< />
2009. december 1.

Az üzemi tanácsok rangja, felelőssége

Résztvevők:
Európai Üzemi Tanács delegáltak, az Európai Üzemi Tanácsot működtető munkáltatók képviselői, CGT képviselő, EPSU képviselő, magyarországi korábbi és jelenlegi képviselők az Európai Üzemi Tanácsban, a víz, gáz, bányász szakszervezet képviselői, VTMSZ (Villamosipari Társaságok Munkaadói Szövetsége), EVDSZ Szövetségi Vezetőség tagjai.


Nagy Sándort, a francia EDF tulajdonában lévő társaság, a DÉMÁSZ Zrt.-nél működő üzemi tanács elnökét kérdeztük a konferenciával kapcsolatban.

- Mi a jelentősége annak, hogy magyar képviselet is megjelenik az EDF EÜT-ben?
- A francia társaságoknál üzemi bizottságok működnek, ez az üzemi tanács megfelelője. Ez lehetőséget teremt számunkra, hogy a hazai környezetben nem orvosolható problémáinkat a tulajdonos - aki egyben a mi főnökeink főnöke - elé tárjuk, ott vitassuk meg, és próbáljuk megoldani. Ez nem egyszerű kérdés, gyakran a probléma megoldása visszakerül a magyarországi területre, de azáltal, hogy az EÜB is rajta tartja a kezét a problémán, egy kicsit máshogy kezelik a francia és persze a magyar vezetőink is a kérdést, a demokrácia ilyenkor demokratikusabb, a felelősségvállalás egy kicsit nagyvonalúbb. Jobban szeretik a vezetők házon belül rendezni a kérést, amit mi el is fogadunk mindaddig, amíg észszerű keretek között meg tudunk egyezni. Én kb. 4 éve kapcsolódtam be az EÜB munkájába, ami az utóbbi időben egy kicsit háttérbe szorult a helyi teendők miatt, de természetesen a kollégáim aktívan részt vesznek a munkában.

- Hogyan tud együtt dolgozni az EÜT a magyar szakszervezettel, miben tudja kiegészíteni annak munkáját? Miért szerencse éppen ezért, hogy üt. elnök és szakszervezet elnök is vagy?
- Ezt egy szemléletes példán tudnám a legjobban bemutatni. Az egyik kiszervezett kft.-nél nem igazán haladtak a KSZ kötési tárgyalások. Az ügyvezető tárgyalt, tárgyalgatott velünk, de nem igazán akart megegyezni. Az EÜB tartott egy kihelyezett ülést Magyarországon, és itt a helyszínen megtekintette és megvitatta a problémát, majd kifejtette, hogy a közeljövőben visszatér a kérdésre és megnézi, hogy hogyan haladnak a dolgok. Ezek után itthon mindjárt volt fogadó készség a megegyezésre és a következő EÜB ülésen már azt lehetett mondani, hogy a probléma megoldódott. És szerencsés-e, hogy ugyan az a személy tölti be mindkét pozíciót, az a helyi viszonyoktól függ. Fontos, hogy a két pozíciót betöltő személy beszéljen egymással, működjenek együtt, mert így sokkal könnyebb eredményt elérni. Nem vagyok haragtartó ember, ezért még „szóba állok magammal”, így össze tudom hangolni a két feladatot.

Medveczki Zsolt, a MEVISZ titkára is részt vesz a konferencián. Nála is érdeklődtünk.

- Az EVDSZ által szervezett Európai Üzemi Tanács konferencián előadások hangzanak el az RWE Európai Üzemi Tanácsának céljairól, működéséről, jelentőségéről és nem utolsósorban a magyarországi munkavállalók érdekeinek érvényesítési alternatíváiról. Milyen hírekről tudsz beszámolni az üt. jelenlegi feladataival kapcsolatban?
- November elején vettem részt az RWE európai Üzemi Tanácsának ülésén, melyet a német képviseleten túl még hat országban való RWE-s munkavállalói képviselők alkotnak. Magyarországról a Mátrai Erőmű munkavállalóinak képviseletében Pápis László és jómagam, az ELMŰ/ÉMÁSZ alkalmazottainak képviseletében Kunzer Ferenc és Takács János veszünk részt a grémium munkájában.
El kell mondanom, hogy az RWE Konszern gyakorlatilag most szerveződik át egy teljesen más struktúrára, amiből bennünket az érint leginkább, hogy a külföldi érdekeltségeiket nemzetenként egy társaságba vonják - ez Magyarországon az RWE Hungary Kft. Ezt követően biztos vagyok abban, hogy az eddigi működésünk a jövőben szorosabbá válik más, magyarországi RWE-s érdekeltségnél dolgozó munkavállalói képviseletekkel.
A november 17-i konferencián erről minden bizonnyal részletesebben fogunk beszélni.

(E.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...