< />
2010. szeptember 29.

Interjú Gál Rezsővel

Részvétel a társadalmi érdekegyeztetésben

A jelenlegi kormányzati struktúra értelmében a kormányzaton belül különválik a stratégiaalkotás és a végrehajtási szint. A Nemzetgazdasági Minisztérium feladata a hosszú távú energia stratégia, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felelősségi körébe pedig a hosszú távú energia stratégia alapján a cselekvési tervek és az energiapolitikai programok kidolgozása tartozik. Amint olvasható az energetikai helyettes államtitkár által az Egyesült Villamosenergia-ipari Szakszervezeti Szövetség (EVDSZ) elnökének írt levelében, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendkívül fontosnak tartja a kidolgozandó cselekvési tervek és az energiapolitikai programok széleskörű szakmai, társadalmi egyeztetését, ezért négy szakmai tanácsadó, véleményező, konzultatív bizottságokat hoznak létre: Koordinációs bizottságot, Energiaszolgáltatási bizottságot, Társadalmi érdekegyeztető bizottságot és Energetika és környezet kapcsolata bizottságot.

Az államtitkár úr felkérte Gál Rezsőt, az EVDSZ elnökét, hogy vegyen részt a társadalmi érdekegyeztető bizottság munkájában. Az augusztusi alakuló ülésen történt megállapodás értelmében a bizottságnak megküldte az EVDSZ energiapolitikai kérdésekkel foglalkozó dokumentumait. Így az EVDSZ kongresszusi határozatát, a kongreszszus által elfogadott energiapolitikai téziseket, mint energiapolitika, piaci modell, törvénykezés, statisztikai és tájékoztató adatokat, továbbá egy aktualizált álláspontot a Vértesi Erőmű ZRt.-vel kapcsolatban.
A különböző bizottságok megalakultak, a társadalmi érdekegyeztető bizottság is már több alkalommal ülésezett.

Gál Rezsőtől azt kérdeztem, Véleménye szerint mi várható a bizottsági munkától?
- Várakozással tekintek jómagam is az országos energetikát, a villamosenergia-ipart érintő kérdések kiértékelésére. Szükség van új nemzeti energia politikára. Sok oka van ennek. 1993-ban a parlament úgy döntött, évente felül kellene vizsgálni a nemzeti energia politikát… Sajnos ez rendre elmaradt. Talán most sikerül. Ugyanakkor nagyok a vélemény- és érdekkülönbségek. Most azon dolgozunk, hogy részünkről sikerüljön tíz pontból álló alapelveket konszenzusra hozni. A szakszervezet, de sokan mások is az EU neoliberális politikájának kudarcát vallják. Érdekesség, hogy szeptemberben az EU új energia biztosa, Günther H. Oettinger is arra biztatott minket, bíráljuk meg a maga részéről is felülvizsgálatra szoruló liberális energiapolitikát. Új elem, hogy szemponttá vált: a villamosenergia-ipar járuljon hozzá a foglalkoztatás javulásához. Ennek hazai érvényesítése itthon is fontos szempont.

– Kik és mely területről vesznek részt a bizottságban?
- Számomra megtisztelő, hogy felkérést kaptam. A hétfős társadalmi érdekegyeztető bizottságba különböző, elsősorban civil szervezetektől az energiaiparban ismert szakemberek is bekerültek, így dr. Járosi Márton, Dervarics Attila, Bessenyei Gábor, dr. Kovács Antal Ferenc.

– Mikorra várható érdemi, szakmai anyag elkészítése?

– A szaktárca véleménye szerint év végéig el kell készülnie az új energiapolitikának. Ehhez járul hozzá a bizottsági munkánk is.ú

(f.e.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...