< />
2010. június 1.

Öt év - visszatekintés és előrejelzések

Szakszervezeti választások a Schenider Electric Hungária Villamossági Zrt.-nél

A szakszervezeti bizalmi testület az előzetes jelöléseket figyelembe véve javasolta ismét elnöknek Kaposvári Tibornét, aki a már eltelt öt év tapasztalataiból merítve készült fel az érdekvédelem előtt álló feladatok teljesítésére.

– Milyen előnyökkel jár a választások lebonyolítása ebben a formában?
– Sokkal egyszerűbb a folyamat, hiszen a munkahelyi kirendeltségek saját körükben választhatnak olyan személyeket, akiket alkalmasnak tartanak ennek a bizalmi feladatnak a betöltésére. A bizalmi és főbizalmi tagokból álló választási bizottság már a döntéselőkészítés folyamatában megismerheti azokat az elnöknek, elnökhelyettesnek javasolt személyeket, akiket a tagság megfelelőnek javasol. Természetesen a javasolt személyek nyilatkoznak részvételi szándékukról. A másik előnye, hogy a választások előkészítésekor a munkavállalók véleményt formálhatnak elsőként saját munkahelyi kollektívájuk körében a szakszervezet eddig végzett tevékenységéről, eredményeiről és megfogalmazhatják további javaslataikat és kívánalmaikat a leendő vezetés felé. Mindezek a vélemények már a választás előtt az esetleges főbizalmik, elnökhelyettes és elnök birtokában vannak.

– Természetesnek tartottad a jelölés elfogadását?
– A munkavállalói vélemények megerősítettek abban, hogy továbbra is élvezem a bizalmukat, sok biztatást és támogatást kaptam a visszajelzések folyamán. Az elmúlt öt év nehézségei ellenére úgy érzem, érdemes volt a tisztséget elvállalni, a befektetett energiánk nem volt hiába. Ahhoz képest, milyen helyzeteket, történéseket kellett átvészelnünk, visszatekintve elmondható, nem kell szégyenkeznünk, az eredményeink igazolnak bennünket. Számos alkalommal elgondolkoztam az érdekvédelmi tevékenység nehézségein, de mindig erőt adott, hogy nem csak a kudarcok, de nagyon sok pozitív élmény részese is voltam. Azt gondolom, a kis lépések megtétele ugyanolyan fontos, mint a nagyobbak, semmit sem szabad alábecsülnünk. Nagy megerősítést jelentett egy korábbi szakszervezeti tag, majd vezető beosztásba került személy véleménye is, aki már más cég munkavállalójaként ténylegesen objektíven tudta megítélni a szakszervezet helyzetét. Ő azt mondta, nagyon nagy eredmény a Schneider Szakszervezet léte és tevékenysége, munkavállalóink nem is tudják, milyen fontos védőhálót jelent.

– Kikkel tárgyal a szakszervezet a Schneidernél?

– A tárgyaló partner személye és hozzáállása döntő tényező a szociális párbeszéd folyamatában. Legfontosabb kapcsolattartónk az egységeink HR vezetői, a velük való tárgyalások hangulata nagy mértékben befolyásolják a tárgyalások módját és menetét. Az elmúlt öt év folyamán az állandó igazgatóváltásoknak köszönhetően rengeteg energiát emésztett fel annak az alaphelyzetnek az elismertetése, hogy az érdekvédelmi szervezeteknek jogosítványai vannak, az együttműködés mindkét fél számára a Munkatörvénykönyve által előírt kötelezettség. Személyemben minden alkalommal a munkavállalók véleményét képviselem a tárgyalások során, még abban az esetben is ragaszkodom hozzá, ha személy szerint egy kicsit másképpen gondolom az alternatívákat. Mindenesetre jelenleg már elmondhatom - örömmel -, hogy a vezetés részéről való megítélésünk pozitív irányban változott, nem a mindennapi harcokat kell megvívnunk, hanem teljes mértékben foglalkozhatunk az érdemi dolgokkal.

– Mikre gondolsz?
– Megemlíthetem már az idei bértárgyalások folyamatát is, mikor a találkozások és tárgyalások folyamán a tényleges béralku körül folyt a vita, azaz arról tárgyaltunk, amiről egy bértárgyalás szól. Elérkeztünk arra a pontra, mikor már mindkét fél tisztában van azzal, ez nem hatalmi harc, hanem a munkavállalóink érdekében végzett munka.

– A helyzet tisztázása után könnyebb feladat szakszervezeti elnöknek lenni?
– Bár ilyen egyszerű lenne! A munkavállalók érdekében végzett tevékenységnek nincs vége egy-egy eredmény elérésével, mindig vannak újabb célok és új helyzetek, új kihívások és eltérő válaszok. A válság negatív hatásait minden munkahely megérezte, saját esetünkben is két csoportos létszámleépítéssel kellett szembenéznünk. A munkáltató eredeti elképzeléséhez képest azonban sikerült elérnünk, hogy kevesebb munkavállalótól kelljen megválnunk a lehető legkíméletesebb körülmények között. A legutóbbi év egy másik nagy feladata volt a gyöngyösi telephely integrációja után a munkavállalók helyzetének javítása, a juttatási szintjük egységesítése érdekében tett lépések. Az itt dolgozók azonnal érzékelték a szakszervezeti tagság előnyeit, a hozzánk való csatlakozás után a munkavállalók hatvan százaléka azonnal szakszervezetünk tagja lett. Sokat tettünk annak érdekében, hogy a béren kívüli juttatásaik szintje elérje a zalaegerszegi, szigetszentmiklósi, budapesti telephelyek juttatási szintjét. Gyöngyösön nem volt egészségpénztár, törzsgárda-jutalom, a nyugdíjba vonulók megajándékozása, a műszakpótlékok esetében is eltérések voltak. Még a nyugdíjpénztári tagsággal vagyunk adósok itt, de reményeink szerint ez is megvalósul majd. A fontosabb kérdések tárgyalásánál, illetve a bértárgyalások esetében személyesen is részt veszek minden régióbeli egyeztetésnél. Mindezek mellett nagy segítség számomra, hogy egy tapasztalt, felelősségteljes bizalmi testület áll mögöttem, akik önálló döntésekre, tárgyalásokra is képesek helyileg, és birtokában vannak a munkavállalók közvetlen bizalmának. Ez nagyon fontos, mivel nem vagyok teljesen függetlenített szakszervezeti vezető, ezért nem tudok mindig és mindenütt jelen lenni. Munkám egyharmad része gazdasági jellegű, ennek megváltoztatásával több lehetőségem és időm lenne az érdekvédelmi tevékenységre.

– Miként lehetséges ennek megvalósítása?
– A taglétszámunk növekedésével tulajdonképpen eljutottunk abba a helyzetbe, hogy munkaidő-kedvezményünk ma már lehetővé teszi a teljes függetlenítést. Könnyíti a dolgunkat, hogy áprilisban az egységek üzemi tanácsai megalakították a központi üzemi tanácsot is, amelynek elnökévé szintén megválasztottak. A két érdekképviseleti tevékenység munkaidő-kedvezménye most már teljes biztonsággal lehetővé teszi a megnövekedett taglétszám még hatékonyabb szolgálása érdekében a teljes függetlenített vezető létét. Ez mindenképp nagyobb lehetőség lenne, így kizárólag a munkavállalók érdekében végezhetném munkámat. Erről most folynak a tárgyalások a munkáltató képviselőivel.

– Miként indul a következő öt év?
– Terveink és elképzeléseink vannak. Sokat jelent a mögöttem lévő több év tapasztalat és őszintén mondom, rengeteget tanultam a szövetségi vezetőség tagjaként. A kollégákat hallgatva, a többi tagszakszervezet munkamódszerét látva több alternatívát ismerhettem meg. A jövőben a megszerzett tudást sokkal hatékonyabban, nyugodtabban és tudatosabban használhatom.
A tervekről annyit mondanék egyelőre, élesebb határvonalat szeretnénk húzni a tagok és nem szervezett munkavállalók között az előnyök tekintetében. Egyes munkavállalói előnyök csak azokat illessék meg, akik a szakszervezeti szolidaritás részesei, illetve szeretnénk, hogy kialakuljon az a határozott vélemény, mely szerint igenis jó szakszervezeti tagnak lenni.

lyv

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...