< />
2012. április 25.

VÁPB-ÜLÉSRŐL

A tárgyalásra a jóváhagyott napirendi pontok szerint került sor:
l. VÁPB munkaterv, ülésterv
2. VÁPB 2012. évi keretfelhasználás
3. Európai Szociális Párbeszéd ülésein elfogadott dokumentumok áttekintése
4. Sztrájk eljárási szabályok
5. "C" tarifával kapcsolatos kérdések
6. Egyéb kérdések

Gál Rezső közölte, a munkavállalói oldal készített egy, az ülések témaköreit nemzetközi, országos és ágazati szintre lebontott előzetes tervezetet, melyet írásban is megküldött a munkáltatói oldalnak. A szóvivő szóbeli kiegészítést is tett, javasolta, évente egy alkalommal konzultáljanak energiapolitika témakörben, különös tekintettel annak a foglalkoztatásra gyakorolt hatására, - az EVDSZ-nek ezzel kapcsolatban együttműködési megállapodása van az illetékes minisztériummal. Két változat lehetséges, az egyik egy konferencia megrendezése, melyre a munkáltatói oldalt is meghívják, vagy szűkebb konzultáció, a minisztérium képviselőjének meghívásával.
A munkavállalói oldal képviselője fontosnak ítélte a munka világát érintő jogszabályalkotás figyelemmel kisérését, így az Mt. hatályba lépése előtt konzultáljon a két oldal. Tárgyalni kell az elégséges szolgáltatásokról a sztrájk-szabályok keretében és megemlítette a már teljesült, illetve a jelen ülésen megvitatásra kerülő témákat: bér- és szociális megállapodás, bértarifa, a VÁPB működése, "C"tarifa, munkavédelmi együttműködés, sportügyek.
A munkaadói oldal megtárgyalta az előterjesztést és a következőket javasolták.
Energiapolitika kérdésben a szűkebb körű konzultációt elfogadják. Javasolják, a VÁPB-ülésre évente egy alkalommal, ebben az évben szeptemberben hívják meg a minisztérium képviselőjét és kérjen a két oldal áttekintést. Dr. Janka Mária elmondta, az elégséges szolgáltatással kapcsolatban nincs folyamatban lévő tárgyalás, a Magyar Energia Hivatallal két évvel ezelőtt folytatott konzultáció megállapításaival egyetértenek és nem gondolják, hogy reális ezt a témát napirendre venni. A munkáltatói oldal Gál Rezső javaslatát elfogadva az új Mt. ágazatra gyakorolt hatásáról a VÁPB június 28-i ülésén tárgyalnak.
Az energiapolitika foglalkoztatásra gyakorolt hatásával kapcsolatban a munkavállalói oldal elfogadta a munkáltatók javaslatát azzal, hogy a kérdést a szeptember 26-i VÁPB ülésen vitassák meg. Elfogadták az elégséges szolgáltatással kapcsolatos észrevételt is, eseti konzultációt javasolva a folyamatban lévő bírósági tárgyalásról és javasolta az oldal az Mt. - KSZ - VKSZ kérdéskörének megvitatását a június 28-i ülésen. Dr. Szilágyi József EVDSZ elnökhelyettes közölte, az elhangzottak alapján a munkavállalói oldal elkészíti a végleges változatot.
A VÁPB 2012. évi keretfelhasználásával kapcsolatban a munkavállalói oldal elfogadta a munkáltatói módosító javaslatot, ezt követően az Európai Szociális Párbeszéd ülésein elfogadott dokumentumok áttekintése napirendi pont tárgyalására került sor. Gál Rezső elmondta, áttekintették a lefordított dokumentumokat. Két témát javasolnak részletesebb megvitatásra, egyik a vállalati szociális felelősség kérdésköre (brüsszeli dokumentumok, megállapítások alapján végeznének elemzést az érintett területen, megvizsgálva a hazai gyakorlatot, majd szakértői vizsgálat után készülne egy közös anyag, ágazati javaslat a szociális felelősségvállalásról, ajánlás szinten). A másik téma az egészség, biztonság, képzés kérdései, melyeket az előzőhöz hasonló módon az év végéig lehetne feldolgozni.
Dr. Janka Mária elmondta, ilyen felvetés korábban nem történt, ez meglepte a munkáltatókat. Egy lépést tennének meg először, meg kell ismerni az EU-s anyagokat (mi van az ajánlásban, közös nyilatkozatban), meg kell vitatni, mit ért alatta az egyik és a másik oldal. Olyan témát javasolnak megvitatásra, mely közel áll a mai problémákhoz, ilyen például az európai villamosenergia-ipar jövőbeni szakigénye. Gál Rezső pozitívnak tartotta a munkaadói javaslatot, elfogadják, hogy először a szakigény témakörét vizsgálják meg, a II. félévben a szociális felelősség kérdését tekintsék át, a viszontválaszban azonban a munkáltatói oldal közölte, lassítana a továbblépésben, ágazati érdekegyeztetés szintjén nincs felhatalmazása a VTMSZ-nek, hogy hatáskörét bővítse, túlnyúljon működési területén. Nem látnak olyan irányt, hogy ajánlást tegyenek. A munkavállalói oldal szóvivője megjegyezte: „Részben nézetazonosság, részben véleménykülönbség van a két oldal között. Menjünk el addig, amíg lehet…"
Szünetet követően dr. Janka Mária közölte, elfogadják a javaslatot. Ha szakigény témában a munkavállalói oldal előzetesen készít egy anyagot, azt a Szakképzési Bizottságnak megküldik.
Sztrájk eljárási szabályok vonatkozásában az egyeztetés korábban lezajlott, azonban a munkáltatói oldal az 1.2 ponthoz még egy módosítást javasol - mondta dr. Janka Mária. „Tisztázni kell, mire terjedjen ki az ágazati eljárási rend. Vannak helyi megállapodások, van sztrájktörvény és készítünk egy ágazati szabályozást. Hatáskörére vonatkozóan vita van abban, hol húzzuk meg a határt." A munkáltatói oldal álláspontja - melyet írásban is megküldött - azért szükséges az ágazati eljárásrend, mert van ÁKSZ. Az ÁKSZ kikényszeríthetőségéért a sztrájk eszközének is rendelkezésre kell állnia, ugyanis az ágazati sztrájk fogalma az ágazati munkaadó - ágazati munkavállaló közötti vita.
Gál Rezső elmondta, úgy gondolta, a kérdést már lezárták. Átnézik a munkáltatói oldal javaslatát. Dr. Janka Mária viszontválaszában közölte, ez most egy kivételes eset és konszenzus esetén lesz felhatalmazásuk az aláírásra. Várhelyi Géza (VTMSZ) kiegészítésként közölte, három kérdéskör volt, mely az eljárási szabályok átadása után vetődött fel, de tartalmi változás csak az 1.2 pontnál merült fel.
A "C" tarifával kapcsolatosan ha szabályosan értelmezik a jogszabályt, az méltatlan családi helyzetet teremthet (pl. meghal az egyik családtag, válás, élettársi kapcsolat, stb. esetén). Kisebb jogszabályi módosítással az élet adta problémákat meg lehetne oldani. Összegezni kell a témákat, meg kellene nyerni a minisztérium támogatását - mondta többek között dr. Janka Mária. Gál Rezső egyetértett a felvetéssel, példaként említette, hogy az élettársi kapcsolat problémája már a kezdeteknél fennállt… „Gyűjtsük össze a problémákat, egyeztessünk a kormányzattal." Dr. Szilágyi József a témához kapcsolódva - megemlítve egyéb problémákat is - elmondta, a MAVIR készített egy tervezetet, azt is figyelembe kell venni. A minisztérium még most sem módosította a 2. sz. mellékletet technikai problémák miatt. Az ügyintéző megtette a felterjesztést, de aláírás nem történt. Új, jogos igényt beterjeszteni nem lehet addig, míg nincs lezárva.
A munkavállalói oldal szóvivője elfogadta a munkáltatói javaslatot. A munkavállalói oldal részéről dr. Szilágyi József koordinálja a feladatot.
Az egyéb kérdések napirendi pontban az ágazati megállapodások - bértarifa, bérmegállapodások tartalma, 2012. évi bér- és szociális megállapodás - kiterjesztéséről hangzott el tájékoztatás. Dr. Szilágyi József elmondta, mindezeket elektronikus úton kell kezdeményezni, először regisztrálni kell és bejelenteni a módosítást, csak utána lehet elindítani a kiterjesztési eljárást. Gond van az elektronikus rendszerrel, de a VÁPB titkárának közreműködésével a kiterjesztés várhatóan a következő ülésig megoldható.
Utolsó napirendi pontban Gál Rezső tájékoztatást adott, hogy egy magyar-norvég pályázaton - melyet április 20-ig kell benyújtani - szeretne részt venni az EVDSZ, a BDSZ és a MOL Bányász Szakszervezet. A pályázat témája a munka világa, szociális párbeszéd, témagazda az EVDSZ-nél Árkovics István. Van olyan részprogram, amelyben számítanak a munkáltatói oldal közreműködésére.
Támogatjuk a pályázat benyújtását - közölte dr. Janka Mária. Gál Rezső köszönetét fejezte ki a munkáltatói oldalnak az együttműködésért.

- k -

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...