< />
2009. december 21.

Results can only be achieved together

Európai Üzemi Tanács Konferencia

Minden eredmény csak közös munkával érhető el

A Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottság (VÁPB) és az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) szervezésében november 17-én Európai Üzemi Tanács Konferenciát tartottak Budapesten, a villamosenergia-iparban befektetéssel rendelkező társaságok által működtetett Európai Üzemi Tanácsok (EÜT) tevékenységéről. A konferencia célja az volt, hogy áttekintést adjon a magyar munkavállalókat, a szövetséghez tartozó szakszervezeti tagokat érintő EÜT-k működéséről, megismerhessék egymás - a munkáltatói és munkavállalói oldal - véleményét, értékítéletét az intézmény működésével kapcsolatban.
Az előadók az E.ON., az RWE, az EDF és a Schneider Electric vállalatcsoportoknál működő üzemi tanácsok tevékenységét, törekvéseiket ismertették, megemlítve az eredményeket, de feltárva - jobbító szándékkal - az esetleges negatívumokat is. Az intézmény jelentőségéről, a szakszervezet szerepéről a CGT képviselője tartott előadást.
A konferenciát Gál Rezső, az EVDSZ elnöke nyitotta meg és tájékoztatott a plénum témáiról, részletes programjáról. Az elnök ismertette a villamosenergia-ipar szerkezetét Magyarországon a privatizációt megelőző és az azt követő időszakban. Az érdekvédelem olyan alapokat fektetett le az 1995-ös évben és utána, melynek máig tartó hatása van az iparágban. A tulajdonosi szerkezet megváltozása egy kicsit kísérleti jelleget is öltött hazánkban, hiszen ami itt bevált, csak azt követően alkalmazták a konszernek más régiókban. Az európai üzemi tanácsokkal való kapcsolat során olyan partnerekkel találkozunk, akikkel tapasztalatainkat oszthatjuk meg - mondta Gál Rezső.
Az E.ON AG Európai Üzemi Tanácsának céljairól, aktualitásokról és a jövő kihívásairól, illetve annak munkáltatói oldala számára nyíló jelentőségéről beszélt Gabriele Gratz, a társaságcsoport felügyelőbizottságának és a pénzügyi-befektetési bizottságának tagja. Az E.ON Csoport üzemi tanácsa több mint tíz országból fogadja a küldötteket, akik különböző kultúrákat, szervezeteket jelenítenek meg - ezért is nagy kihívást jelent megpróbálni mindenki igényét kielégíteni. Fontos szem előtt tartani a képviselőknek is, hogy a „harcokat hagyják otthon” elvét kell érvényesíteni, hiszen a saját gondjaik elveszik a lehetőséget az EÜT-ben való hatékony feladatmegoldástól, egy közvetítésnek kell kialakulnia a testületben. Az üt. évente kétszer ülésezik, melyen szinte minden érintett ország képviselteti magát. Jelenleg folyik egy összehasonlító tanulmány elkészítése, mely tartalmazza majd a közép- és kelet-európai országok kollektív szerződéseinek és bérstruktúrájának az összehasonlítását.
Cégcsoport szinten egy szerkezeti és funkcionális változás előtt áll az E.ON, ezek leginkább az informatikát és a termelési részlegeket érintik majd. Ez lesz a legnagyobb projekt a cég életében, mely 2011. január 1-jétől lép életbe. A vállalkozások permanens felvásárlása már 1995-től szinte azt a benyomást keltik, mintha „pénzügyi befektetők lennénk és csak mellékesen foglalkozunk energiaellátással is”. Emellett az Európai Unió eredeti célkitűzése, miszerint a lakosság ellátása versenyt képez és olcsóbb lesz az áram ára, nem valósult meg, a minőség nem szerepelt a tervben, illetve elaprózódás helyett egyre nagyobb vállalkozások jönnek létre a kontinensen. A magyarországi cégvásárlás után újfajta szervezeti formák kerültek kikísérletezésre- vallotta be Gabriele Gratz. Ez egyes funkciók, központi feladatok és szolgáltatások elválasztását jelentette, mely nem volt egyszerű a cégvezetés számára sem. – Azt azonban kijelenthetem, hogy kevésbé lennénk sikeres vállalat, ha az érdekvédelem nem tájékoztat a folyamatok alakítása során az évek alatt - hallottuk tőle.
Gabriele Gratz az E.ON AG EÜT feladatait és céljait mutatta be a továbbiakban. Az információcsere kölcsönös és kötelező mindkét fél részéről. A hiteles tájékoztatás az üzemi tanácsok, így a munkavállalók felől rendkívül lényeges a munkáltatói oldal számára, hiszen ezeket választott vezetők adják, megbízhatók az információk. Az érdekképviseleti oldal - és ebben a magyar kollégák példaértékű feladatot láttak el - ráébreszt arra, hogy nem csak az üzlet fontos, hanem a tisztességes bánásmód, a teljesítmény méltányolása, a kultúra kölcsönös megismerése is, mely segít megérteni a helyi normákat és körülményeket. Az innen kapott megfelelő tájékoztatás továbbítása megtörténik a vállalat igazgatótanácsa felé. Az egységes fellépés - ez az igazi feladata az üzemi tanácsnak és a szakszervezeteknek, mely nagyobb tiszteletet és figyelmet vív ki a munkavállalók tömegei iránt -, ez egyúttal rendkívül sokszínű a különböző vállalatcsoport szinten.
Rajkó Vince Magyarországi képviselet az E.ON AG Európai Üzemi Tanácsában címmel tartott tájékoztatót: Az Európai Unió tizenöt évvel ezelőtti döntése értelmében jöttek létre az EÜT-k, az irányelv célja az volt, hogy a közösségi vállalkozások munkavállalói akkor is megfelelő tájékoztatást kapjanak a munkáltatói oldalról, ha a döntések nem a saját tagállamban jönnek létre. A konszern szabályozza az üzemi tanács működését. Évente kétszer tart vezetőségi és plenáris ülést, melyen véleményezésre kerül a cég vezetésének és az üzemi tanácsok delegációinak beszámolója, az elnök tájékoztatást tart az aktualitásokról, a munkabizottságok ismertetik a végzett feladatok teljesítését, és egységes állásfoglalások alakulnak ki a munkavállalókat érintő kérdésekben. A küldötteket az E.ON AG Európai Üzemi Tanácsába az E.ON Hungária Üzemi Tanácsok Fóruma delegálja, ez által képviselteti a magyarországi munkavállalókat.
Réffi Péter, az ÉVISZ SZT elnöke az Európai Üzemi Tanács tevékenységét a hazai szakszervezetek szemszögéből elemezte. Az intézmény munkája során a leggyakoribb kérdések a gazdasági és pénzügyi helyzet, az üzleti tevékenység, a cégbeszüntetések, a szervezeti átalakítások, az innováció, a fejlesztések és a foglalkoztatás területéről jelentkeznek. Az üzemi tanács ülésén kötelező napirendi pontokként szerepel a humán erőforrás által adott beszámoló értékelése, a munkabelesetek kezelése, a társadalmi felelősségvállalás fejlesztése és fenntartása, a képviselők pedig országjelentésekben számolnak be a hazai fejleményekről. A jelenlegi aktuális beszámolók az E.ON AG szabályzatai, az informatika, a kereskedelem, a munkavállalói elégedettség felmérés tárgykörben és a Perform to win projektről, a létszámleépítések és kiszervezések állásáról szólnak. Kiemelendő, hogy a szakszervezetek hatékonyan részt tudnak venni az EÜT munkájában, mivel az üzemi tanács tagjainak 99%-a szakszervezeti tag. Az EÜT szerepe a munkavállalók közvetlen kapcsolatának biztosítása az anyavállalathoz és a felső-vezetéshez biztosítja a dolgozók véleménynyilvánításának jogát, a hozzáférést a piaci pozícióval kapcsolatos adatokhoz. Emellett fontos szerepe van a közvetlen információcsere kialakításában az unió más tagállamaiban levő munkavállalók képviseleteivel és elősegíti az egységes vállalati kultúra kialakítását.
Az E.ON ÜT-vel kapcsolatos előadások után az RWE Európai Üzemi Tanács előadásai következtek, elsőként dr. Peter Gentges személyzeti igazgató beszélt az üzemi tanács jelentőségéről munkáltatói oldal szemszögéből, majd Uwe Tigges, az RWE EÜT elnöke a szervezet céljairól, működéséről, a jelen problémáiról és a jövő kihívásairól tájékoztatott. Hogyan valósítható meg a munkavállalók képviselete uniós szinten? - tette fel a kérdést Peter Gentges. Nem csak megválaszolni nehéz, hanem megvalósítani is, de ebben segítség volt, egy alap, melyet az uniós üzemi tanács írt elő. A cégcsoport életében egy nagy változás következett be, miszerint létrejött az RWE AG, mely a regionális szemléletet képviseli, mégis a vállalatok a csoport tagjaiként működnek. Az üzemi tanácsok testületeivel együtt kell működni, mivel minden eredmény közös munkával érhető el. Tapasztalat mutatja, hogy a munkáltatói és a munkavállalói szervezetek közötti érdekkülönbség kisebb, mint ez a kettő és az uniós bizottság között. Ennek felismerése azért fontos, mert az alapok lefektetése folyamatát visszafordítani nem lehet akkor, mikor már az irányelvek nemzeti jogszabályokba való átültetése folyik.
Uwe Tigges kijelentette, szerencsés döntés volt a vállalatcsoport életében, hogy a regionalitás lett előtérbe helyezve a funkcionalitás mellett és kifejtette, miért volt szükség az átszervezésre. Az új struktúrában a szigetország is képviselteti magát, ezzel nyolc ország jelenik meg a tanácsban, ahol a legutóbbi választásokon egyik elnökhelyettes Kunzer Ferenc lett, az ELMŰ/ÉMÁSZ Üzemi Tanács elnöke. A kultúrák sokszínűségét a közös programokkal - legújabb a nemzetközi focibajnokság - és a normák kiterjesztésével, egyenjogúsításával kívánják elérni, ami remélhetőleg megalapozza a jövőt, ahol nemcsak a számok, hanem a munkavállalók igényei is teljes mértékben meghatározóak lesznek.
Magyar szerepvállalás az RWE Európai Üzemi Tanácsában, és a hazai munkavállalók érdekeinek megjelenítési lehetőségeiről beszélt Kunzer Ferenc, az RWE AG Üzemi Tanács újonnan választott elnökhelyettese. A társaságcsoport szinten működő intézmény megvalósítja azt a szemléletet, miszerint a közös munka több, mint az egyedek összesített munkája, azaz a hazai munkavállalók a képviselőkkel egységes európai szemléletet és normarendszert kapnak, illetve az egymás iránti szolidaritás olyan eredményeket jelent, mint a kollektív szerződés szükségességének elismertetése a tulajdonossal, határainkon túl is.
Gembiczki Tibor, az ÉMÁSZ Szakszervezet elnöke a szakszervezet szempontjából vizsgálta az üzemi tanácsok munkáját. - Nincs szakszervezeti és nincs üzemi tanács érdek, csak munkavállalói érdek van, ennek figyelembevételével, egymás támogatásával és a jog adta lehetőségekkel kell ezt megvalósítanunk. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szakszervezetek az EU ÜT kapcsolaton keresztül közvetlenül juthatnak információkhoz a németországi és RWE eseményekről, de ezen a csatornán értesülhetünk a brüsszeli szakmai kérdésekről és a társországok, testvércégek aktuális ügyeiről is. Hasznos ezen kívül, hogy az RWE EU ÜT ülésein állandó meghívott az EPSU/EGÖD képviselője is. Összegezve elmondható, az eltelt évek alatt a társaságcsoport szintű üzemi tanács tevékenysége folyamatosan alakult, újabb országok bekapcsolódásával egy igazi nemzetközi csapat formálódott. Ebben a szervezetben - csapatban - az üzemi tanácsok mellett helye van a szakszervezeteknek is - mondta.
Az EDF Európai Üzemi Tanácsok előadásait Chris-tian Nikel nyitotta meg, aki a cégcsoportnál a szociális dialógust segíti elő. Az EDF EÜT célja a közös konzultáció, mely megvalósul ágazati és nemzetközi szinten is, ennek résztvevői a munkáltató, az üzemi tanács és a szakszervezetek is. Még nyolc évvel ezelőtt indult a program, mely szerint folyamatos tájékoztatás zajlik a vállalati fejlődésről, tervekről, a pénzügyi és gazdasági helyzetről, a munkavállalókra érvényes szabályozási kérdésekről és ezek kihatásairól. Ehhez az üzemi tanács részéről véleménynyilvánítás is társul az évenkénti minimum két tanácskozás során.
Laurence Drouhin Hoeffling az EDF Csoport Üzemi Tanácsát - bizottságát - mutatta be a munkavállalói oldal képviseletében. Az üzemi tanács egy multikulturális színtér, amely a tárgyalási fórum keretében egyeztetést is megvalósít. Az EDF cégcsoport üzemi tanács sikerének kulcstényezői a saját költségvetési keret, a széleskörű tájékozottság, a munkacsoport szerinti működés, a szakértői vélemények kérése, a változáshoz való alkalmazkodóképesség, a továbbképzések, és a menedzsmenttel, a szakszervezetekkel való folyamatos kapcsolattartás. Olyan állandó és ad hoc munkacsoportokat tart fenn az EDF Európai Üzemi Bizottság, mint az esélyegyenlőségi, a munkahelyi egészségmegőrzési, a garanciális munkacsoport - utóbbi a tagvállalatoknál levő folyamatokat figyeli és vizsgálja, és azt, hogy az átképzések eredményesek-e egy esetleges átszervezés alatt. Még van tennivaló, jelentette ki Laurence D. Hoeffling, mint például a bérezés fejlesztése, hiszen a vállalat nyereségesen működik, valamint fel kell készülni egy világszintű társaságcsoport üzemi tanács létrehozására, hiszen a vállalat globális téren működik.
Az EDF Üzemi Tanácsában magyar részről a szakmai továbbképzéseket felügyeli és tart kapcsolatot a központi szervezettel dr. Kurunczi Ágnes, aki előadásában kifejtette, hogy az intézmény legfőbb szerepe a konzultáció és információcsere, melyben nagy szerepe van a hazai munkavállalói fórumoknak, ahol a közös érdekeket kell megtalálni. A „kicsi lépésekkel előre” elv alapján az eredmények nem azonnal jelentkeznek, de az együttes problémamegoldás a folyamat kulcsa, az esélyegyenlőséget biztosítani kell az anya- és leányvállalat között, az egészségbiztonság megteremtése a Budapesti Erőmű tapasztalatai alapján. A környezetvédelem terén az állatok védelme is fontos, a konszolidált beszámolók felhasználása a keresetfejlesztések terén pedig mind olyan tevékenységek, melyekre fokozott figyelmet kíván fordítani az üzemi bizottság. Ehhez a szakszervezetek hatékony segítséget nyújthatnak.
Nagy Sándor, a DÉMÁSZ Szakszervezet, és az üzemi tanács elnöke beszédében kiemelte, hogy a multinacionális vállalatok esetében sok esetben fordult elő, hogy a tanácskozások folyamán a résztvevők elbeszéltek egymás mellett. A tulajdonosváltás új identitást teremtett egy nagy múltú hazai társaság életében, nehéz volt megérteni, hogy immár csak egy kis fogaskerék a nagy európai szintű cégcsoportban. A mozgástér szűkült, hiszen a döntések távol születnek és csak ott való megjelenéssel lehet megérteni a folyamatokat. Az üzemi tanács az információátadással egyben véleményt is alkot a tervekről, a szakszervezet pedig inkább a részvétel mellett teszi le a voksot és befolyást próbál gyakorolni az ellenállás helyett. A társaság életében végbement átszervezés nem volt könnyű folyamat az érdekvédelem számára, de elmondható, hogy kis lépésekben és foglalkoztatási garanciavállalással lett végrehajtva. Az Európai Üzemi Bizottság létrehozása előrelépés, de további fejlesztést igényel, hiszen még csak tagként veszünk részt a plénumokon, de további beleszólási jogunk egyelőre még nincs. Ezért is tervként szerepel a francia érdekvédelemmel való szorosabb kapcsolat kiépítése és az üzemi tanácsok, a szakszervezetek, a munkavédelem és a felügyelő bizottságok közös tevékenységének elősegítése. A döntések előtti befolyás kieszközlése jobb megoldás, mint az utána következő fájdalomcsillapítás. Az érdekvédelem - bármelyik intézményről is beszélünk - a jobb munkakörülményekért harcol, mely a hatékonyabb munkavégzést teszi lehetővé, ezáltal a munkáltatónak is kedvez, ez pedig az érdekek közös nevezőre hozását valósítja meg - hangsúlyozta Nagy Sándor.
A Schneider Electric Európai Üzemi Tanács működését Farkas Tibor, a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. Üzemi Tanács elnöke mutatta be. A vállalatcsoport üzemi tanácsa tíz évvel ezelőtt alakult meg, már akkor részt vett a magyar képviselet a plénumokon megfigyelő szerepben. Jelenleg huszonhárom ország képviselteti magát és sajnálatos módon az információáramlás akadályozott és nehézkes. A vállalatcsoport globális törekvései során standard intézkedésekre tett javaslatokat az üzemi tanács, hogy a tömeges elbocsátásokat és kiszervezéseket elkerülje. Még 2007 nyarán létrejött egy megállapodás irányelvként, de ez a mai napig nem érvényesül, illetve egyes elemeknek a kollektív szerződésbe való beépítése sem sikerült.
A jelen problémáit mutatta be Kaposvári Tiborné, a Schneider Electric Szakszervezet titkára. – Ebből van elég, hiszen a munkáltató igyekszik az üzemi tanács, mint intézmény teljes működésképtelenségét elérni, illetve a dolgozók bátorságát elvenni a tisztségviselői feladatok vállalásától. A vállalatnál működő két szervezet együttműködése olyan eredményes és hatékony, hogy már kényelmetlen a cégvezetés számára. Nem tudjuk, mi lesz a jövő, de mindent megteszünk a további működés érdekében - mondta.
A CGT képviseletében Didier Baur szólt az Európai Üzemi Tanácsok jelentőségéről. Mint szakszervezeti tisztségviselő kijelentette, hogy a franciaországi munkavállalók is a szociális Európát akarják megteremteni, ennek érdekében a közös munka fontos, de az országos és nemzetközi szinten inkább a szakszervezet tehet hatékonyan, melynek még erősebb pozíciót kell szereznie, különben az összegyűjtött információval nem tud mit kezdeni, hiszen az üzleti világot nehéz befolyásolni. Ehhez kapcsolódik a CGT imázsa is.
A konferencián elhangzottakat Gál Rezső EVDSZ elnök minden résztvevő számára hasznosnak ítélte meg. Az EVDSZ tevékenysége mellett nagyon fontos az üzemi tanácsok eredményes működése, melyhez a szakszervezet a továbbiakban is minden erejével hozzájárul majd, építkezve az itt is elhangzott javaslatokból és tapasztalatokból.

lyv

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...