< />
2014. augusztus 7.

Nagyobb teljesítményen működik a csepeli erőmű

Az Alpiq olyan fejlesztéseket hajtott végre a Csepel II. Erőműben, amelynek köszönhetően a létesítmény a legversenyképesebb gáztüzelésű blokkok közé került a társaság közleménye szerint, a hazai villamosenergia-partnerek terhei pedig közel 1,5 milliárd forinttal csökkennek.

Magyarország egyik legnagyobb erőművének teljesítménynövelése lapunk információi szerint elsősorban a vezérlőrendszereket érintette, a munkát pedig az Alpiq saját munkatársai végezték.

Mint a közleményből kiderül, azokat az új megoldásokat az Alpiq közösen fejlesztette ki a turbináit gyártó és karbantartó cégek szakembereivel, amelyek révén az emisszió alacsony teljesítmény esetén is jóval a határértékeken belül tartható. A műszaki-technológiai átalakítások után a rendszerirányító elvégezte a szükséges teszteket, és igazolta, hogy jelenleg a Csepel II Erőmű rendelkezik Magyarországon a legszélesebb szabályozási tartománnyal. Az Alpiq erőműve bármilyen váratlan igény esetén, perceken belül képes növelni, vagy csökkenteni is a teljesítményét.

Az erőművek szabályozhatósága azért fontos, mert a villamos energia nehezen raktározható, így az ország pillanatnyi termelésnek és fogyasztásnak mindig egyensúlyban kell lennie. Ezt az egyensúlyt azonban könnyen felboríthatják a nyári melegben, a reggelente tömegesen bekapcsolt irodai légkondicionáló berendezések. Az egyensúlytartásban játszanak fontos szerepet a rendszer tartalékait biztosító erőművek, mint például az Alpiq csepeli blokkja is. A magyar villamosenergia-rendszeren belül létező, úgynevezett szekunder szabályozás során a rendszerirányító MAVIR ZRt. az országos hálózat terhelésének megfelelően – igen gyorsan, szó szerint perceken belül – teljesítményük növelésére vagy csökkentésére utasíthatja a vele együttműködő erőműveket. A szekunder piac szereplői, így a Csepel II Erőmű is, a rendszer rugalmasságát biztosítják, és az ilyen esetekben azonnal biztosítják a megfelelő villamosenergia-mennyiséget.

Az anyavállalat, az Alpiq Holding Svájc áramellátásának a harmadáért felel. Villamosenergia-termeléssel, -kereskedelemmel és energetikai szolgáltatásokkal foglalkozik. Svájcon kívül Európa 21 országában van jelen, tavalyi árbevétele 9,37 milliárd svájci frank volt. Magyarországon 2002 óta működik, azóta több mint 60 milliárd forintot fektetett be.

Szerző: VG

Forrás: http://www.vg.hu/

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...