< />
2009. október 17.

Szemináriumsorozat

Rendszerbe foglalt tagszervezés

Szeptember 17-19-én került megrendezésre az idén utolsó háromnapos szeminárium abból a továbbképzési rendezvénysorozatból, melyet az EVDSZ tartott szakszervezeti tisztségviselőknek Budapesten, a Kék Duna Oktatási Centrumban. Az előadások témája főként a tagszervezés-tagtoborzás és az ehhez szükséges kommunikációs ismeretek voltak. A tréninget az ÉTOSZ szakértői tartották, az ország minden részéről érkezett fiataloknak.
Az oktatás első napján Kisgyörgy Sándor, az ÉTOSZ igazgatója beszélt a tagszervezés rendszeréről, a tudatos, előzetes felmérések alapján történő taglétszám-növelés folyamatáról. Egy érdekérvényesítő szervezet nagyrészt tagjaira számíthat igazán, nem mindegy tehát, milyen a szervezettsége és támogatottsága a szakszervezetnek. A saját célok meghatározása után a konkrét feladatmeghatározás, ehhez szükséges személyi feltételek, illetve egyéb technikai feltételek szükségesek. A részfeladatok elkülönítése átláthatóbbá és gördülékenyebbé teszi a tevékenységet, emellett a kidolgozott feladatterv könnyebben kezelhető mindenki számára.
A rendszerbe foglalt tagszervezés lényege, hogy a feladatok sorrendje meghatározott. Miután a tagszervezéssel aktívan foglalkozó személyek kiválasztásra kerültek, az ő feladatuk összegyűjteni a szervezettségi és statisztikai adatokat a munkavállalói csoportok létszámáról, melyeket a szakma, beosztás, kor is meghatároz többek között. A tagszervezési stratégia kialakítása rámutat azokra a folyamatos tevékenységekre, melyeket végezni szükséges - melyek azok az akciók és kampányok, ahol a munkavállalók megszólítására lehetőség nyílik. Fontos feladatuk van a tisztségviselőknek, bizalmiaknak a munka tekintetében és a továbbiakban is, hiszen a szakszervezeti tagokká vált munkavállalók esetében is rá kell mutatni az érdekérvényesítés előnyeire, a közösség összetartó erejére. Az érdekérvényesítő szervezetek vezetőinek tudniuk kell a munkahelyi kollektíva esetleges problémáiról, céljaikról és azokról a lehetőségekről, amik kedvezőbbé tehetik a mindennapi munkakörülményeket. Ez a másik oldalról is fontos, a szakszervezet eredményei, aktuális tevékenysége rendezvényeken, információs rendszereken, akár PR-tevékenységen keresztül juthat el a tagokhoz és más munkavállalókhoz. Nem elhanyagolható feladatot jelent a kiszervezésekkel járó állapotváltozás, illetve a nem-tag munkavállalók érdekeinek összehangolása a szakszervezeti célkitűzésekkel, annak érdekében, hogy felismerjék a tagság előnyeit.
A munkavállalók megszólítása nem könynyű feladat. Ehhez olyan habitusra van szükség, amely könnyen megoldja a kommunikációs feladatokat is és segít megismerni a dolgozók problémáit, felismerni érdekeiket - mondta Németh Márta tréningvezető, aki ismertette a tudatos kommunikáció fontosságát a tagszervezési folyamatban. A tisztségviselőknek tisztában kell lenniük azzal, saját maguk milyen mértékben rendelkeznek érdekérvényesítő képességgel. A beszélgetések, tárgyalások folyamán három alapvető tényezőt kell figyelembe venni. Az interakció tartalma a beszélgetés tárgya, de emellett a megfelelő körülmények megteremtése és a kölcsönös tisztelet elvárása alapvető követelmények. A szakszervezeti tisztségviselőnek azért is lényeges tulajdonsága a jó kommunikációs képesség és a személyes kontaktus megteremtésének könnyűsége, mivel ő tulajdonképpen egy közvetítő szerepet vállalt abban a folyamatban, mikor a munkavállalók problémái fogalmazódnak meg.
Az előadások mellett szituációs gyakorlatokra is sor került, melyek megmutatták a személyes kapcsolatépítés nehézségeit, illetve rámutattak arra, milyen módszerekkel lehet az érdekeket összhangba hozni és egységesen kifejezni.

Györki E.

enter>
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...