< />
2010. június 30.

Szövetségi vezetőségi ülés - 2010. június 2-3.

Német-magyar szakszervezeti kapcsolatok

Az EVDSZ szövetségi vezetőségi ülését június 3-án délelőtt Poroszlón tartotta, majd ezt követően német-magyar közös konferenciára került sor. Megismerhették a ver.di szakszervezet érdekképviseleti tevékenységét, szervezet felépítését és kapcsolatrendszerét. A német és magyar szakszervezeti szövetség közös állásfoglalásban rögzítette további együttműködését a két ország munkavállalóinak érdekében. Kinyilvánította azon szándékát, hogy kiemelten kezeli az Európai Unió Szociális Párbeszéd Bizottság adta lehetőségeket a nemzetközi vállalatok működésével kapcsolatos kérdések terén. A délelőtt folyamán napirendi pontok voltak az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása, a ver.di szakszervezettel való közös állásfoglalás ismertetése, az EVDSZ idei oktatási terve, a szakszervezeti honlap szerkesztéséhez való ajánlások, és a VTMSZ-szel való tárgyalások jelenlegi helyzete a szociális juttatások tárgyában.

A kialakított oktatási terv előre meghatározott ütemben halad, az év felénél járva már több képzésen vehettek részt a szakszervezeti tisztségviselők, testületi tagok, munkavédelmi képviselők, fiatal munkavállalók, bizalmiak. A szövetség az oktatási program kialakításakor figyelembe vette a LIGA Szakszervezetek éves képzési rendezvényeit, melyeken az EVDSZ képviselői is több esetben részt vettek. A saját szervezésben megrendezett oktatások között többet a helyi szervezetek tartanak meg, melyek leginkább a szakszervezeti alapismeretek témakörre támaszkodnak. Dr. Kiss Mihály hozzászólásában megemlítette, tapasztalatai szerint vannak hiányosságok az érdekvédelemről való tudást illetően. A szakértő leginkább két témát emelne ki a további oktatások terén, ezek a szakszervezeti jogosítványokról és a kollektív szerződésekről szóló tájékoztatások a tisztségviselők számára. Megengedhetetlen, mondta Kiss Mihály, hogy azért ne legyen kihasználva egy-egy lehetőség, jogosítvány, mert nem ismert a megléte. Bényei László (TIVISZ) a fiatalok továbbképzését emelte ki, mely során a pályakezdő munkavállalók ismeretet szerezhetnek a munka világáról, hiszen a közoktatási intézmények ezekkel a tananyagokkal nem szolgálnak. Medveczki Zsolt (MEVISZ) beszámolt saját tapasztalatairól az oktatási intézményekkel kapcsolatban: Sajnálatos módon az iskolák nem felkészültek a munkahelyek bemutatásával, a szociális párbeszéd hazai helyzetének ismertetésével, illetve elzárkóznak a szakszervezet felajánlásaitól annak ellenére, hogy saját körben nem tudják kielégíteni ezt az igényt, a végzős diákok számára a munkahelyek teljesen ismeretlen világot jelentenek.

Harmadik napirendi pont volt a szakszervezeti honlaphoz való ajánlások a tagszakszervezetek alhonlapjait illetően. Gál Rezső, az EVDSZ elnöke kijelentette, minden technikai eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a szövetség tagjai az internetes felületen adjanak számot saját tevékenységükről, programjaikról, céljaikról. A saját tagok megismertetése és a szervezet munkájának népszerűsítése nem csupán az iparágon belül, hanem minden állampolgár, sőt határon túli érdekvédelmi szervezetek számára is hatékonyabb lehet a legújabb technológia felhasználásával. -Többet várunk el magunktól, ezért kritikával illetem a tagszervezetek azon részét, melyek nem használják fel kielégítő módon ezt a lehetőséget. Az eszköz a kezünkben van, ezért határozzunk meg egy elvárást és egy ajánlást magunk számára a honlappal kapcsolatban. Minden tagszakszervezet rendelkezik alhonlappal, melynek feltöltése nem csupán az adott szervezet munkáját, hanem a többi tagét is segíti. Az információáramlás jelenleg elengedhetetlen a modern, hatékony kommunikációhoz, ezt a lehetőséget az európai érdekképviseleti szervezetek már felismerték. Nem maradhatunk le mi sem! - mondta Gál Rezső.

Dr. Szilágyi József kiemelte az információ fontosságát, mely nem csupán a tagok részére, hanem az összes internetet használó számára népszerűsíti a szövetség munkáját, filozófiáját, eredményeit. - Legyen meg egy szándék és akarat arra nézve, hogy vonzóvá tegyük az EVDSZ tevékenységét mindenki számára, de ehhez minden szervezetünk munkájának hozzájárulása szükséges. Kádi Tünde, a www.vd.hu főszerkesztője megköszönte mindazon tagszervezeteknél levő képviselő munkáját, akik lelkiismeretesen és tevékenyen részt vesznek a honlap jobbá és szebbé tételében, az ismeretek közzétételében.

Ezt követően dr. Szilágyi József ismertette a szociális juttatásokról szóló tárgyalások helyzetét, melyet a munkaadói szövetséggel folytatnak a Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottságban. Jelenleg a tárgyalások arról szólnak, hogy az egy főre jutó szociális juttatásokat hogyan számítsuk és milyen információadási kötelezettséget alkalmazzunk. A VTMSZ-szel való egyeztetések alatt sor került az adatok összesítésére, mely lehetővé teszi, hogy a munkáltatói és munkavállalói ajánlással induljon a következő bér- és szociális tárgyalás. A következő, októberi egyeztetések előtt minden iparági társaságnál ajánlatos egy megállapodás kötése a szociális elemekről, ezek egyeztetése, mely alapján meghatározható az iparági, egy főre jutó érték. A hozzászólások során kifejezésre került, hogy jól értelmezhető módon definiálni szükséges a szociális juttatások, a béren kívüli juttatások, a kafetéria fogalmakat, illetve felmerült a VIT Nyugdíjpénztár nyitott volta és ennek következményei a szociális juttatásokkal kapcsolatban. Dr. Kiss Mihály megemlítette, hogy az MVM-en belül is eltérőek a szociális juttatások elemei, az egységes kimutatás elkészítésének voltak nehézségei. Ilyenek például, hogy a menedzsment nem teljes körűen szolgáltatott adatokat a belső tartalmakkal kapcsolatban, viszont figyelembe kell azt is venni, nem csak azért lehet az egy főre eső érték nagyobb összeg, mert kiemelt szinten kapnak a munkavállalók juttatásokat. Példaként említette az atomerőműben alkalmazott primerköri étkeztetést, melyet szintén ebbe a körbe sorol a cég humánpolitikája.

Ne hagyjuk, hogy bezárják a Vértesi Erőművet!

A szövetségi vezetőségi ülésen Ácsi Péter, a DUVISZ elnökhelyettesének tájékoztatója hangzott el a Vértesi Erőmű ZRt. jelenlegi helyzetéről. Az erőmű és bányaüzem dolgozóit, a szakszervezeteket is váratlanul érte a Magyar Villamos Művek Zrt. és a VE ZRt. rendkívüli közgyűlésén hozott határozatok, mely szerint felszámolásra kerülnek az üzemek. Mindezzel több ezer család megélhetése kerülne veszélybe, mivel nincs előzetes terv a bezárás utáni megnyugtató konszolidációra, a munkahelyet vesztett emberek átképzéséről, új munkahelyek teremtéséről sem. A régióban számos település vezetője tiltakozik az eljárás ellen az érdekvédelmi vezetőkkel és munkavállalókkal együtt, a vészterhes ügyet a parlament is tárgyalta. A jelenlegi helyzet szerint a Márkushegyi Bányaüzem 2010. december 31-ig üzemel. Az öszszefogás széleskörű az erőmű továbbműködtetése érdekében, a helyi szakszervezet által szervezett tiltakozó demonstráció zajlott le az erőmű előtt, és további tiltakozó akciókat helyezett kilátásba a DUVISZ. Ácsi Péter elmondta, a szakszervezet írásos anyagot juttatott el több napi- és hetilaphoz, de a médiumok sajnálatos módon elzárkóznak annak közlésétől. Mindezek mellett olyan téves információk jelennek meg a sajtóban, melyek a közvéleményt nagymértékben félrevezetik, ezért a DUVISZ más lehetőséget nem látva fizetett hirdetésben kénytelen tájékoztatni a nyilvánosságot. A képviselő megköszönte az eddigi erőfeszítéseket és a szolidaritást, melyet a tagszakszervezetek, más vállalatok munkavállalói, az állampolgárok kifejezték egyet nem értésüket és felháborodásukat az eljárás ellen, mely a Vértesi Erőmű és Márkushegyi Bányaüzemmel kapcsolatban folyik.
Medveczki Zsolt, a MEVISZ titkára a Mátrai Erőműről és a hazai szénbázisú villamosenergia-termelés jelenlegi helyzetéről és várható jövőjéről adott tájékoztatót. - Nincs okunk arra, hogy megnyugodjunk, ha csak a vértesi erőművel kapcsolatos döntéseket tekintjük is. A szén-dioxid kvótával kapcsolatos tervek, a biomassza előtérbe helyezése azt eredményezte, hogy inkább a drágábban termelt, sőt határokon túlról érkező "feketeáramot" preferálják, mint a megbízható és sokkal olcsóbb hazai villamos energiát. Üdvözöljük mi is a gázalapú erőművek és szélerőművek alapítását, de a munkahelyteremtés sokkal alacsonyabb mértékű lesz ezek által, mint az a mennyiségű munkahelyvesztés, ami a szénbázisú áramtermelő üzemek bezárása kapcsán keletkezik. Siralmas lehet a jövő a jelenlegi kilátások szerint, hiába van jelentős mennyiségű fosszilis energiahordozó, azt csak évtizedek múltán tervezik felhasználni, nem most. Mindezt azért, mert a többségi tulajdonost csupán az adózás előtti eredmények, a döntéshozókat pedig a kvótaelosztásból eredő adóbevételek érdeklik. A munkahelyek, munkavállalók helyzete a legkevésbé sem - jelentette ki Medveczki Zsolt.

Az erőművek helyzetének ismertetése után Berkes Sándor, a MÉSZ elnöke vitaindító programot kezdeményezett a váltóműszakban dolgozók elvesztegetett egészségének kezelésére. Erre várják az építő jellegű javaslatokat az érintettektől, a szakemberektől, az érdekvédelemtől. A programterv célja, hogy feltárja azokat a tennivalókat, melyek segíthetnek javítani a váltóműszakos dolgozók munkahelyi- és életkörülményein, vizsgálatot indítani annak érdekében, milyen mértékben károsodik az egészsége annak a munkavállalónak, aki hosszú évekig műszakban vállalja a munkáját. Sajnálatos tény, hogy a váltóműszakos korkedvezmény, mint a váltóműszakosok problémáinak kezelésére szolgáló intézmény továbbműködtetésének esélye nagyon kicsi. Azonkívül a jelenleg meglevő korengedmény lehetőségének továbbra is meg kell maradnia a műszakosok számára, ennek érdekében minden alternatívát szükséges meggondolni, illetve egy előzetes kockázatelemzés elvégzése elengedhetetlen, mely feltárja azokat a körülményeket, melyek egészségkárosító hatással vannak ezen munkavállalókra. Komoly veszélyt jelent napjainkban a stressz is, mely éri a dolgozókat minden nap.

Nagy Zoltán BESZ elnök kijelentette, a folyamatosan jelenlevő, felfokozott idegállapotban dolgozók már teherbírásuknak szinte a határánál tartanak. Rendkívül fontos helyzetük javítása, a pontosan betartott rekreáció előírása illetve lehetőségének megteremtése a továbbiakban is. A programtervhez az EVDSZ várja a javaslatokat, ajánlásokat, elemzéseket.


Az Európai Unió Szociális Párbeszéd Bizottsága nagy hangsúlyt helyez a párbeszédre.
Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége egyik kiemelt feladatának tekinti a német Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft szövetséggel való kapcsolatának szorosabbra fűzését. Ez alkalomból látogatott el a konferenciára és fejtette ki véleményét a közös nyilatkozattal kapcsolatban Sven Bergelin (Director of the National Energy Industry Group, Unified Service Sector Union - ver.di), a ver.di energiapolitikai tagozatának elnöke, az E.ON Felügyelőbizottságának elnökhelyettese és Susanne Senica, a ver.di nemzetközi referense, jogásza.

A német munkavállalóknak is szembe kell nézniük a külföldi tulajdonnal az energiaiparban: A svéd munkáltató hasonló szervezeti struktúrában gondolkozik, mint a magyar munkavállalók esetében a német tulajdonos cégek. A német munkavállalók számára különös forma az, hogy a svéd üzemi tanácsok teljesen alárendeltek a szakszervezeteknek.

A vendégek fórum keretében vettek részt a konferencián, több kérdés is elhangzott feléjük: Melyek a szakszervezet érdekérvényesítési lehetőségei országos szinten, milyen mértékben függetlenek a német szakszervezeti tisztségviselők, milyen a német energiaipari kollektív szerződés struktúrája, a kereskedelem és szolgáltatás szétválasztásával a német munkavállaló is kikerül-e a ksz. hatálya alól, lehetséges-e egy egységes szakszervezeti, munkáltatóval való kapcsolati modellt létrehozni uniós szinten?

Az országos érdekérvényesítés terén a ver.di politikai lobbitevékeny-séget is folytat, bár kihangsúlyozza pártatlanságát. A szövetség a munka világával kapcsolatos kormányzati döntéseket végigköveti. A német energiaipari kollektív szerződés alá tartozik az adott munkavállalók kilencven százaléka, a kiszervezések kapcsán az E.ON-nál a hálózati karbantartók kikerültek alóla - kiszervezések esetén minden „házért külön harcot kell vívnunk"- jelentette ki Sven Bergelin. A szakszervezeti tisztségviselők teljes mértékben függetlenített vezetők a ver.di szövetségben. A bér- és szociális megállapodást az alkotmány szerint a szakszervezetek kötik, ez segít abban, hogy a megfelelő szövetség szerinti tevékenység széles körben lefedje az iparág munkavállalóinak érdekképviseletét. Bonyolult rendszerben, tartományok szerint is elkülönülnek a bérrendszerek, a helyi szakszervezetek kötik meg adott régióban és társaságnál a megállapodásokat. Az E.ON és az RWE esetében konszern szinten kötik meg a kollektív szerződést, a felügyelőbizottságokban levő munkavállalói oldal képviselői az előzetes szakszervezeti és üzemi tanácsi együttes véleményt fogalmazzák meg. A multinacionális társaságok minden országban keresik saját maguk számára az előnyös megoldásokat, de bizonyos standard, egyeztetett modell keresése pozitív alternatívát kínál. A szakszervezeti érdekérvényesítés terén a német struktúra nem biztos, hogy egész Európában a lehető legjobb választás lenne, de egy svéd modell szerinti szakszervezeti jogosítványokkal, magyar felügyelőbizottsági feltételekkel, és francia sztrájkjoggal vegyített érdekvédelem rendkívül előnyös lenne - jelentette ki Sven Bergelin.

A német szakszervezeti szövetség szoros kapcsolatot ápol két olyan nemzetközi nagyvállalattal, melyek hazánkban is jelentős tulajdonnal rendelkeznek az energiaiparban. A ver.di a német közszolgáltatásban tevékenykedik, a szövetség a jövő évben ünnepli tízéves fennállását, összesen 2,3 millió taggal rendelkezik, így a második legnagyobb német érdekvédelmi szövetség. A ver.di különböző ágazatokban van jelen, úgymint a szállítás, közalkalmazottak, kereskedelem, bank, posta, média, papír- és nyomdaipar, mely mutatja, milyen mértékben tud alkalmazkodni egymáshoz több iparág. A szövetség a német energiaipar egészét képviseli, a tagok önálló költségvetés szerint dolgoznak, nagyon szoros a kapcsolat az energia és bányaipari érdekvédelem között, a szövetségi vezetőségben az ágazatok elnökei foglalnak helyet, illetve rendelkeznek nemzetközi és külön szakmai tagozattal is. A szakszervezeti és üzemi tanácsok jogosítványait Németországban is törvény szabályozza, a szakszervezet feladatai a bértárgyalások lefolytatása, a személyügyi kérdések, képzések és oktatások szervezése tisztségviselők részére. A ver.di reprezentatív az energiaszektor területén, mivel az üzemi tanácsok esetében többséget élvez, de mindez már nem mondható el a bank és pénzügy területén. Nagyon fontos a szakszervezet számára, hogy döntő arányban legyen jelen az üzemi tanácsokban. A cég felügyelőbizottságában a munkavállalói képviselet csupán véleményezési joggal rendelkezik, „ez nem szocializmus”- mondta az elnök.

Az Európai Üzemi Tanácsok fontosságát emelte ki Susanne Senica és örömét fejezte ki, hogy több ismerős üzemi tanácsi képviselővel találkozhat jelen konferencián is. Ez a körülmény jelzi, milyen kiváló a kapcsolat a szakszervezet és üzemi tanácsok között az energiaszektorban, illetve az érdekvédelmi szervezetek szintén határok nélkül tevékenykednek, akárcsak a munkáltatók és multinacionális cégek. - Ezt a folyamatot erősítenünk kell az uniós új irányelvet alapul véve, mely meghatározza az információ és konzultáció fogalmát, melyet a felek képviselnek az európai üzemi tanácsokban. Az unió szociális párbeszéd bizottsága nagy hangsúlyt fektet a dialógusra, melyben miden fél véleményét figyelembe kell venni, kiemelten kell kezelni a továbbképzések megszervezését és támogatását, illetve időt és helyet kell biztosítani az érdemi tárgyalásoknak a szociális párbeszéd folyamán. Az egyik érdekképviselet, mely uniós szinten hasonló struktúrában működik, az üzemi tanácsok. Tekintsük át konkrét példákkal ezek működését! Az RWE régebbi hagyományokkal rendelkezik ezen a téren, a tavalyi év folyamán az európai ügyekkel és a német ügyekkel foglalkozó európai üzemi tanácsok egyesültek, sajnálatos módon megszűnt a ver.di képviselete ebben, így a német munkavállalók kiszorultak az EÜT-ből. A szakszervezeteknek deklarált vendégstátuszuk van az intézményben, de a kollégáim igazi képviseletet szeretnének elérni, amely érdemben tud tárgyalni és szerződéseket kötni a cégek menedzsmentjével. A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, a CSR bekerült a vállalati stratégiába. Ha az érdekvédelemnek lenne előzetes véleményezése ezzel kapcsolatban, a különböző országok munkavállalóinak helyzete is javulhatna. Az üzemi tanácsoknak inkább helyi szinteken van nagyobb beleszólásuk a folyamatokba, konszern szinten csak a helyiek egyeztetésével lehetséges az együttdöntési jog, mely befolyásolni tudja a jelenleg is tárgyalás alatt levő szociális megállapodást az RWE esetében. Az E.ON társaságcsoportnál nincs transznacionális megállapodás, illetve nem mindegy az sem, egy cég tőzsdén jegyzett-e, vagy állami tulajdonban van, mivel eltérő az érdekképviseletekkel való tárgyalási mód. Az európai üzemi tanácsok mindenesetre kiváló eszközök az érdekérvényesítés szempontjából, tovább kell haladnunk a megkezdett úton - mondta Susanne Senica.

A német és magyar részről egyetértés alakult ki a közös állásfoglalással kapcsolatban, mely kitér az éves konzultáció lefolytatására, a kölcsönös tájékoztatásra a kollektív szerződések, vállalati átszervezések tekintetében, a szolidaritás fenntartására és egymás törekvéseinek támogatására. A nyilatkozat kiemeli annak a munkának a fontosságát, melyet az Európai Unió Szociális Párbeszéd Bizottságban zajlik, illetve ennek figyelemmel kísérését.

A délután folyamán dr. Kiss Mihály munkaügyi szakértő tartott előadást a munkaviszonyra és a munkaidőre vonatkozó kollektív szerződéses rendelkezésekről, bemutatva a német - E.ON, RWE - és a magyar szabályozást és gyakorlatot. (Mivel a hazai villamosenergia-iparban nincs egységes bértarifa rendszer, illetve még kidolgozás alatt van, az öszszehasonlítás egyelőre nem végezhető el.) Az előadás kitért a bérrendszerek áttekintésére, a bércsoportok szisztémájára, az alapbér, teljesítményezési és tapasztalati bérezés alakulására a kollektív szerződések alapján, a bérmegállapodások tartalmára.

A konferencia második napján a részt vevő német és magyar szakszervezeti és üzemi tanácsok képviselői áttekintették az érdekképviseletek lehetséges együttműködési területeit és formáit, különös tekintettel a ver.di és az EVDSZ között.
A nemzetközi konferenciazáró, vetítettképes előadását dr. Szilágyi József tartotta a multinacionális vállalatok működési modelljéről, illetve a határok nélküli konszernekben való hatékony érdekképviseleti tevékenység lehetőségeiről. Miután az előadó felvázolta a társaságok felépítését, nemzetközi kereskedelemben való részvételüket és profitkezelésüket, megállapította, hogy ezen társaságoknál közös - központi - a döntéshozatal, stratégiai célok, tervezés, személyzeti stratégia, szervezeti döntések, foglalkoztatáspolitika, fejlesztések, azaz a döntéshozatal egységes és a vállalat minden egységére egyformán érvényes. A működési modell egyik nagy hibája, hogy az anyavállalat az érdekegyeztetést csak az EÜT-vel és az ott jelen levő szakszervezettel folytat, a leányvállalatoknál - különböző országok, nemzeti érdekegyeztetés - már csak a végrehajtással kapcsolatos lehetőségek maradnak meg. A nemzeti szakszervezetek, szövetségek érdekegyeztetést csupán az anyavállalatnál működő EÜT-kel és szakszervezetekkel tudnak érdemben végezni, illetve az együttműködés fontos színtere az Európai Szociális Párbeszéd Bizottságokban történhet.
Ezért is fontos a kapcsolatok szorosabbra fűzése a legnagyobb német energiaipari érdekvédelmi szövetséggel, a ver.di-vel, összegzett az elnökhelyettes.


Gál Rezső zárszavában kijelentette, hogy az együttműködés és a vállalati folyamatokról, a vállalatokkal kötött megállapodásokról való kölcsönös tájékoztatás mindkét szervezet érdeke. A hazai energiaiparban időnként kialakuló munkaügyi konfliktusok is számos esetben a nemzetközi szolidaritás és együttműködés segítségével oldódtak meg, illetve nyilvánvaló a határon túliak számára is, hogy „egyes befektetők kísérleti tanműhelynek tekintik Magyarországot.”

Lóczy E.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...