< />
2010. március 30.

VITAMINNAL 1650 MÉTER MAGASSÁGBAN

Tömösvári Lászlóval, a Salz-kammergut steiermarki részén lévő 1650 méter magasan létesített Hotel Berghof-Tauplitzalm igazgatójával beszélgetünk a hotel kávézójában. Azt mondja, máshol már nem tudná elképzelni az életét, az életüket, csak ezen a vidéken. Ottjártunkkor visszatérő iparági vendégekkel is találkoztunk.

– Igazgató úr, hogyan kezdődött Önnél a vendéglátás szeretete?
– Talán még Nyugat-Berlinben kezdődött minden, ahol volt szerencsém eltölteni egy évet ösztöndíjasként. Olyan szállodában tanulhattam, ahol a munkafolyamatok minden részét tanulók végezték tanári irányítással. Itt szembesülhettem először azzal, hogyan épül fel egy rendszer különféle feladatokkal, munkafolyamatokkal, amelynek a vége és célja a vendégek minél magasabb szintű kiszolgálása, igényeik kielégítése. Ebben a rendszerben az a szép, hogy bármilyen feladatot is lát el benne az ember, az egyformán fontos és szükséges a végcél érdekében, még ha ez nem is azonnal tetten érhető. Tehát a takarítónő, a szobalány, a mosogató munkája éppúgy fontos és szükséges része az egésznek, mint mondjuk a szálloda igazgatójáé, aki megpróbálja összefogni mindezen folyamatok összességét.
De talán, ami még ennél is fontosabb az az, hogy amellett, hogy ez egy szakma, amit ugyanúgy meg kell tanulni, mint bármilyen más szakmát, - ezt sajnos egyre többen elfelejtik -, emellett elengedhetetlenül fontos emberi tényezőket is igényel. Hogy mást ne is említsek, mint az emberek szeretetét. Aki nem szeret emberekkel foglalkozni nap mint nap folyamatosan, annak nem való ez a szakma, de idetartozik még többek között a magas szintű személyi és mentális higiénia is.

– Mennyire tudják figyelembe venni a vendégek különböző igényeit?

– Vendégeink összetétele igen színes és különböző, érkeznek hozzánk Ausztriából, Németországból, Hollandiából, és ami külön öröm számomra, egyre többen Magyarországról. Vendégül látunk családokat, baráti társaságokat, fiatal és idősebb párokat. Természetes, hogy ilyenkor az igények különbözőek lehetnek, de mint említettem, ez szakmánk egyik szépsége, hogy emberekkel foglalkozhatunk, és ehhez hozzátartozik kinek-kinek eltérő és igen változatos igényeinek kielégítése. És persze nincs annál nagyobb dicséret számunkra, mint amikor a vendégek elégedetten távoznak, és hamarosan újra visszatérnek.

– Mi vár a vendégre, ha ide-jön?
– Télen síelés, snowboard minden mennyiségben, a ház ajtaján kicsúszva a sípályán találjuk magunkat, tehát abszolút pályaszállásról beszélhetünk 1650 m tengerszint feletti magasságban. A téli sportok szerelmeseit nagyszerű pályák, modern berendezések - hóágyúk, liftek - szolgálják ki a Tauplitz-i síterepen. Házunkban a síelés után pihenhetnek aktívan és passzívan egyaránt, szaunázhatnak, asztaliteniszezhetnek, asztalifocizhatnak. Valamint remek ételeket kóstolhatnak a Stájer konyha különlegességei közül. Aki nem síel, remek kirándulóhelyeket találhat a közelben, és részt vehet igen kedvelt programjainkon a házban, például Hausrally, nosztalgia-disco, fáklyás esti túra forraltbor partival, stb.
Hat meseszép ivóvíz minőségű alpesi tó vesz minket körül, alpesi flórával és faunával. Turistautak, kirándulóhelyek, a nyári időszakban újra üzemelő, 4-üléses liftünk gyönyörű panorámával szolgálja a pihenni vágyókat. Ez a gyönyörű klíma, kristálytiszta alpesi levegő, friss, egészséges ételek segítenek kikapcsolódni, megtisztítani testet, lelket, feltöltődni a munkával eltöltött napok után. Salzkammergut gazdagsága sok szép kirándulóhelyet kínál az idelátogatóknak, csak, hogy néhányat említsek:
– A közelünkben található Bad Ischl városka a Sissi palotával, a Habsburgok nyári rezidenciájával,
– Altausse, a Kincsek Hegye kiállítással, egy ma is működő sóbánya gyomrában élhet át a látogató természetfeletti élményeket,
– Stift Admont a világhírű kolostorkönyvtárral és múzeummal,
– valamint 3 km-re található Tauplitz-tól a világ legnagyobb natúr síugrósánca, amely nyáron egy kétüléses lifttel látogatható. A csodálatos panorámán kívül egy kis tárlat is megtekinthető, amely a síugróversenyek történetét mutatja be.

– Gyermekes családokat is látni itt.
– Igen, tulajdonképpen az egész síterepet a gyermekbarát síterepek között tartják számon. Így természetesen házunkban is különösen szívesen látott vendégek a gyermekek, külön játszószoba is áll a rendelkezésükre, és ameddig a szülők a szaunában kikapcsolódnak, délutánonként gyermekmozit is szervezünk számukra.

- Igazgató úr! Önök elfogadják a VITAMIN egészségpénztári kártyát 5 százalék kedvezményt biztosítva, bízva abban, hogy minél több villamosenergia-ipari dolgozót és azok családtagjait látják majd vendégül. Milyen időtöltésre, kikapcsolódásra, kisebb-nagyobb fizikai igénybevétellel járó sportolásra nyílik lehetőség az előbb felsoroltakon kívül?
– Télen a már említett télisportok a legkedveltebbek, ezeket szolgálják modern síliftjeink, két négyüléses, egy hatüléses és további tizenöt csákányos lift viszi fel vendégeinket helyenként 2000 méteres magasságba. Jövő évtől egy óriási beruházás keretében megépül az új 8-személyes kabinos felvonó Bad Mitterndorf-ból a Lavinenstein tetejéig. Ezzel a beruházással egy sokéves, hosszantartó szervező munka után egy óriási álom válik valóra, amellyel síterepünk még tovább fejlődik, és csatlakozhat a legmodernebb és legismertebb terepek közé.
Nyáron egyre népszerűbb sport a Nordic Walking, amelyet csodálatos környezetben űzhetnek az idelátogatók. De hogy a nyárral kapcsolatban még szolgáljak némi újdonsággal; folynak az előkészületei egy klettersteig (népszerűbb nevén via ferrata) pálya építésének, közvetlenül az Almon, amely szintén tartalmas szórakozást és sportolási lehetőséget nyújt majd az idelátogatóknak.

– És aki még nem tud síelni?
– Természetesen síoktatás és -kölcsönzés is van nálunk. Magyar síoktatókkal.

– A gyönyörű tájat látva, gondolom, sokan túráznak is.
– Igen, különösen kedvelt hely Tauplitzalm a túrázók körében, akár gyalog, akár kerékpártúráról legyen is szó. A Tauplitzalm-i tavak vidéke festői környezetet nyújt mindehhez, kellemes megpihenni a Steirersee-i padoknál, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a tóra, vagy betérni egy kis pihenőre a Grazerhausba, ahol a 30-as években élt Ausztria legendás hegymászója, Heinrich Harrer, a Dalai Láma jó barátja, - akinek életútja szolgált alaptémául a Hét év Tibetben című filmhez.

– Kérem, említsen még meg egy-két közeli turisztikai látnivalót!
– Nehéz feladat elé állít, mert a látnivalóknak se szeri, se száma. A múlt századi hangulatot árasztó Bad Ischl a Traun és az Ischl folyó egyesülésénél, gesztenyeerdőkkel körülvett völgymélyedésben fekszik. Látogatható Ferenc József klasszicista stílusú, biedermeier berendezésű nyaralója, a Kaiser-villa, ahol császár és király teljes hatvan esztendőn keresztül minden nyarat ott töltött. Barátnőjének, Schratt Katalinnak villáját is sokan nézik meg. Lehár Ferenc Ischlben vásárolt villát, 1912-1948 között nagyrészt itt lakott, s itt hunyt el 1948-ban, magyar állampolgárként. A Lehár-villa ma emlékmúzeum.
Vagy Halstatt, a Római eredetű barokk kisváros, amelynek neve a kelta hagyományok szerint „a só helye”. Különleges ékszere a festői természeti környezetén kívül a kis gótikus templom, melynek három különösen szép szárnyas oltára van. A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a templom kertjében található teraszos temető, melyben a halottak maradványait 10 évente kiássák, majd koponyájukat kifehérítik. A koponyákat festett virág- és babérkoszorúkkal ékesítik, majd a fehér "homlokra" gót betűkkel vésik fel a elhunyt nevét. A templom melletti sziklafalba vájt Csontház így őrzi a megboldogult földi maradványait. Hallstatt további nevezetessége a világ legrégebbi ismert sóbányája, melyet 2002-ben múzeummá alakítottak át.
A Salzach partján fekvő Salzburgot érdemes először a várból megtekinteni. A város szűk utcái meghitt, középkori levegőt árasztanak. A régi piactéren található a város legkisebb háza és az 1591-ben létesített udvari patika. A Mozart-ház látogatható, bebocsátásra mindig sokan várnak. A kirakatokban lépten-nyomon piros, kék Mozartkugel, szebbnél szebb díszcsomagolásban…
Nézze, feladom! Egy interjúban csak morzsányi fér el a megtekintésre érdemesekből!
Talán még egyet. Salzburgból nem messze van a kétezernyi lakosú Mattsee, ahol 1945-ben a koronaőrök egy domb tetején, ma is látható magában álló fa mellett ásták, rejtették el a magyar Szent Koronát. A település központjában egy tabló tájékoztat az eseményről, és arról is, hogy egykoron a kalandozó magyarok is „megtisztelték” községüket.

Bővebb tájékoztatás:

Tömösvári László igazgató
Hotel Berghof-Tauplitzalm
Tauplitzalm 19,
8982 Tauplitz, Österreich
Tel.: 0043/3688/2325
Fax: 0043/3688/2325-55
Mobil: +43/664-385-9773
Mail: berghof@tauplitzalm.at
Web: http://www.bergbahn.at/berghof

- Több alkalommal töltöttem nyári szabadságomat családommal Közép- és Észak-Ausztriában, gyakran útba ejtve a salzkammerguti tóvidéket. Mindig megfogott a táj szépsége, üdesége, a dolgos „sógorok” természetszeretete, udvariassága - és mindezt nem bóknak szánom.
– Köszönöm szavait. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Salzkammergut-i emberek, csakúgy mint Ausztria egyéb turista célpontjain, sívidékein élők, egy generációkon átívelő, nagyon tudatos szorgalmas munkával építették fel ezt az imázst, és őrzik is ezt. Amikor az ember ezeket a területeket egy kicsit jobban megismeri, van szerencséje egy kicsit részt is venni ebben a munkában, akkor tapasztalhatja, hogy a turizmusban dolgozók, abból élők nagyon jól szervezetten, - és a tudatos szót még egyszer említeném, tehát tudatosan összefognak a cél érdekében, együtt dolgoznak és nem egymás ellen.
E mellett a salzkammerguti emberek természetszeretete magától értetődő, az az erdő, a mező, a kibányászott só több mint egy évezrede megélhetésüket biztosítja. Ehhez társul a hagyományok tisztelete, megőrzése és a vendégek szíveslátása. Biztos vagyok benne, hogy mindez Tauplitzalmon is megerősítést nyer.

(T-)

Mail: berghof@tauplitzalm.at
http://www.bergbahn.at/berghof

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...