric Depluet, E.ON Hungária vezérigazgatója.

A cégek jelentős veszteségeket könyveltek el 2013-ban. Már nem történnek meg azok a beruházások, amik biztosítanák a rendszer megfelelő szintjét. A szint egyre megy lefelé, az adózás és rezsicsökkentés hatására óriási költségcsökkentést hajtanak végre a cégek. A DÉMÁSZnál csökkenteni kellet a létszámot 200-zal, illetve az alvállalkozói megállapodások is szűkültek, összesen így 700 fővel növelve a munkanélküliek számát - mondta el Jean-Noel Reimeringer.

Globális trendek, Mit hoz az új energiapolitika, Ellátásbiztonság az EU-ban és további fontos információk a portfolio.hu teljes cikkében olvasható.

Forrás: www.portfolio.hu

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...