< />
2009. június 17.

Szakszervezeti kapcsolatteremtés, kommunikáció

Május 14-16-án tartotta meg a VDSZSZ soron következő állomását annak a szakszervezeti ismeretbővítő szeminárium sorozatnak, melyet tisztségviselők részére szervez Budapesten. A szemináriumok három napon át tartanak igen nagy érdeklődés mellett. A legutóbbi előadások témája a kommunikációs és tárgyalástechnikai ismeretek, konfliktuskezelés volt, melyet Németh Márta szociológus, munkajogi szakokleveles tanácsadó tartott.
A kommunikációs tréning kiegészült csoportépítő feladatokkal és szervezetfejlesztéshez kapcsolódó gyakorlatokkal. A három nap előadásai a személyközi kapcsolatokra helyezték a hangsúlyt, az egymás közti, szervezetek közötti kommunikációs folyamatokra világított rá.
A kommunikáció két alapvető részből tevődik össze: a verbális, azaz a szóbeli kommunikációból és a szóbeli kommunikáción túli információközlésből, amelyet nonverbális vagy metakommunikációnak is nevezhetünk.
Ezeknek az információ-átadási formának mindkét fajtáját egyszerre használjuk, még akkor is, ha nem vagyunk tudatában - mint például: „Arckifejezése elárulja gondolatait.” Az általános közvélekedéssel szemben elmondható, a nonverbális közléseink egy kommunikációs folyamat során a sokszorosát teszik ki annak, mint amennyit verbálisan közlünk és befogadunk. A verbális és nonverbális információcsere aránya körülbelül 7% beszéd és 93% nem verbális kommunikáció.
Nem verbális kommunikáció, mely lehet tekintet, arcmozgás, kézmozgás, testtartás, térközszabályozás, emblémák, ikonok. Téma volt a kommunikáció funkciói, a meggyőző kommunikáció stratégiái, hiszen a kommunikációs folyamat a szorosan vett közlésen, az információ továbbításán túl csaknem mindig a kommunikációs partner befolyásolására, meggyőzésére irányul.
Az elhangzottakat a résztvevők a gyakorlatban is tapasztalhatták és gyakorolták, hiszen a három nap nagyobb részét szituációs gyakorlatok tették ki, aminek mindenki nagyon örült. Így könnyebben érthető, megérthető volt az elmélet. Emlékezetes volt az ún. összefogás-játék, mely sok tanulsággal szolgált, a csapatok nem rendelkeztek ismeretekkel egymásról, mégis az összefogást kellett megteremteni. A gyakorlat során és az elemzés folyamán kiderült, ki és melyik csapat tartotta be a megállapodásban foglaltakat.
A szemináriumsorozat következő előadásai szeptemberben lesznek.

Csordás Tamás, a MAVIR Zrt. Győri Regionális Központjából érkezett és jó hangulatról, emellett eredményes három napról számolt be.
– Olyan dolgok is felszínre kerültek a gyakorlatok során, amelyekre nem is gondolnánk a mindennapjaink, az egymás közötti kapcsolatteremtés és kommunikáció során, mégis figyelni kell rá. Mindezek az elemzés és a videofelvétel visszanézése alatt derültek ki. Mennyi minden mozdulatunk és viselkedésünk egésze elárulhatja szándékainkat és gondolatainkat! Az előadó igen érthetően tartotta az előadásokat, illetve kiemelte azokat, amelyekre különösen ügyelni kell. Nagyon tetszett emellett az a gyakorlat, mikor egy vállalati modellt alakítottunk, és a jelenlevők közül lett választva a cégvezető, az üt.-képviselő, a szakszervezeti vezető és a munkavállaló. A feladat aktuális, kapcsolódott a jelenlegi világválsághoz.

- lyv -

=center>
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...