< />
2011. november 22.

Úton állás

A LIGA SZAKSZERVEZETEK ORSZÁGOS JOGVÉDELMI FÉLPÁLYÁS FORGALOMLASSÍTÓ, ÚTLEZÁRÁSI DEMONSTRÁCIÓT TARTOTT
2011. NOVEMBER 4-ÉN A KORMÁNYZAT MUNKAVÁLLALÓ–ELLENES INTÉZKEDÉSEIVEL SZEMBENI TILTAKOZÁSKÉNT

Zászlajukra tűzték:
Követeljük a munka világában az érdemi háromoldalú társadalmi párbeszéd helyreállítását!

- Követeljük, hogy a Munka Törvénykönyvét ne módosítsák a szociális partnerek egyetértése nélkül!

- Követeljük a Magyar Köztársaság által is elfogadott nemzetközi egyezményekben garantált szakszervezeti jogok biztosítását!

- Követeljük a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjra szerzett jogok tiszteletben tartását!

Jogainkat csak együtt védhetjük meg –, ezért a LIGA Szakszervezetek csatlakozásra hívta Magyarország valamennyi szakszervezetét, civil és társadalmi szervezetét, önszerveződő mozgalmait, és mindazon polgártársakat, akik fontosnak tartják a felsorolt értékeket, de a kormány ténykedése miatt veszélyben érzik azok megőrzését és egyetértenek a követelésekkel.
***
Országszerte jelentős számban vettek részt a demonstráción az EVDSZ tagszervezetei is.


Úton állás, óráról órára

2011. november 4, délelőtt 9 óra

Budapesten, a Károly Róbert körúton, az Árpád híd pesti hídfőjénél demonstrált az Elektromos Szakszervezet a Magyar Ápolók Egyesületének több tagjával. Kora hajnalban foglalták el útmenti állásaikat. Kilenc órakor azonban jelenésük is volt a közeli Pap Károly utcában: Az EVDSZ által szervezett utcai performance főszereplőiként meghökkentő jelenetet adtak elő, melyben a már nyugdíjas korú villanyszerelő az oszlopra mászik és halálos balesetet szenved. A mozgóképek a korengedményes nyugdíj megszüntetésének rossz következményeit mutatják be. A járókelők nagy érdeklődéssel figyelték a jelenetet, megálltak, fényképeztek, sokan videóra is vették, miután megtudták, nem történik igazi baleset. Az „előadás" után az Elektromos Szakszervezet képviselői visszamentek úton-állásukhoz és beszélgettek az érdekvédelem helyzetéről, a Munka Törvénykönyvének tervezett változásairól, mely minden dolgozót érint hazánkban. Az egész napos helytálláshoz hoztak magukkal enni- és innivalót, hisz egészen késő délutánig kitartottak. Mint később megtudtam, délután egykor kapták a felkérést, hogy menjenek át egy másik helyszínre a gépjárművekkel - valamelyik autópályához. A csatlakozásra azért volt szükség, mert az M5 és M3 bekötőjénél nagyobb eredménye lehet az útlezárásnak és nagyobb torlódást is okozott.

10 óra, Műegyetem rakpart
Rögtön megtalálom a demonstrálókat, zászlók, transzparensek, kisebbfajta dugó. Dr. Szilágyi Veronika kapcsolattartó éppen kávézott a jelenlévőkkel. Ők több autóval vannak itt, de nemsokára átirányítják őket az M3-as bevezető szakaszához, mert szemlátomást nagy a szmog és riadót jelentettek be. A Fiatalok Ligája társelnöke szerint valóban sokkal hatékonyabb megoldás volt az autópálya megjelölt szakasza, az autók lassultak, a forgalom akadozott a demonstrálók miatt. Napközben kiderült, nem is az volt a lényeges, mennyi autó sorakozik fel egymás után, hanem a megfelelő helyszín kiválasztása fontos az eredményhez.

10 óra 30.
Lőrincz László, a PADOSZ elnöke tájékoztatott a Tolna megyei, pontosabban a Paks melletti útlezárásról. – A demonstrálók igen nagy számban, hatvan autóval jöttek a település közelében levő vasúti múzeum melletti útszakaszhoz, már kora hajnalban. Délelőtt néhányan meglátogattuk a Szekszárd melletti demonstrálókat, majd visszatértünk a kijelölt helyszínre. A nap folyamán a gépjárművek váltották egymást, nagyjából kétszázötven, háromszáz autó megfordult a félpályás útlezáráson. A környékben működő szervezetek, intézmények dolgozói lelkesedéssel és szeretettel hoztak a demonstrálók részére ennivalót, meleg teát. Külön köszönet illeti őket. Az őszi hideg időjárás ellenére a megjelent munkavállalók végig, egészen nyolc óráig kitartottak a 6-os főúton.
A PADOSZ képviseletében demonstrálók hatalmas táblákon tájékoztatták az úton elhaladókat az útlezárások okáról, és nem maradtak el a zászlók sem.
Néber Tibor ADÉSZ elnököt hívom mobilon, akik tucatnyi autóval torlaszolták el az 56-os főút szekszárdi kivezető szakaszát. - Jó a hangulat, folyamatosan cserélődnek a forgalomlassító autók. Nagyon jó rendőri segítséget kaptunk. Örülünk, hogy a helyi média, a tv, a Tolnai Népújság érdeklődik az események iránt és riportot készítenek velünk. Kicsit hűvös az idő, de van forró kávé, tea, délben a kollégák babgulyást hoznak nekünk Paksról.
A háttérben Lovas Laci hangját hallom, aki aktív korában az atomerőműben dolgozott, mint darukezelő.
– Hogy vagy? – kérdezem.
– Köszönöm jól, amint megtudtuk, hogy lesz útlezárás, sokan jöttünk a nyugdíjasok közül is. Az az igazság, hogy aggódunk, féltjük a nyugdíjunkat. Őszintén megmondva nem az autósokat kellene lassításra bírni, hanem a kormányt, vegyen viszsza a gyors törvényhozásából.

11 óra
Pécsen a Tüzér utca sarkán vannak néhány autóval a Dédász Szakszervezet képviselői, autójukon VGMSZSZ zászló leng az őszi időben. A forgalomterelésben a rendőrök is részt vettek. Nyers János elnöktől megtudtam, hogy ők is tiltakoznak az Mt. tervezete és a nyugdíjrendszer igazságtalan átalakítása ellen.

11 óra 30 perc, Budapest, Jászberényi út-Fehér út lehajtó ága

Ezen a helyen is sikerült a forgalomlassítással felhívni a figyelmet, hogy baj van az országos érdekegyeztetés területén. - Vagyunk itt pár autóval, beszélgetünk számunkra fontos munkahelyi dolgokról - mondja dr. Szilágyi József, az EVDSZ elnökhelyettese, aki vállalta reggel hattól este hatig a kapcsolattartó szerepét is.
– Úgy tudom, az EVDSZ egységes formai megjelenéssel készült.
– Hat-hétméteres zászlókkal, transzparensekkel hívjuk fel a figyelmet az erre haladó autósoknak. Tudjanak róla, hogy a LIGA egy erős és határozott érdekvédő - mondja Árkovics István, az EVDSZ gazdasági igazgatója, aki Jávorkáné Tiborcz Krisztina és néhány bányász társaságában töltött el hosszú órákat.
Ugyanitt, az Éles-saroknál lassításra kényszerített autósok olvashatták a hatalmas kifeszített vásznon, hogy „Ha a KÁT ráfázik, a budapesti polgár megfázik!" A Budapesti Erőművek Szakszervezetétől jöttek, így szerették volna felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy veszélybe kerülhet a budapesti hőszolgáltatás. T.i. egy új jogszabálytervezettel új alapokra helyeznék a hőt is termelő erőművek támogatását, ezzel többmilliárd veszteséget okozva.

12 óra, Oroszlány-Majk leágazó
– Milyen a hangulat nálatok? - kérdezem Téglás Józseftől, a DUVISZ elnökétől.
– Sok autóval vagyunk itt Oroszlány külterületén, a körülményekhez képest jó hangulatban. A körülmények alatt most azt értem, hogy sajnos az érdekvédelmi munkának ezt a formáját kénytelenek vagyunk gyakorolni, tudniillik „útonállók" lettünk, mert sztrájkolni csak elméletben lehet, a gyakorlatban nem lehetséges. Azt mondhatom, hogy forgalomlassító akciónknak látszik az eredménye, és akik erre jönnek, szolidárisak velünk, villognak, dudálnak, mosolyogva integetnek. Kettő óra után átmegyünk Tatára, majd Tatabányára, várhatóan sötétedésig leszünk.
– Én is hadd mondjak már valamit a hölgynek! - hallom a fiatal hangot. Mint kiderült egy Vértesi Erőműben dolgozó szólt „be", Joci. – Mi is tiltakozunk a Munka Törvénykönyve-tervezet ellen, ez nem jó a munkavállalóknak. Az egészet ugyan nem olvastam, elég volt csak a pótlékokra, a túlórára, a munkaidőn túli rendelkezésre állásra, a munkavállalói biztosítékra néznem. És mi lesz velünk, fiatalokkal, ellehetetlenítik már most a jövőnket! A kormány miért nem ül le érdemben tárgyalni a szakszervezetekkel? Miért nem veszik komolyan őket? A szakszervezet eddig is a lehetőségekhez képest mindent megtett a munkavállalókért. Ha nem lesz eredménye a félpályás országos útlezárásnak, csináljuk hetekig, akkor bénítsuk meg az összes forgalmat!
Mi tisztességgel akarunk dolgozni, megélni, ne toljanak ki velünk!

12 óra 30 perc, 55-ös főút 9.8-10.2 km Szeged irányából, Mórahalom felé
Orosz Sándor kapcsolattartót hívtam fel.
– Igen, itt vannak a Démász Szakszervezettől, igen sok autóval. Nem lehet nem észrevenni bennünket, FRSZ, RKDSZ, VDSZSZ is képviselteti magát, rendőrök irányítják a forgalmat.
Majd Scheibli Zoltánt adja a démászosok közül.
– Jelenleg kb. 23 autó van itt most. A LIGA és az EVDSZ zászlókat lengeti a szél. A jó szervezésnek köszönhetően sokan vagyunk. Többen hozták a gyerekeiket is, mivel tanítási szünet van. Tiltakozunk ilyen módon, mert a kormány nem ül le tárgyalni a szakszervezetekkel. A Munka Törvénykönyve tervezetében ugyan nincs így leírva, hogy megszüntetik a szakszervezeteket, de a működésük feltételeit lehetetlenné teszik, a munkaadók meg azonnal kapnak rajta.
– A programbeosztás szerint több helyen is részt vesznek a demonstrációban.
– Ezt régóta szervezzük. Nekünk legfontosabb a szakszervezet. Ha már a szónál vagyok, elmondom, hogy a mi szakszervezetünk erős szervezet, összetartó, előrébb tartunk most, mint 7-8 éve voltunk.

13 óra, Budapest, Hősök tere
– Nem sok autóval vagyunk itt, de három autóval szinte megbénítottuk az Andrássy úti forgalmat - mondja magát csak Jenőnek mondó középkorú, aki a Metró-nál dolgozik.
Közben utolérem Jáger István (fotón) kapcsolattartót, aki a LIGA egyik vezetőségi tagja. Már indítja az egyik autópályához az autókat. „Bízunk a sikerben, biztos, hogy ez a megmozdulás elgondolkodásra készteti a törvényhozókat. Ha mégsem, akkor tiltakozunk holnap, holnap-után… folyamatosan, ha kell” - mondja, miközben már a rendőri kíséret is elindul.

13 óra 15 perc
Réffi Péter, az ÉVISZ SZT elnöke van a vonalban. Tőle megtudom, hogy mindenhol vannak autóik a Győrből kivezető utakon.
– Mi is tiltakozunk a Munka Törvénykönyve tervezete ellen, mert munkavállaló- és szakszervezetellenes. Úgy értesültem, hogy a szinte az egész országot átszövő félpályás útlezárások rendben zajlanak. A forgalomlassítással talán felhívtuk a figyelmet arra, ne döntsenek rólunk megkérdezésünk nélkül. Mint szakszervezeti vezető bízom, hogy tárgyalási szándékkal megkeresnek bennünket.

14 óra
– Mi újság nálatok? - kérdezem Medveczki Zsoltot, a MEVISZ titkárát, ők a 3. számú főút 56-os kilométerénél Hatvan belterületén, a kerekharaszti elágazásnál mintegy két kilométer hosszan dekkoltak, főként LEAR-es, BOSH-os munkavállalókkal.
– Mondhatom azt, hogy Hatvanban 60 gépkocsival vagyunk. A célunk, az erőteljes forgalomlassítás megvalósult. Csatlakoztak hozzánk bányász, rendőr és közlekedési dolgozók, de más ágazat munkavállalói is. Tudjátok ti is rólunk, hogy ahol mi megjelenünk, azt meglehetősen látványosan tesszük, szórólapokat osztottunk, zászlókkal, transzparensekkel hívtuk fel a törvénytelenségekre a figyelmet, valamint az Mt. tervezetének előterjesztését nyilvánosan egy fekete zsákba dobtuk, majd az „enyészetnek” ajánlottuk.

Riport: Fábián Erzsébet és Lóczy Erzsébet
Fotók: Kolosváry,
Györki, Mártonfai

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...