< />
2010. június 1.

Eszmecsere a foglalkoztatásról

A Liga Szakszervezetektől a konferencián a Fiatalok Ligája és az Esélyegyenlőségi Tagozat képviselői vettek részt, a tapasztalatokról Majer István számolt be. A plénum legfontosabb üzeneteként fontos tanulságokat lehetett levonni az egyes államok, iparágak válságkezelési technikáiból. Leginkább a német válaszok kerültek előtérbe, a legáltalánosabb alkalmazás a munkaidőt érintette, mivel a munkaadók a munkaidő csökkentésével próbálták enyhíteni a költségeket anélkül, hogy a dolgozókat elbocsátották volna.

A fő jelszó itt a munkahelymegtartás lett. Ezenkívül rendkívül nagy figyelmet fordítanak a németországi vállalatok a fiatalok továbbképzésére, az oktatási intézményekkel való együttműködésre, hiszen felelősséget éreznek saját versenyképességük és a színvonalas utánpótlás fenntartására. Az általuk támogatott oktatás után a pályakezdőket azonnal alkalmazzák az üzemekben.
A lengyel példa egészen másként alakult, ahogy az onnan érkező előadók ismertették az észak-kelet-európai országban alkalmazott technikákat. Mivel Lengyelország kevésbé szenvedett eddig a válság következményeitől, nem volt szükség drasztikus lépések bevezetésére. A több mint húsz ország tapasztalatai között jelentős véleményként formálódott ki, hogy a fiatalok nem értenek egyet a bérmunka alkalmazásával semmilyen körülmények között, a munkaerő-kölcsönzés szinte minden esetben hátrányosan érinti a munkavállalókat, bármilyen iparágban is alkalmazzák azt.
A különböző országokból érkezett kormányzati képviselők a szakszervezetekkel közös megbeszéléseken vizsgálták meg az ismertetett módszereket és vitatták meg a határokon túlívelő együttműködési lehetőségeket a szociális párbeszéd tekintetében. A témák kifejtése során külön figyelmet szenteltek az előadók az érdekvédelem helyzetére a gazdasági válság folyamatában, illetve kiemelték azokat a tényezőket, amelyekben megváltoztak a kiútkeresések a dialógus során. A konferencián elhangzottakat Nikolaus Simon, a főszervező Hans Böckler Alapítvány szóvivője összegezte és reményét fejezte ki, hogy az Otto Brenner Alapítvány, illetve a Friedrich Ebert Alapítványokkal rendezett 11. nemzetközi konferencia hasznosnak és folyatásra érdemesnek bizonyult minden résztvevő számára. A gazdasági válság megoldása sokkal hatékonyabb lehet, ha uniós szinten valósul meg az együttműködés a munkáltatók, a kormányzatok és a szakszervezetek részvételével és párbeszédével.
A kétnapos csehországi tartózkodás során nem maradhatott el a Pilseni Sörgyárban és a Skoda Gyárban tett szakmai látogatás. – Természetesen mindenki nagy reményekkel indult az üzemekbe, hiszen nagyon érdeklődtünk a híres sör készítése iránt. Nagy élmény volt a látogatóközpontban tett látogatás, mely során az ott levő csapokból magunk tölthettük a sört a korsóba. Végső soron nagyon hasznosnak értékelem a konferenciát, hiszen az európai államok és az ott zajló szociális párbeszéd folytatása és bővítése nagyon fontos a válság sújtotta tagországokban a munkavállalók tekintetében is és a szakszervezeteknek elkerülhetetlenül kiemelt feladataik közé tartozik - tájékoztatott Majer István.
Ennek tükrében a Fiatalok Ligája, immár Budapesten, május 14-15-én tartott egy értékelő konferenciát A fiatalok foglalkoztatási helyzete az Európai Unióban és Magyarországon címmel, mely szorosan kapcsolódik a csehországi tanácskozásokhoz. Dr. Krémer Balázs a Debreceni Egyetem docense a szociális igazságosság és gazdasági kérdések összefüggéseit elemezte, illetve ismertette a foglalkoztatási problémákra adott uniós stratégiákat. Az elöregedő társadalomról és a fiatalok munkanélküliségi problémáiról, a fekete foglalkoztatásról, az erre adott EU-s válaszokról tartott előadást Földi László, a Mobilitás képviselője. A hazai érdekegyeztetés követelményrendszere volt a fő témája annak az előadásnak, melyet a LIGA szakértői, Migács Tibor és dr. Szabó Imre tartott, majd ehhez szólt hozzá Daniela Alekseiva, az ETUC Ifjúsági Tagozatának elnöke.
A fiatalokról szóló konferencián a több, különböző iparágban működő érdekvédelmi szervezet képviseltette magát - ÖGB, MOSZ, SZISZ -, végül olyan munkacsoportok jönnek létre a tervek szerint, melyek megoldásokat keresnek a még iskolapadban tanuló diákokkal való kapcsolattartás hatékonyabb kialakítására és a szakszervezeti munka megismertetésére.

- l -

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...